Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor räddade KD med kanonspurt

Redan som 22-åring var Ebba Busch Thor vikarierande kommunalråd i Uppsala och fick ansvar för att förhandla om budgeten. Ett år senare blev hon ordinare kommunalråd med ansvar för äldrefrågor samt demokrati och integration.
Redan som förste vice ordförande i KDU 2008-2011 visade Ebba Busch Thor sina politiska muskler.
Foto: PRIVAT
Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Busch Thor har gjort ett kanonval.

Nästan helt på egen hand suddade hon bort sitt partis förlorarstämpel – och förvandlade det till en av valets vinnare.

Den hårt sluggande partiledaren gjorde succé i Expressens partiledardebatt, som blev startskottet för den stora vändningen.

Ännu i somras såg Kristdemokraterna ut att åka ur riksdagen. Partiets siffror låg klart under fyraprocentsspärren.

Men när valrörelsen kom i gång på allvar förra månaden växlade KD-ledaren Ebba Busch Thor upp. Hon gick in i debatter och dueller med full kraft. 

Busch Thor har gjort en kometkarriär i politiken och efterträdde Göran Hägglund som KD-ledare 2015 – bara 28 år gammal.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Medial utstrålning

Med sin retoriska förmåga och mediala utstrålning krossade den 31-åriga partiledaren sina mer rutinerade motståndare. Hon vann debatt efter debatt – och både hennes egna och partiets siffror ökade dramatiskt i opinionen. Till nivåer som inte setts sedan den legendariske KD-ledaren Alf Svenssons tid.

– När Ebba Busch Thor valdes lyftes fram att hon var medial och duktig i debatter. Det är egenskaper som är särskilt värdefulla i en valrörelse, säger statsvetaren Anders Sundell.

– Små partier gynnas dessutom ofta i valrörelsen, när väljare på allvar börjar sätta sig in i var de olika partierna står. De riskerar annars att “glömmas bort” under mandatperioden, säger han.

Ebba Busch Thor föddes 1987 i Uppsala. Hon gick ettan till nian i Livets Ords grundskola. Inför partiledarvalet 2015 sa hon att hon inte längre var medlem och inte hade någon kontakt med församlingen.
Foto: Privat

Viktig för partiets framgång

Ebba Busch Thor är mycket viktig för sitt partis framgång, visar SVT Valu. 35 procent av KD:s väljare anser att Busch Thor är viktig för partiet. Hon kommer därmed tvåa på topplistan – efter Jimmie Åkesson som får 45 procent, enligt SVT Valu.

Expressens partiledardebatt den 14 augusti blev den första riktiga kraftmätningen i valrörelsen. Ebba Busch Thors slagkraftiga debattstil gjorde intryck på tittare och kommentatorer, som utsåg henne till kvällens vinnare. 

Hennes vassa repliker gick hem, särskilt när hon röt till mot en kommentar av Stefan Löfven som kunde uppfattas som manschauvinistisk. Löfven sade att han som gammal industriarbetare inte behövde få undervisning om industrins villkor av henne.

Alliansledarna Ebba Busch Thor, Jan Björklund, Anna Kinberg Batra och Annie Lööf träffas tillsammans för första gången efter att Busch Thor valts till partiledare.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Reagerade mot härskarteknik

– Jag betackar mig för den klappen på huvudet från en statsminister i en feministisk regering, svarade Ebba Busch Thor.

Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiska kommentator, kritiserade Löfven och hyllade Busch Thor efter debatten.

– Han var ute på hal is och publiken skrattade. Ebba Busch Thor fångade upp att han använde härskartekniker på ett smart och snabbt sätt, sade hon.

Ebba Busch Thor gick hårt åt Stefan Löfven också i Aftonbladets partiledardebatt. Och hon fick högsta betyg också i en rad debatter som andra medier anordnade. 

Medan Ebba sköter partiet tar hennes man Niklas Thor ansvaret för parets två barn.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dramatiskt ökat förtroende

I valrörelsens slutskede hade hennes opinionssiffror skjutit i höjden. Hela 37 procent av väljarna hade stort eller mycket stort förtroende henne, i början av året var siffran 19 procent, enligt Aftonbladet/Inizios mätning. 

Redan i våras gjorde Busch Thor en stark insats i en debatt med socialminister Annika Strandhäll om förlossningsvården. KD-ledaren pressade ministern med sin en rak fråga:

– Se mig i ögonen och säg om vi har en förlossningskris i Sverige eller inte.

Ebba Busch Thor har gjort en kometkarriär i politiken. Hon var bara 28 år när hon efterträdde Göran Hägglund som KD-ledare 2015. 

