Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor: ”Varför utvisas de inte?”

Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Ebba Busch Thor gav sig in i en debatt om sexualbrott med de rödgröna ledarna.

KD-ledaren ifrågasatte att utländska våldtäktsmän inte utvisas.

– Vi har ett rättssamhälle där man kan dömas till utvisning om domaren bestämmer det, svarade MP-språkröret Isabella Lövin. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor lyfte sexualbrotten i debatten om lag och ordning under söndagens partiledardebatt.

– Utländska män som döms för sexualbrott ska utvisas, punkt slut. Alldeles för ofta får de stanna i Sverige, på grund av att de levt här i många år, säger Ebba Busch Thor.

KD-ledaren fick medhåll från Jimmie Åkesson.

– Gängkriminaliteten, sexualbrotten och våldtäkterna – det är importerad brottslighet. Det övergår mitt förstånd att så få utländska våldtäktsmän faktiskt utvisas, säger SD-ledaren.

Ebba Busch Thor: ”Varför utvisas de inte?”

Ebba Busch Thor vände sig mot statsminister Stefan Löfven med en fråga.

– Det är fortfarande så att du inte svarar på frågan varför utländska medborgare som begår den här typen av kriminalitet ska få lov att vara kvar i Sverige?

– Jag undrar varför de här männen ska få lov att stanna i Sverige, varför utvisas de inte?

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin blev den som svarade.

– Vi har ett rättssamhälle där man kan dömas till utvisning om domaren bestämmer det, säger Lövin.

I en intervju med Expressen efter debatten säger Ebba Busch Thor:

– Har man begått den här typen av brott som leder till fängelsestraff så ska man lämna landet.

Expressens politiska expert Jenny Madestam skriver i en analys att Jimmie Åkesson nu får stark konkurrens av Ebba Busch Thor i frågan.

”Busch Thoor backar inte från att prata om våld mot kvinnor. Hon vill dock koppla det även till integration/migration. Detta är ett sätt att tala till de väljare som gått från SD till KD. Busch Thor talar återigen om utvisning av utländska våldtäktsmän. Detta är en fråga som KD:s nytillkomna väljare troligen ser som mycket viktig. Åkesson får här stark konkurrens av Busch Thoor.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.