Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors svar till Åkesson: ”Oseriöst”

”SD och M ropar högt om att det här är fel beslut, det är inte seriöst”.
Ebba Busch Thor var i Oslo under tisdagen – och deltog därför inte i omröstningen i riksdagen. Foto: OLLE SPORRONG
”Vi är överens om att Sverige måste ha en stram migrationspolitik”, säger Ebba Busch Thor. Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna röstade emot utökad anhöriginvandring. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

OSLO. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor deltog inte i tisdagens omröstning i riksdagen om utökad anhöriginvandring till Sverige – hon reste i stället till Norge på studiebesök. 

Men i en stor intervju för Expressen försvarar hon nu beslutet i migrationsomröstningen och kritiserar Moderatledaren Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson: 

– SD och M ropar högt om att det här är fel beslut. Det är inte seriöst.

Maria Malmer Stenergard (M) slår tillbaka och säger att Busch Thors resonemang inte håller. 

Tidigt på tisdagsmorgonen valde KD-ledaren Ebba Busch Thor att resa till Oslo för ett möte med systerpartiet Kristelig Folkepartis nya partiledare Kjell Ingolf Ropstad och för ett par studiebesök. Därmed missade hon omröstningen i riksdagen om generösare regler för anhöriginvandring.

Expressen mötte henne i Oslo samtidigt som debatten gick het i riksdagens kammare i Stockholm. 

– Jag hade gärna varit på plats, men jag tar fullt ansvar för de beslut som vi fattar. I dag hade min röst inte påverkat utfallet. Om det hade gjort det så hade det inte funnits på världskartan att jag inte skulle vara på plats. 

Enligt Busch Thor kunde ett av studiebesöken i Norge inte genomföras vid något annat tillfälle än i dag. 

Så sent som på måndagen vädjade Kristdemokraternas ungdomsförbund till henne i en debattartikel i Expressen. 

KDU: ”Oansvarigt med generös migrationspolitik”

”Det är oansvarigt att öppna upp för en mer generös migrationspolitik i detta läge”, konstaterade KDU:s ordförande Martin Hallander bland annat. 

Ebba Busch Thor svarar nu: 

– Vi är överens om att Sverige måste ha en stram migrationspolitik. Om vi skulle få ansvar för de här frågorna skulle vi säkerställa att asyltrycket mot Sverige minskade och att vi fick en lägre invandring de kommande åren. Och det är helt nödvändigt, så där är vi överens. Men vi är inte överens om innehållet. Jag är inte beredd att tumma på frågan om familjeåterförening, men då pratar vi inte om anhöriginvandring i allmänhet.

Ebba Busch Thor säger att SD:s och M:s förslag aldrig hade kunnat träda igenom om tretton dagar. Foto: OLLE SPORRONG

– En familj är en familj oavsett om man har splittrats av krig eller förföljelse och förtryck. Då är det bättre att säga att vi tar emot något färre från början, men att de som kommer faktiskt ska ha möjlighet att återförenas med sina barn. Och små barn ska ha möjlighet att återförenas med sina föräldrar. 

Tunga företrädare för både Moderaterna och Sverigedemokraterna har de senaste dagarna, precis som KDU, kritiserat Kristdemokraterna för beslutet om utökad anhöriginvandring. 

Men nu slår Ebba Busch Thor tillbaka. 

Busch Thor anklagar M och SD för att vara oseriösa

– Sverigedemokraterna och Moderaterna ropar högt nu om att det här är fel beslut. Det är inte seriöst att föreslå något annat. Sverigedemokraternas och Moderaternas förslag hade aldrig kunnat träda i kraft den 20 juli. Jag hade velat göra justeringar och ändringar i den här migrationspropositionen, men det är inte seriöst att lägga en massa tid på andra förslag. 

Du anser att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är oseriösa?

– Jag tycker att det är ett oseriöst sätt att behandla en fråga som redan från början är dåligt behandlad, att säga att våra förslag borde gå igenom – lagförslag som inte är beredda och som ska träda i kraft den 20 juli. Då är det bättre att lägga tiden och kraften på att få till den breda parlamentariska migrationsutredningen. Nu äntligen så rör regeringen sig i den frågan. Men när alla partier lägger tid på att positionera sig själva och på att markera sin egen särprägel, ju längre tid går det innan vi får en migrationslagstiftning som faktiskt håller över tid. Och den måste vara stram, det är vårt glasklara besked. 

Ebba Busch Thor vill anpassa det svenska mottagandet till den nordiska genomsnittsnivån. Foto: OLLE SPORRONG

Moderaternas och Sverigedemokraternas anklagelser om att KD kör med dubbla budskap kommenterar hon så här:

– Nej, jag köper inte det. Jag ifrågasätter innehållet i invandringen till Sverige och vem som ska ha möjlighet att komma hit. Jag tycker att små barn ska kunna återförenas med sina föräldrar, men vår politik skulle innebära att vi fick en lägre invandring till Sverige. 

Beslutet kan leda till 7 700 nya uppehållstillstånd

Ebba Busch Thor vill anpassa det svenska mottagandet till den nordiska genomsnittsnivån, vilket skulle innebära att dagens söktryck minskar med omkring 70 procent.

Men dagens riksdagsbeslut kan innebära 7 700 nya beviljade uppehållstillstånd, enligt en tidigare beräkning från Migrationsverket. 

– Andra siffror från Migrationsverket indikerar en lägre siffra. Det är svårt att veta exakt. Men Sveriges stora problem är inte att ytterligare några får möjlighet att återförenas med sina föräldrar, utan det stora problemet är att vi har tiotusentals personer som vistas i landet utan att ha rätt att göra det. Det är vida känt runtom i världen, att det i praktiken är möjligt att valsa in i landet och strunta i att söka asyl. Sveriges uppfattas fortfarande ha vidöppna gränser. 

Samtidigt ifrågasätter hon propositionen som riksdagen röstade om på tisdagen. 

– Lyssna på det absurda i att samtliga politiker i Sveriges riksdag säger att vi måste bort från hattande och alla de tillfälliga besluten, för att migration kräver långsiktighet. Och så röstar vi igenom e lag som är en tillfällig tillfällig lag som ska träda i kraft den 20 juli...

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson hos Moderaterna, skriver i en kommentar till Expressen att Ebba Busch Thors argumentation inte fungerar:

”Ebba Busch Thors resonemang håller inte ihop. För det första kan man inte påstå att man vill minska invandringen drastiskt - för att sedan gång på gång rösta ja till förslag som ökar invandringen. Och för det andra kan man självklart behålla nuvarande bestämmelser i avvaktan på en mer långsiktig och hållbar migrationspolitik. Att påstå något annat framstår bara som ett försök att villa bort väljarna i brist på argument.”

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler säger samtidigt att Ebba Busch Thor har fel. 

”Det förslag som låg på bordet vid slutomröstningen skulle innebära en förlängning av lagen exakt som den är nu, och inget hindrar att det skulle träda i kraft den 20 juli. Om något är oseriöst så är det att påstå att en riksdag måste acceptera ändringar i en lag bara för att de vill acceptera förlängningar av densamma. Det var ett ytterst medvetet val att stödja den utökade anhöriginvandringen och något den som säger sig vilka minska invandringsvolymer självklart bör ställas till svars för”, skriver hon i ett sms till Expressen. 

Så ser väderprognosen ut för kommande dagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.