Enligt 35 procent av KD:s väljare är Ebba Busch Thor mycket viktig för partiet.
Foto: SVEN LINDWALL

Rekordungt kommunalråd

Då hade hon redan en lång kommunal karriär bakom sig. Redan som 22-åring ryckte hon 2009 in som vikarierande kommunalråd i Uppsala och fick ansvar för att förhandla om budgeten. Ett år senare, utsågs hon som 23-åring till ordinarie kommunalråd med ansvar för äldrefrågor samt demokrati och integration. 

Hon stannade fem år på den posten i hemkommunen Uppsala tills hon 2015 tog klivet upp till landets politiska topp när hon 28 år ung blev ledare för Kristdemokraterna.

Tidigare hade hon hunnit med att vara förste vice ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet 2008–2011.

Under tiden som KD-ledare har Ebba Busch Thor dessutom hunnit med att skaffa en son och en dotter, nu tre år och ett år gamla.
Foto: SKÄRMDUMP

"Duktig maktmänniska"

Redan tidigt såg både partivänner och politiska motståndare att hon var väg uppåt. Hon beskrevs som målmedveten, maktsugen och en person som planerade sin karriär med sikte på partiledar- och ministerposter.

– Ebba är ju en otrolig strukturerad, ambitiös och uppenbarligen duktig maktmänniska. Hon är en duktig retoriker och duktig på att skapa medieutrymme kopplat till sig själv, sade Stefan Hanna, kommunalråd (C) i Uppsala, till P4 Uppland för tre år sedan.

Det var just dessa egenskaper som fick KD att välja Ebba Busch Thor till sin ledare 2015. I årets intensiva valspurt har hon levererat det resultat partivännerna önskade.

"Busch Thor har verkligen kämpat för att hennes parti ska överleva i riksdagen. Hon har utnyttjat varje givet tillfälle till max, från Dagens Industri och Expressens partiledardebatt i mitten av augusti och framåt", skrev Aftonbladets kommentator Lena Mellin tidigare i veckan.

Ebba Busch Thor säger själv att hon har provat minst åtta sporter under sin uppväxt, bland annat fotboll och innebandy. Kanske är det som gjort henne till en spurtdrottning.
Foto: PRIVAT

Stöd av männen

Hon noterade att Busch Thor till skillnad från flera andra kvinnliga partiledare har sina främsta anhängare bland männen. 42 procent av männen och 32 procent av kvinnorna hade högt förtroende för Busch Thor i valrörelsens slutskede.

– Ebba Busch Thor har varit enormt duktig. Hon har varit som en raket. Hon är ett slags politikens underbarn, säger den tidigare KD-ledaren Alf Svensson.

Ebba Busch Thor föddes 1987 och växte upp i Gunsta utanför Uppsala. Hon gick årskurs ett till nio i den kontroversiella kristna organisationen Livets Ords grundskola. Inför partiledarvalet 2015 förklarade hon att hon inte längre var medlem och inte hade någon kontakt med församlingen.

2013 gifte sig Ebba Busch Thor med fotbollsspelaren Nikas Thor. Här dansar de på Nobelfesten 2017.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kommunpamp i tv-serie

2013 blev hon känd för tv-tittarna i SVT:s dokumentärserie "Kommunpampar" om fyra kommunalråd.

Hon gjorde skolpraktik hos Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD) från Uppsala. Efter gymnasiet studerade hon freds- och konfliktkunskap på Uppsala universitet och därefter gjorde hon praktik hos EU-parlamentarikern i Lars Wohlin i Bryssel.

Hon har berättat att hennes politiska engagemang väcktes när hennes mormor behandlades dåligt av hemtjänsten.

– Hon hade ett otroligt dåligt första möte med hemtjänsten när hon var i behov utav hjälp. Det blev avgörande för att jag tänkte att jag ska engagera mig politisk och att jag ska göra någonting åt äldreomsorgen, sade hon till Metro i våras.

Ebba får en puss av Niklas efter hennes sagolika valspurt.
Foto: OLLE SPORRONG

Gift med fotbollsspelare

Sommaren 2013 gifte hon sig med fotbollsspelaren Niklas Thor, som bland annat spelat i Uppsalaklubben Sirius. De har två barn, en treårig son och en ettårig dotter. Ebba Busch Thor säger att hon har prövat minst åtta sporter under sin uppväxt, bland annat fotboll och innebandy.

Hennes far kommer från Norge. Hon har både svenskt och norskt medborgarskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.