Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Buschs kritik mot TV4 – efter inställda debatten

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Viveka Hansson, programdirektör på TV4.
Foto: TV4
Ebba Busch.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Anderssons covidsymtom fick TV4 att ställa in sin partiledardebatt med kort varsel.

KD-ledaren Ebba Busch är kritisk mot kanalens beslut – eftersom alla partier hade ombetts att förbereda en ersättare vid sjukdom.

– En debatt där ledaren för regeringspartiet inte kan ansvarsutkrävas blir svagare, svarar Viveka Hansson, programdirektör på TV4.

I måndags skulle TV4 kicka i gång valåret med en stor partiledardebatt – men programmet ställdes in med kort varsel. Huvudskälet bakom beslutet var att Magdalena Andersson fortfarande hade symtom efter att ha varit sjuk i covid-19, enligt ett pressutskick. 

Debatten flyttas fram två veckor – till den 7 februari – vilket har väckt viss kritik.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch ifrågasätter om TV4 är redo att ställa in debatten på nytt om någon annan partiledare blir sjuk. På sin Instagram skriver hon ”hej då debatten” och redogör för en fiktiv dialog mellan kanalen och Socialdemokraterna:

”TV4: se till att ha en ersättare redo. 

S: vår partiledare är sjuk. 

TV4: okej men då struntar vi i det där med att debatten skulle bli av oavsett och skjuter på den utan garantier på att vi kommer göra likadant om någon annan partiledare blir sjuk nästa gång.”

”Förutsätter att media behandlar alla lika”

Kristdemokraternas tillförordnade presschef Joel Apelthun säger i en kommentar till Expressen att det är ”en fråga om rättvisa och demokrati”.

– Vi förstår att man vill ha med den nya partiledaren för S, statsministern. Det vill vi också givet att S så ofta tackar nej till debatter. Men TV4 var mycket tydliga inför debatten med att man skulle ha ersättare redo. Om man nu ändrar den principen, vilket vi är okej med, så förutsätter vi att media behandlar alla lika vid nästa tillfälle. Vi uppfattade det som att TV4 delvis höll med om den principiella hållningen men kunde inte ge löfte om det redan nu. Det tycker jag man borde kunna lova. 

KD-ledaren ventilerar sitt missnöje på Instagram.
Foto: Ebba Busch / Instagram

TV4: ”Måste vara praktiskt möjligt”

Viveka Hansson, programdirektör på TV4, försvarar kanalens hållning med att statsministern har en särskilt viktig roll i debatterna. Hur de kommer att agera om någon annan partiledare blir sjuk är oklart i nuläget.

– Som jag sagt tidigare så har statsministern ett stort ansvar, och en debatt där ledaren för regeringspartiet inte kan ansvarsutkrävas blir svagare. På så vis har ju såväl statsministern som oppositionsledaren särskilt viktiga roller i en debatt, säger hon.

– Dessutom är läget nu överlag ganska oklart, med en galopperande smittspridning. Vi hoppas att vi har ett något tryggare läge om två veckor, skulle någon vara sjuk då, så får vi ta ställning till hur vi gör. Det måste ju också vara praktiskt möjligt att flytta en stor tv-debatt med allt vad det innebär.

Inslag från 14 januari: Flera politiker har testat positivt efter onsdagens partiledardebatt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.