Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor: Märkligt att andra partiledare inte talat med Åkesson

Hot och våld mot politiker ökar visar nya siffror från Brå.
RYKTE. ”Just nu har Sverige ett rykte om sig att vara ett låt gå-land där man kan bete sig lite hursomhelst. Och det har bidragit till en väldigt stor migration till Sverige”, säger Ebba Busch Thor om den mer strikta migrationspolitiska linje som partiet väntas besluta om i helgen.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor.
Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under helgen ska Kristdemokraterna samlas för att besluta om vilken politik partiet ska driva de närmsta två åren. 

Inför det berättar Ebba Busch Thor (KD) om hur partiet förändrats under åren med hennes ledarskap – och säger att hon tycker det är märkligt att ingen mer partiledare valt att prata med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Många pratar om att vi måste förändra debattklimatet i svensk politik, men så kommer man och frågar oss vid sidan: ”kan ni kolla vad SD tycker i den här frågan”, säger hon i en stor intervju med Expressen. 

Mellan fredagen och söndagen hålls Kristdemokraternas riksting, partiets högst beslutande organ, i Umeå. Där ska den politik som partiet ska driva de kommande två åren beslutas. Framför allt väntas det bli tuffa strider på två områden: frågan om att satsa på höghastighetsbanor för tåg samt om den framtida inriktningen i migrations- och integrationspolitiken. 

Vad gäller den senare gick nyligen elva tunga politiker inom partiet, däribland Lars Adaktusson (KD), ut i en debattartikel i DN där de säger nej till partistyrelsens förslag om att införa försörjningskrav för familjeåterförening. Vidare har 40 kristdemokrater skrivit på en motion om att återinföra permanenta uppehållstillstånd, vilket partiledningen avvisar helt. 

– Jag har en väldigt stor respekt för att man tycker olika. Det måste man få lov att göra. Men jag bedömer att rörelsen som helhet ser att det finns en bra väg framåt här. Där det är möjligt för Sverige att ta ett stort medmänskligt ansvar, men där vi kommer ifrån det fullständiga kaos som varit i migrationspolitiken, säger Ebba Busch Thor. 

Om partistyrelsen skulle bli överkörda antingen vad gäller permanenta uppehållstillstånd eller familjeåterföreningen på rikstinget . Vilket skulle du föredra?

– Jag tror att vi har en väl förankrad linje i båda frågorna. Och vad gäller att få ner trycket på asylsökande med 70 procent, som vi vill, är dessa två frågor egentligen inte de mest avgörande. Då handlar det i stället om en total översyn av utlänningslagen som i dag är ett lapptäcke samt ett ökat antal inre utlänningskontroller för att säkerställa att personer faktiskt har rätt att vistas här i landet. 

Så ni vill nå målet om färre asylsökande snarare genom att utvisa fler personer än att göra det tuffare för personer att komma hit? 

– Jag tror att vi behöver båda delarna. Men ja, jag tror att det allra mest avgörande för att få ner söktrycket handlar om att ändra villkoren för vem som får lov att stanna i Sverige och inte. 

STRIDSFRÅGA. ”I samband med ett riksting är det ju vanligt att många av ståndpunkterna som tagits under de senaste åren också prövas av det hösta beslutande organet. Så jag är inte förvånad över att motionerna kommer, men jag uppfattar att partiet redan har valt väg och gjort det väldigt tryggt”, säger Ebba Busch Thor om den interna kritiken som lyfts om partiets väg i migrationsfrågan.

I debattartikeln om kritiken mot en villkorad familjeåterförening skriver undertecknarna att partistyrelsens förslag ”strider mot barnkonventionen, flera andra konventioner och dessutom mot den grundläggande kristdemokratiska principen om familjen som en naturlig gemenskap där barnens trygghet och värderingar etableras”.

Finns det en risk att ni blir så hårda i migrationspolitiken att ni måste släppa partiets värderingar? 

– Nej, våra grundläggande värderingar är detsamma. Vi ska kunna vara en fristad, men inte för personer som vill missbruka Sveriges gästfrihet för att begå brott, sprida totalitära förtryckande idéer och utsätta andra för hedersförtryck. Vi ska inte heller vara en fristad för personer som fått avslag på sin asylansökan och som borde lämna landet, men som ändå tillåts vara kvar. 

– Just nu står regeringen på imamer som hotar rikets säkerhets sida, men inte på de som försöker göra rätt för sig och vill bli en del av svenska samhället. Det är en livsfarlig linje i migrationspolitiken. 

För två år sedan, när Kristdemokraterna hade sitt senaste riksting, hade partiet under tre procent i väljarstöd. Nu ligger de på en bit över sex procent. 

