Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busch Thors press
på Kinberg Batra

KD-ledaren Ebba Busch Thor gästar kvällens "Bara politik - med Niklas Svensson".

Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Enligt KD-ledaren hade Anna Kinberg Batra kunnat vara statsminister redan.

Foto: Linn Malmén/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thors nya krav på Anna Kinberg Batra:

– Alliansen måste växla upp reformarbetet och börja ge gemensamma besked i stora frågor.

Samtidigt hävdar KD-ledaren att alliansen redan hade suttit i regeringsställning – om de andra allianspartierna bara hade lyssnat på henne.

Hon är föräldraledig, men ändå inte.

När Ebba Busch Thor kommer till Expressens tv-studio för att medverka i "Bara Politik – med Niklas Svensson" har hon dottern Elise, 10 veckor gammal, på axeln.

Kaxigt konstaterar hon att statsminister Stefan Löfven redan hade fått sparken – om Kristdemokraterna fått bestämma mer i alliansen.

– Hade vi haft större inflytande så hade vi suttit i regeringsställning i dag. Det hade inte varit Stefan Löfven som var statsminister, det hade varit Anna Kinberg Batra, hävdar hon, och fortsätter:

– Då hade vi inte haft den här vilsenheten kring trygghetsfrågor och äldreomsorgsfrågor – de två delar som jag tycker sticker ut.

Statsminister Stefan Löfven. Foto: NORA LOREK

"Löfven håller inte sina löften"

Enligt KD-ledaren är Stefan Löfvens största misstag som statsminister att han inte håller vad han lovar.

– Sverige är på väg åt fel håll, och en majoritet av svenska folket håller med mig om det påståendet.

Hon anklagar samtidigt regeringen för "ett allvarligt löftesbrott", eftersom pensionärsskatten för äldre fortfarande finns kvar.

– Det visar att man inte är beredd att stå upp för värderingen att våra äldre ska behandlas precis lika väl som alla andra i samhället.

 

Anna Kinberg Batra i "Bara Politik"

 

I "Bara Politik" ställer Ebba Busch Thor samtidigt nya krav på allianskamraterna Anna Kinberg Batra, Annie Lööf och Jan Björklund.

– Oavsett vid vilken tidpunkt man tycker att vi ska gå fram med en gemensam budget, så måste alliansen växla upp reformarbetet och börja ge gemensamma besked i stora frågor. Det måste ske nu, oavsett, säger hon.

Ebba Busch Thor med de övriga partiledarna i Alliansen. Foto: Olle Sporrong

Busch Thor: "Behövs en hel budget"

Du har länge argumenterat för att alliansen borde gå fram med en gemensam budget. Men det är uppenbarligen bara Moderaterna som har lyssnat. Varför har du inte lyckats övertyga Annie Lööf och Jan Björklund?

– De har rört sig en del. De är beredda att stoppa tre av regeringens skadliga skattehöjningar. Jag håller med om att de är skadliga, flygskatten och 3:12-reglerna. Men det är ju inte bara det som gör att Sverige är på väg i fel riktning. Vi behöver fler poliser, vi behöver sänka skatten för barnfamiljer och pensionärer, och vi behöver se till att vända utvecklingen inom vården med växande köer. För det behövs det en hel budget, då räcker det inte med några få frågor. Vi vill mer helt enkelt.

Om det vore val i dag skulle Kristdemokraterna bara få 2,8 procent och åka ur riksdagen, enligt Demoskops väljarbarometer.

 

TITTA HÄR: Här ser du kvällens "Bara Politik".