Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen: Vill avskaffa landstinget med SD

Ebba Busch Thor säger nej till ett nationellt tiggeriförbud. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor för löpande samtal med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. 

Enligt Busch Thor tillhör Kristdemokraterna och SD samma konservativa block och kan samarbeta i olika frågor. 

– Vi ser vad det kan dyka upp för möjligheter, exempelvis att avskaffa landstingen, säger hon till Aftonbladet. 

Skånska Vellinge blev ett slags pionjärkommun när det gäller förbud mot tiggeri. Förbudet gick igenom flera rättsliga instanser innan det till slut godkändes av kammarrätten. 

Flera kommuner har följt Vellinges exempel – och i flera av fallen har representanter från Kristdemokraterna varit drivande i frågan. 

Busch Thor om tiggeriförbud

Men partiledaren Ebba Busch Thor vill inte se ett nationellt tiggeriförbud. Hon vill att kommunerna ska få bestämma själva, berättar hon i en intervju med DN-reportern Hanna Jakobson. 

– Jag är personligen väldigt bekväm med partiets nu gällande linje. Det är väl avvägt mellan att stoppa tiggeriet och öka trygghet och ordning i områden som blivit oroliga till följd av tiggeriet, samtidigt som att fattigdom aldrig kommer att upphöra för att vi försöker förbjuda eller kontrollera den. Det är ett ganska stort ingrepp att sätta en nationell lagstiftning kring något som jag tycker borde kunna lösas på lokal nivå. Man kan via den lokala ordningsstadgan reglera detta. Det är rätt väg att gå, säger Busch Thor till Dagens nyheter. 

Tidigare har Moderaternas ledare Ulf Kristersson förklarat sig positiv till ett rikstäckande förbud.

– Jag tycker att tiggeriet ska bort från Sverige. Tiggeri är ett dåligt sätt att försörja sig. Det hade varit bättre med ett nationellt tiggeriförbud, så man slipper ta det på kommunal nivå. Jag har stor respekt för kommunerna som prövar sig fram, sa han till Expressen i september. 

”En vettig opposition”

I intervjun pratar Busch Thor också om hur KD kommer att verka för att strama åt migrationspolitiken. En förskjutning som stött på visst motstånd internt, eftersom man upplever att partiet rört sig i en ”nationalistisk” riktning. 

Men i en annan intervju, den här gången med Aftonbladet, går Busch Thor ut och proklamerar att KD tillhör ett konservativt block – tillsammans med Moderaterna och Sverigedemokraterna.

På en rak fråga om det finns det ett konservativt block i svensk politik, svarar KD-ledaren:

– Ja. Många märker att det finns en vettig opposition och den består av oss, Sverigedemokraterna och Moderaterna. Men för mig innebär ett block budgetsamarbete och det har vi ju inte. säger Busch Thor till Aftonbladet. 

Vill avskaffa landstingen

Busch Thor bekräftar att hon har löpande kontakt med Jimmie Åkesson och SD. 

– Vi ser vad det kan dyka upp för möjligheter, exempelvis att avskaffa landstingen, säger hon. 

Busch Thor har tidigare öppnat på att få med SD på just en bred uppgörelse om migrationspolitiken.

– Jag tror att det vore bra. Sverigedemokraterna är i dag ett stort parti som representerar en stor del av den svenska befolkningen, sa Ebba Busch Thor till Expressen i september. 

Under söndagskvällen hör Kristdemokraternas presschef Per Gudmundson av sig och säger att Ebba Busch Thor inte svarat att det finns ett konservativt block i svensk politik. 

Presschefen hävdar att hon sa följande: 

 – Ja, hehe… Block för mig, så tänker jag budgetsamarbete och det gör det ju inte, de facto, så det är ju väldigt enkelt. Men jag tror att många märker att det finns en vettig opposition ändå och den består av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. Vänsterpartiet är ju ett stödparti och de andra har ju ett fullskaligt budgetsamarbete. Så att många undrar: har det inte har blivit ett nytt block i svensk politik? Ja om något så har det blivit ett nytt block med januaripartierna. Det är ju de som har budgetsamarbete.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.