Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors besked: Går i årets Prideparad

Ebba Busch Thor gästade ”Bara Politik” i maj, se hela intervjun här.
Ebba Busch Thor ska gå i Pride-tåget i år.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pride hålls i Stockholm i juli.
Foto: IMAGO STOCK&PEOPLE / IMAGO/XINHUA/ALL OVER PRESS IMAGO STOCK & PEOPLE
2016 gick Ebba Busch Thor med i Pride-tåget som första KD-ledare någonsin.
Foto: IMAGO STOCK&PEOPLE / IMAGO/XINHUA/ALL OVER PRESS IMAGO STOCK & PEOPLE

Ebba Busch Thor var den första KD-ledaren någonsin att gå i Prideparaden.

Efter ett par års uppehåll – och fjolårets kritik mot sexualiseringen av paraden – kommer hon att delta i årets Pridetåg i Stockholm.

– Det känns lite extra roligt att få gå i paraden med KDU:s ordförande Martin Hallander som kom ut tidigare i år, säger Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor bröt ny mark när hon 2016 valde att gå i Pridetåget i Stockholm, som första KD-ledare någonsin. Tidigare partiledare hade aktivt valt bort paraden.

Beslutet var inte helt okontroversiellt. Bland kritikerna fanns KD-ledamoten Tuve Skånberg, som hävdade att medlemmar flydde partiet. 

Enligt Ebba Busch Thor var det kanske några som hoppade av – men framför allt lockades många nya.

– Jag hade min rörelse bakom mig i det beslutet, på det stora hela. För mig var det framför allt rörande att vi fick ett så varmt välkomnande av Priderörelsen. Än i dag är det en av de bästa stunderna för mig som partiledare, säger Ebba Busch Thor.

Sedan dess har Busch Thor inte deltagit i paraden. Förra året prioriterade hon i stället partiledardebatten som RFSL arrangerade. 

En debatt hon skulle ha tackat nej till om hon hade vetat om att SD – som inte var bjudna – skulle illustreras med en platselefant. Det ”gynnar inte det seriösa, demokratiska samtalet”, förklarade hon för Expressen då.

– Kritiken som jag riktade mot RFSL:s partiledardebatt ska man inte blanda ihop med Prides styrelse, som är en egen organisation. Det handlade om hur man valde att manifestera och bildsätta det här, och prata om ett parti som inte var inbjudet. Det står jag för, säger Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor går i årets Prideparad

Men i år kommer KD-ledaren återigen att tåga genom Stockholm under Prideveckans sista dag, lördag 3 augusti.

– I år har jag möjlighet att gå och då vill jag gärna göra det. Det känns lite extra roligt att få gå i paraden med KDU:s ordförande Martin Hallander som kom ut tidigare i år, säger Ebba Busch Thor.

KDU-ordföranden valde att berätta öppet om sin sexuella läggning i början av april, genom ett inlägg på Facebook. 

”Jag är stolt över den resa jag gjort för att acceptera mig själv och tacksam för alla mina vänner och nära och kära som varit fantastiska under många år för mig”, skrev Martin Hallander bland annat.

– Som rörelse är Pride så otroligt viktig. Det är ett andhål för många som känner att gatorna inte tillhör dem på samma sätt som för straighta, säger Ebba Busch Thor.

– Pride har inte bara en historisk betydelse, utan angår så många hbt-personer. Det är ett tillfälle att ge energi och kraft. För mig är det också ett tillfälle att lyssna och lära. Att gå i paraden handlar för mig om att stå upp för alla människors lika värde.

Du har också varit kritisk mot Pridetåget. Förra året talade du om en sexualisering och en stigmatisering i Kvartals Fredagsintervjun. Vad menade du då?

– Alla vill inte bli förknippade med läderpiskor och sexdelarna av Pridetåget. Det har inte alltid underlättat normaliseringen. En del känner bara att de vill bli respekterade för den de är, gifta sig med den de älskar, göra militärtjänst, ge blod och vara en god samhällsmedborgare. 

– Den självkritiken finns även inom delar av hbt-communityt, att man förknippar människors sexuella läggningar med olika typer av sexuella fetischer. Det tycker jag är en rimlig kritik mot Pridetåget.

Hur viktigt är det för KD att manifestera sig som ett progressivt parti, i ett läge där debatten har handlat mycket om aborträtten?

– För mig är inte det här ett strategibeslut. Vårt partis existensberättigande handlar om att lyfta värderingsfrågor och människovärdesfrågor. Vi borde se det som självklart att också då stötta Priderörelsen, säger Ebba Busch Thor.

På lördagen tågar West Pride genom Göteborg. I paraden deltar bland andra KD:s nya EU-parlamentariker David Lega.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.