Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Buschs kritik mot Lööf och Stenevi utanför SVT-studion

Ebba Busch (KD): ”C trycker in sin paradfråga – att vara emot SD”
Ebba Busch.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Annie Lööf.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Märta Stenevi.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Nyamko Sabuni riktade skarp kritik mot Annie Lööf under SVT:s partiledardebatt, sedan C och L har hamnat i två olika läger i migrationsfrågan.

De heta känslorna runt migrationen fortsatte utanför studion. 

Även Ebba Busch gick till attack mot Centerledaren – och försvarade Jimmie Åkesson (SD).

– Jag är besviken på att en sådan här historisk kväll där vi var en majoritet kvinnor i debatten så lyckas Centerpartiet ändå trycka in sin paradfråga – att vara emot SD, säger KD-ledaren.

Det hettade till under söndagens partiledardebatt när diskussionerna handlade om migrationspolitiken. Det blev också tydligt att de liberala partierna hade hamnat på olika sidor i frågan, efter att Liberalerna gjort upp med SD, M och KD.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni använde debatten för att trycka på motsättningarna mellan C och L. 

– Skillnaden mellan Annie Lööfs och min politik, eller inställningen till migrationspolitik, är att du vill att alla människor ska komma hit. Sedan ska de låna till sitt uppehälle, sa L-ledaren.

Annie Lööf skrattade åt påståendet, men när Sabuni fortsatte sina invändningar kontrade C-ledaren:

– Du vill hellre skicka ut dem då? 

Redan före debatten sa Lööf att hon var ”förvånad” över Liberalernas nya samarbete för att köra över regeringen.

Lööf om kritiken: ”Dra diskussionen för långt”

Bland annat vill M, SD, KD och L slopa förslaget om en ny humanitär skyddsgrund, som ska utgöra en ventil för asylsökande som till exempel bedöms ha rotat sig i Sverige. Till exempel handlar det om de ensamkommande ungdomarna som omfattas av den så kallade gymnasielagen.

Under debatten ifrågasatte Sabuni om Lööf vill ”ta hit hela världen”. Hon har samtidigt sagt att hon hoppas att Centerpartiet ansluter till deras förslag. 

Men Annie Lööf har i sin tur gjort det tydligt att hon inte kan ingå i en uppgörelse där Sverigedemokraterna också är med. 

Efter debatten förklarade Lööf att det är viktigt med reglerad invandring, men att det behövs en ventil för ömmande fall, familjeåterförening och personer som rotat sig i Sverige. På Nyamko Sabunis kommentar om att ”ta hit hela världen” svarade hon:

– Jag tycker att det var att dra diskussionen alldeles för långt.

Men Sabuni stod fast vid sin kritik.

– Jag är flykting själv och det går inte att säga till en nyanländ att det första de ska göra är att belåna sig för försörjning. Därför säger jag nej till Annie Lööfs politik. Det är inte humanitet att säga att så många som möjligt ska komma, säger hon till Expressen.

Ebba Busch: ”Låter SD bli huvudnumret”

Hon var inte heller ensam om att kritisera Annie Lööf efter debatten. 

KD-ledaren Ebba Busch var upprörd över att debatten om mäns våld mot kvinnor, där Lööf reagerade hårt mot att Jimmie Åkesson tog upp invandring och ”importerade medeltida värderingar”, också blev en debatt om SD.

– Jag är besviken på att en sådan här historisk kväll, där vi var en majoritet kvinnor i debatten, så lyckas Centerpartiet ändå trycka in sin paradfråga, att vara emot SD, i stället för att prata om konkreta åtgärder som kan hjälpa fler kvinnor – oavsett om de blir utsatta för hedersvåld eller övrigt våld i nära relationer, säger Ebba Busch.

Vem bär ansvaret för att debatten blev så?

– Det gör ju Annie Lööf men också Märta Stenevi (MP) genom att skifta över fokus från konkreta åtgärder. I stället valde de att återigen låta Sverigedemokraterna bli huvudnumret, på bekostnad av utsatta kvinnor. 

Vad säger du om att Jimmie Åkesson styr om debatten om mäns våld mot kvinnor till invandring? 

– Han sa inte att det var det enda. Det är mitt problem. I stället för att se att vi kommer med olika ingångar, men alla lyfter relevanta problem, så väljer man att blåsa upp och fultolka och få det att låta som att han bara vill diskutera invandring, säger Ebba Busch.

Partiledarna i hetsig dispyt under debatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.