Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busch Thors drag i EU-valet: Kopierar Trump

Ebba Busch Thor tar emot i sitt rum i riksdagshuset i Stockholm på tisdagseftermiddagen – och avtäcker valaffischen inför EU-valet söndagen den 26 maj. Foto: STINA STJERNKVIST
Ebba Busch Thor. Foto: STINA STJERNKVIST
Enligt partiledaren är grundtanken med EU att säkra freden genom att föra länderna närmare varandra genom frihandel – utan att avskaffa nationalstaterna. Foto: STINA STJERNKVIST

KD-ledaren Ebba Busch Thor kopierar Donald Trumps retorik i partiets nya kampanj inför EU-valet, kan Expressen nu berätta. 

Budskapet lyder ”Make EU lagom again”. 

– Vi vill att EU ska bli mer lagom, men det betyder inte att kampanjen behöver vara lagom, säger partiledaren.  

Ebba Busch Thor tar emot i sitt rum i riksdagshuset i Stockholm på tisdagseftermiddagen – och avtäcker valaffischen inför EU-valet söndagen den 26 maj. 

– Äntligen är det val igen, säger hon.

– Vi menar att det är hög tid att göra EU mer lagom.

Därmed flörtar Kristdemokraterna med budskapet i Donald Trumps presidentvalskampanj: ”Make America Great Again”. 

– Vi studsar mot det budskapet, men vi har egentligen ett helt annat. Vi säger att EU inte ska vara stort, grandiost och bli en superstat, utan att vi behöver gå i den andra riktningen.  

– Vi vill att EU ska bli mer lagom, men det betyder inte att kampanjen behöver vara lagom för att nå fram med det budskapet. 

Enligt partiledaren är grundtanken med EU att säkra freden genom att föra länderna närmare varandra genom frihandel – utan att avskaffa nationalstaterna.

– Som kristdemokrater är vi varma anhängare av EU-projektet. Det var ju tre kristdemokrater som lade grunden för det EU som vi ser i dag. Men nu står EU inför ett vägval. Antingen kan man gå mot mer av federalism och göra EU till en superstat – det tror vi är fel väg att gå. Åt andra hållet finns de som är starkt EU-kritiska, väldigt populistiska och slängiga. Vi står för något annat, ett annat alternativ. 

Foto: STINA STJERNKVIST
En av affischerna i kampanjen.

Frontar kampanjen med Skyttedal och Lega

Ebba Busch Thor kommer själv att fronta kampanjen vid sidan av partiets toppkandidater Sara Skyttedal och David Lega. 

– Jag backar upp dem i allra högsta grad och ser fram emot EU-valrörelsen. Detta är ett ödesval. Om vi väljer fel väg är risken att fler länder väljer att göra som Storbritannien, och det tror jag vore förödande, säger hon. 

Hur tror du att den här kampanjen kommer att tas emot?

– Jag tror att många kommer att känna igen sig och att många i grunden tycker att det är något positivt med ordet lagom. Sedan har vi kandidater som inte är lagom. Både Sara Skyttedal och David Lega är starka, engagerade och kunniga personer. 

Kaxiga rentav?

– Trygga, skulle jag säga. De vet vad de vill. I EU måste man vara otroligt målfokuserad, kroka arm och bilda allianser med andra för att få igenom sin politik. 

Och hur tror du att kampanjens budskap tas emot i övriga Europa?

– Det är några svenska ord som har exporterats: ombudsman, smörgåsbord och lagom. Det är något som man kan föra en bra och ideologisk debatt utifrån.

Kristdemokraterna kommer att argumentera för att Sverige inte ska behöva betala mer till EU. 

– Jag tycker inte att Sverige ska betala mer för att få ännu mer överstatlighet, säger Ebba Busch Thor.

Hon hävdar samtidigt att kriminalitet, kränkningar av människovärdet, migrationen och koldioxidutsläpp är viktiga EU-frågor som ”inte känner några gränser eller fastnar i tullen”.