Busch Thors ras – Löfven knappar in

Ebba Busch Thors ras – Löfven knappar in.
Förtroendemätning juni 2019.
Foto: Expressen/Demoskop
Ebba Busch Thor (KD) tappar fem procentenheter vad gäller förtroendet från väljarna i Demoskops junimätning.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Stefan Löfven (S) knappar in på Ebba Busch Thor i förtroendeligan i juni.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den negativa uppmärksamheten kring abortfrågan har angetts som förklaring till att Kristdemokraternas tidigare uppgång i opinionen ser ut att ha stannat av och i stället har stödet minskat. 

Nu ser det ut att påverka även förtroendet för partiledaren Ebba Busch Thor – som rasar i Demoskops junimätning. 

– Det stora personliga förtroendet för Busch Thor blir nyckeln för om KD ska få kontroll över den här motgången, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Sedan mars månad har Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor mer eller mindre ohotat varit den partiledare väljarna har mest förtroende för. Nästan i varje mätning har hennes förtroende ökat. I maj angav 45 procent av väljarna att de har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Men nu kommer vändningen. 

I Demoskops juni-mätning ligger hon förvisso högst upp vad gäller förtroendet från väljarna – men tappar hela fem procentenheter och landar på 40 procent. 

Ebba Busch Thor tappar fem procentenheter vad gäller förtroendet från väljarna i Demoskops junimätning.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det är högst sannolikt den negativa uppmärksamheten kring abortfrågan som bockar till Ebba Busch Thors förtroendekurva i junimätningen. Abortfrågan är principiellt viktig för många, och för Kristdemokraternas del är det särskilt känsligt om det uppstår frågetecken kring deras hållning, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, och fortsätter: 

– En förtroendenedgång på fem procentenheter är inte obetydligt. Men Ebba Busch Thor har marginaler att ta av. Hon ligger fortfarande kvar i förtroendetoppen. Det stora personliga förtroendet för Busch Thor blir nyckeln för om KD ska få kontroll över den här motgången, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.

Ökat förtroende för Löfven

Samtidigt ökar förtroendet för Stefan Löfven, som ligger tvåa på listan över partiledarna med högst förtroende. Därmed minskar avståndet till KD-ledaren, som gick om honom i förtroende i mars.

Stefan Löfven (S) knappar in på Ebba Busch Thor i förtroendeligan i juni.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

– I juni ökar förtroendet för många av partiledarna. En faktor är att vi just haft en EU-valrörelse, där partierna mobiliserar sina väljare. Men man ska också minnas att förändringen jämförs med mätningen i maj som bjöd på förtroendenedgångar på bred front. Då var det kontroverser kring regeringens nya LAS-utredning som låg på bordet som skapade slitningar. Efter det kom EU-valrörelsen och fokus förändrades. Nu går förtroendenivåerna tillbaka igen, säger Peter Santesson. 

Första mätningen för Per Bolund

Denna mätning blir den första att mäta förtroendet för Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund. Han hamnar då i botten med ett förtroende på 16 procent, vilket förvisso är något högre än vad företrädaren Gustav Fridolin hade både i april (14) och maj (12). 

Per Bolund (MP) hamnar i botten i hans första förtroendemätning.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 – Per Bolund är färsk som språkrör och är med för första gången i förtroendemätningarna. Med ett förtroende på bara 16 procent kliver han in i botten av listan. Men namn som är nya för väljarna brukar börja på låga nivåer. Trots sin ministerbakgrund är det fortfarande många som inte har någon närmare uppfattning om honom, men partiledarskapet gör snabbt en person mycket välkänd. Ända sedan handskakningsskandalen har Miljöpartiet saknat ledare som samlar brett förtroende. 

– Det återstår att se om Bolund lyckas fylla den rollen. En faktor som talar för honom är att han uppfattas stå mer till höger i partiet och därför skulle kunna locka mittenväljare som Miljöpartiet har fått svårare att nå under senare år.

Förtroendemätning juni 2019.
Foto: Expressen/Demoskop

Förtroende för partiledarna

Ebba Busch Thor (KD): 40 (-5)

Stefan Löfven (S): 36 (+2) 

Jonas Sjöstedt (V): 34 (0)

Jimmie Åkesson (SD): 32 (0)

Ulf Kristersson (M): 32 (+4)

Annie Lööf (C): 28 (+6)

Jan Björklund (L): 18 (+1)

Isabella Lövin (MP): 18 (+4)

Per Bolund (MP): 16 (-)


Procent som angett ganska/mycket stort förtroende på frågan ”Hur stort förtroende har du för...”. Förändringen från förra månaden inom parantes. Mätningen är baserad på 1 187 intervjuer som gjordes mellan den 31 maj och 4 juni 2019 via en slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel. För att korrigera eventuella skevheter i urvalet är resultatet vägt med avseende på partival, kön och ålder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.