Ebba Busch Thor ser det inte som problematiskt att ta stöd av SD i en slutlig statsministeromröstning i riksdagen. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURESEbba Busch Thor ser det inte som problematiskt att ta stöd av SD i en slutlig statsministeromröstning i riksdagen. Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor ser det inte som problematiskt att ta stöd av SD i en slutlig statsministeromröstning i riksdagen.  Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES
SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han hellre ser Anna Kinberg Batra, M, som statsminister än Stefan Löfven. Foto: Sven LindwallSD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han hellre ser Anna Kinberg Batra, M, som statsminister än Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall
SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han hellre ser Anna Kinberg Batra, M, som statsminister än Stefan Löfven.  Foto: Sven Lindwall

Busch Thor räknar med stöd från SD

Publicerad

Även om alliansen blir mindre än de rödgröna tror KD-ledaren Ebba Busch Thor på en borgerlig statsminister efter nästa val, skriver DN.

Hon räknar med stöd från SD i en statsministeromröstning.

– Jag har öppnat för att oavsett valresultat pröva stödet i riksdagen, säger Ebba Busch Thor till DN.

På tisdag är det två år sedan decemberöverenskommelsen presenterades och det aviserade nyvalet avblåstes. Det var den 27 december 2014 som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de fyra borgerliga allianspartierna enades om att hundra Sverigedemokraterna från att få inflytande över den ekonomiska politiken.

Nu två år senare är situationen en annan. Decemberöverenskommelsen, som var tänkt att hålla fram till 2022 höll inte ens i ett år. I oktober 2015 föll överenskommelsen efter att en majoritet av ombuden på KD:s riksting röstade ner den. Ebba Busch Thor var emot att fälla decemberöverenskommelsen då men vek sig för majoriteten.

Inte problematiskt med stöd av SD

Decemberöverenskommelsen innebar att ledaren för den största partikonstellationen skulle släppas fram som statsminister samt att minoritetsregeringar skulle få igenom sin budget.

Nu har spelplanen ritats om rejält. Efter valet 2018 är de borgerliga partiledarna är överens om att ta stöd av SD för att fälla Stefan Löfvens regering oavsett om allianspartierna är större än de rödgröna, skriver DN.

Ebba Busch Thor ser det inte som problematiskt att ta stöd av SD i en slutlig statsministeromröstning i riksdagen.

– Jag har öppnat för att oavsett valresultat pröva stödet i riksdagen, säger Ebba Busch Thor till DN.

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han hellre ser Anna Kinberg Batra, M, som statsminister än Stefan Löfven. Men för att en borgerlig minoritetsregering ska gå igenom ska SD och S helst inte vara större än det borgerliga blocket tillsammans.

Tror inte på rödgrön regering

Till DN säger Ebba Busch Thor att hon inte räknar med att de rödgröna ska lägga fram en gemensam budget efter nästa val.

– Vi har högt uppsatta socialdemokrater som uttrycker sig om sina miljöpartistiska regeringskamrater på ett sätt som är väldigt anmärkningsvärt. Att de i ett läge när de gjort ett dåligt val eller mist sin regeringsställning skulle hålla ihop, och att det skulle vara skrivet i sten, det håller jag inte för troligt, säger hon till DN.

KD har sedan Ebba Busch Thor har kritiserats för att flörta med SD-väljare. I sitt tal i Almedalen i somras där hon pratade hon bland annat om värdet av svenska värderingar. Ett samarbete med SD är inte aktuellt enligt henne.

Högersvängen har inte gett resultat i opinionen. I flera mätningar under hösten har partiet fått skräcksiffror, bland annat fick de 2,5 procent i Expressen och Demoskops mätning i november.

För att vinna väljarnas förtroende i nästa val vill Ebba Busch Thor satsa på en omsorgspeng för barn upp till tre års ålder och slopad pensionärsskatt som betalas med höjd moms, skriver DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag