Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thors försvar: "Inte ett stort problem"

Foto: Olle Sporrong

Redan andra dagen på jobbet fick nya KD-ledaren Ebba Busch Thor försvara sig efter uttalandet om att vårdpersonal ska ha rätt att vägra utföra aborter.

En del av kritiken kom från allianskollegan Jan Björklund - som fick svar på tal:

– Vi kommer nog ha många livliga debatter i allinsen framöver. Men Jan Björklund behöver inte vara orolig, det här är inte en ny linje från Kristdemokraterna utan vi fullföljer samma som vi haft tidigare, säger hon.

Ebba Busch Thor frågades under söndagskvällen ut i  SVT:s intervjuserie ”Partiledaren”.

Programmet blev en av de första prövningarna efter att hon under lördagen valdes till ny partiordförande efter Göran Hägglund.

Men redan tidigare under helgen har hon fått försvara sig mot tuff kritik efter ett uttalande om att vårdpersonal bör ha rätt att neka att utföra aborter.

– Vi tycker att det viktiga här är först och främst se till att respektera kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten, sa hon till Aftonbladet under lördagen.

Vid sidan av bland andra sjukvårdsminister Gabriel Wikström, S, reagerade också allianskollegan Jan Björklund:

– Det är inte rimligt. Sjukvården har i uppgift i lagstiftningen att även kunna utföra i det här fallet aborter, säger Jan Björklund till ”Sveriges Radio” under söndagen.

Han gjorde klart att Folkpartiet inte tänker ställa sig bakom förslaget.

– Om Kristdemokraterna nu tänker driva den här typen av frågor hårdare då får vi naturligtvis mer levande diskussioner inom alliansen kring den här typen av frågor, säger Jan Björklund till "Sveriges Radio".

När Expressen träffar Ebba Busch Thor inför kvällens avsnitt av ”Partiledaren” kommenterade hon för första gången kritiken:

- För det första vill jag påpeka att detta inte är ett nytt ställningstagande i Kristdemokraterna. Vi värnar aborträtten men vi anser att det också måste vara möjligt att kombinera på arbetsplatsen hitta en lösning för att också värna samvetsfriheten. Det är inte ett stort problem och jag anser att det borde gå att lösa på arbetsplatsen, säger hon.

Nya KD-ledaren fick inga frågor om samvetsfriheten i SVT men sa efter programmet om Jan Björklunds kommentar:

- Vi kommer nog ha många livliga debatter i allinsen framöver. Men Jan Björklund behöver inte vara orolig, det här är inte en ny linje från Kristdemokraterna utan vi fullföljer samma som vi haft tidigare, säger hon.

När Expressen träffar Jan Björklund inför kvällens "Agenda" i SVT2 säger han:

- Aborträtten finns i svensk lagstiftning sedan många år tillbaka och det är den enskilda kvinnan som under vissa förutsättningar i lagstiftningen fattar det beslutet och den ordningen tycker jag att vi ska ha kvar. Det var en viktig reform när den genomfördes och den är fortfarande viktig. Det går inte att bygga upp sjukvården så att sjukvårdens personal själva får avgöra vilka arbetsuppgifter de vill delta i, säger han.

Om Ebba Busch Thors argument om att det inte är någon ny linje från KD svarar Björklund:

- Jag vet att det tyckt så tidigare också men under alliansregeringen och Göran Hägglunds ledarskap har de inte drivit frågan. Om inte nya KD-ledningen tänker driva den är det inget problem är det inget problem men om de börjar driva frågan då blir det debatt. Det vore en olycklig utveckling om vi skulle gå den vägen att aborträtten skulle börja naggas i kanten, säger han.

Hur stor är chansen att de får igenom detta?

- Det tror jag är uteslutet. Jag uppfattar inte att något annat parti i alliansen eller något annat parti funderar i den riktningen men är det klart att de skulle börja kräva detta i alliansförhandlingar, då blir det en tuff diskussion i det sammanhanget. Men det återstår att se, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.