Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristersson och Busch Thor bryter tystnaden

Ulf Kristersson (M): Micael är en god vän sedan 20 år
Ulf Kristersson i Israel. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Ebba Busch Thor / Instagram
Foto: Ebba Busch Thor / Instagram
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MIRIAM ALSTER
Foto: MIRIAM ALSTER
1 / 7

TEL AVIV. Politikernas lyxiga resa för att fira festfixaren Micael Bindefeld har fått en hel del reaktioner.

Nu kommenterar Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor bjudresan kritiken första gången. 

– Det är klart att jag vill fira hans 60-årsdag, säger Ulf Kristersson. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger på Instagram att hon under resan har ”tagit lite ledigt”. 

I fem dagar firar festfixaren Micael Bindefeld sin 60-årsdag med dunder och brak. Bindefeld bjöd ner 140 gäster till Tel Aviv. Notan för resan med chartrat privatplan och uppehälle på lyxhotell står Bindefeld för.

Förutom att många i den svenska kändiseliten bjöds, finns även KD-ledaren Ebba Busch Thor, Liberalernas dito Nyamko Sabuni och Moderaternas Ulf Kristersson med på resan – vilket har fått flera att höja på ögonbrynen. 

”Firar min kära vän”

Enligt en juridikexpert kan resan innebära en muta, och en åklagare vid den särskilda åklagarkammaren ska nu se över händelsen. 

Endast Nyamko Sabuni har kommenterat resan – tills nu. I en händelse på Instagram som publicerades vid lunchtid på lördagen, berättar Ebba Busch Thor om resan och att hon tagit ”lite ledigt”. 

– Som ni redan fattat är jag i Tel Aviv och firar min kära vän Micaels 60 års-firande och har lite ledigt. Men som vanligt tar det här jobbet ju aldrig ledigt, så jag har jobbat en del härifrån också, men också fått lov att vila lite grann och få lov att fira ett härligt 60-årskalas, säger hon i en händelse på Instagram. 

När Expressen pratar med M-ledaren Ulf Kristersson säger att han inte vill kommentera den anmälan som kommit in till särskilda åklagarkammaren. 

– Den saken får hanteras i sedvanlig juridisk ordning. Micael är en god vän till mig sedan 20 år tillbaka i tiden, det är klart jag vill fira hans 60-årsdag.

Alla säger att de är så nära vänner till Micael, hur nära vän är du?

– Jag tänker inte gradera min vänskap med olika vänner, men vi har känt varandra i väldigt många år. Jag uppskattar honom väldigt mycket som vän och inte minst det han gör i svenskt samhällsliv. Det är få som har satt kampen mot antisemitismen så mycket på kartan som Micael har gjort de senaste åren. Det tycker jag är djupt imponerande.

Är det inte problematiskt att en offentlig person som du som också är potentiell makthavare i högsta grad låter sig bjudas på en sådan här fantastiskt luxuös resa?

– Jag tror de flesta människor låter sig bjudas av sina vänner på 60-årsfester. Sedan har olika människor olika ekonomiska förutsättningar för detta. Micael är en väldigt generös person, jag uppskattar det och jag tänker inte värdera mina vänners generositet. När de bjuder på fest så kommer jag.

Sabuni: Inte problematiskt

L-ledaren Nyamko Sabuni sa till Expressen under fredagen att hon inte ser några problem med resan, utan att det helt enkelt är ett privat födelsedagsfirande.

– Ni kallar det kändisfest. Det här är faktiskt ett privat kalas för Micael som bjuder in sina vänner. Några råkar vara kändisar, några råkar vara politiker. Men det är faktiskt 140 personer här och jag lovar, det är inte 140 kändisar.

– Det hade varit problematiskt om det var en kändisfest, men det är det inte. Micael är en god och nära vän sedan mer än 20 år.

Se intervjun med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.