Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors angrepp mot Stefan Löfven

Ebba Busch Thor kommenterar Löfvens uttalande om homovigslar – och håller inte med om att alla präster bör kunna viga samkönade par.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven tycker att alla präster bör kunna viga samkönade par.
Foto: SVEN LINDWALL
Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, och statsminister Stefan Löfven, S, under politikerveckan i Järva 2017.
Foto: SVEN LINDWALL

Statsminister Stefan Löfven tycker att alla svenska präster ska kunna viga samkönade par – precis som alla barnmorskor bör kunna utföra aborter oavsett om de är troende eller inte.   

Löfvens ståndpunkt har fått en hel del kritik – och nu sågar även KD:s ledare Ebba Busch Thor statsministern.   

– Jag tycker att samkönade par ska kunna gifta sig men jag anser inte att jag som politiker ska säga åt folk hur de ska tro och tolka sin trosskrift, skriver hon på Facebook. 

Nu kommenterar KD-ledaren Ebba Busch Thor Stefan Löfvens uttalande om att alla präster ska kunna viga samkönade par. 

– Jag kan förstå att man av trosskäl kan ha svårt att få ihop det, men kyrkan som öppen demokratisk kyrka är en organisation som står för människors lika värde. Människor som älskar varandra, oavsett kön, ska ha samma rätt till vigsel, sa statsministern till Kyrkans tidning häromdagen.  

I ett inlägg på Facebook skriver Busch Thor att statsministern "inte ska bestämma hur prästen ska tro" – precis som en präst inte ska bestämma hur statsministern fattar beslut. 

– Statsministern är inte präst i kyrkan! skriver Busch Thor. 

Busch Thor: Bör vara åtskiljda

Enligt henne är det är det bra att staten och kyrkan är åtskiljda i Sverige – men då bör den rågången hållas.   

– Jag tycker att samkönade par ska kunna gifta sig men jag anser inte att jag som politiker ska säga åt folk hur de ska tro och tolka sin trosskrift, skriver hon vidare. 

Stefan Löfven.
Foto: SVEN LINDWALL

KD-ledaren tycker att myndighetsutövningen ska vara neutral. 

– Därför borde staten ha den juridiska delen av giftermålet och olika trossamfund ansvara för den ceremoni som ligger i enlighet med deras tro, skriver Ebba Busch Thor. 

"Statsministern dåligt påläst" 

Fler än Ebba Busch Thor har kritiserat Stefan Löfven för uttalandet – bland annat av tidningen Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund.

– Hans slutsatser är helt uppåt väggarna, skriver Elisabeth Sandlund i ledaren.


LÄS MER: Stefan Löfven: Alla präster ska viga samkönade par  


Jan Thurvall, universitetslektor i statskunskap vid Göteborgs universitet kritiserade också statsministern.

När äktenskapslagstiftningen ändrades 2009, och samkönade vigslar blev möjliga, skrevs det in i lagen att präster och andra vigselförrättare inte har någon skyldighet att genomföra sådana vigslar. 

– Det verkar som om statsministern är dåligt påläst, sa Jan Thurvall till TT häromdagen. 

I intervjun med Kyrkans tidning kopplade Stefan Löfven ihop prästers rätt att inte viga samkönade par med barnmorskor som vägrar utföra aborter på grund av sin tro. 

– Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade, sa statsministern till tidningen. 

Universitetslektor Jan Thurvall kritiserade den jämförelsen.

– Jämförelsen är felaktig. Det ena handlar om hur man utöver sitt myndighetsuppdrag som tjänsteman, men Svenska kyrkans präster är inte tjänstemän, sa han till TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.