Om du ser tillbaka till rikstinget ni hade för två år sedan. Vilken är den viktigaste förändringen som partiet gjort? 

– Vi har visat att vi verkligen är att lita på och att en röst på oss också var en röst för ett maktskifte i regeringsförhandlingarna. Och så kommer det att fortsätta vara framöver. Detta har gjort att väljarna också belönat oss med ett starkt stöd. På det viset är det en ganska stor skillnad jämfört med när Kristdemokraterna gick till riksting för två år sedan.

Har agerat mellanhand för andra partier och SD

I somras tog Ebba Busch Thor en minst sagt uppmärksammad lunch med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Detta efter att partiet ett par månader tidigare meddelat att de var beredda att förhandla med alla riksdagspartier – inklusive Sverigedemokraterna. 

HISTORISK LUNCH. Den 2 juli i år åt Ebba Busch Thor (KD) en lunch med Jimmie Åkesson (SD) för första gången.
Foto: Bild från Ebba Busch Thors Facebook-sida.

– Det är ingen annan partiledare i Sveriges riksdag som har gjort det. Jag tycker det är lite konstigt givet hur många av de andra partierna som till och med väljer att blida regeringar – eller inte bilda regeringar – beroende på Sverigedemokraternas existens när de aldrig ens suttit ner och pratat med honom. 

Bland annat ska flera partier enligt Ebba Busch Thor ha frågat Kristdemokraterna om de i sin tur kan fråga Sverigedemokraterna hur de står i olika frågor som ska behandlas i riksdagens utskott. 

– Det är en ganska märklig situation att vi nu har så många andra partier som pratar om att vi måste förändra debattklimatet i svensk politik och att det måste vara fler vuxna som vågar ta ansvar. Men så kommer man och frågar oss vid sidan: ”kan ni kolla vad SD tycker i den här frågan, vi kan inte ringa och kolla det själva”. 

Kan du tänka dig att sitta i samma regering som Jimmie Åkesson? 

– Det vi är ute efter är att just få till en borgerlig regering och det som ligger närmast till hands för oss är Moderaterna. Sedan hoppas vi att andra borgerliga partier, Centerpartiet och Liberalerna, vill tänka om. Just nu ser vi inga sådana rörelser i den riktningen. Men jag är beredd att förhandla politik med alla partier, även Sverigedemokraterna. 

Men är du beredd att sitta i en regering med Åkesson, även om det inte är det som ligger närmast till hands? 

– Nej, för oss är alternativet att sitta i en regering med Moderaterna. Och så får vi se om det är fler borgerliga partier som vill sitta i en sådan regering den dagen vi kommer dit. 

Du ser det ändå som möjligt att kunna återförenas med Centerpartiet? 

– Det är helt upp till Centerpartiet vilken väg de väljer att ta. Men varje gång som kristdemokrater, konservativa och liberaler har samarbetat är de tillfällen vi också kunnat utmana Socialdemokraterna om regeringsmakten i Sverige. Så vill man kunna göra det igen, då behöver vi samarbeta på ett eller annat sätt. 

Strax innan Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare 2015 sade hon i en intervju med DN att hon ansåg att Kristdemokraterna stod mest till höger av samtliga riksdagspartier. 

Hur har Kristdemokraterna förändrats med dig som partiledare? 

– Jag tror att jag bidragit till ett avgörande kulturskifte. Kristdemokraterna har varit väldigt bekväma med att ta politiska strider när det kommer till familjepolitikens område, men inte så många andra områden. I dag vågar vi gå före och fatta självständiga beslut innan andra partier gör det. Det blir lite mer obekvämt ibland, det innebär att det stormar lite mer ibland, men vi gör det med samma värderingar som var grunden till att vi bildades 1964. 

Har ni förflyttat er på den politiska skalan sedan du blev partiledare? 

– Vi har förflyttat oss till följd av att verkligheten förändrats och vi har då också behövt ge andra politiska svar och förslag utifrån det. Men det är samma värderingsdrivna parti. 

Expressens Karolina Skoglund intervjuar Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas partikansli inför partiets riksting i helgen.

”Blir som en kund till staten via skattesedeln”

Ebba Busch Thor säger att det ”på ett sätt är kristdemokratins tid i Sverige nu”. Detta eftersom Kristdemokraterna, enligt henne, pratat om fler dimensioner när andra partier varit mer systemorienterade vad gäller stat kontra individ. Något hon menar behövs extra mycket med tanke på hur samhället ser ut i dag. 

– Andra partier pratar om samhällskontrakt där medborgare nästan blir som en kund till staten via skattesedeln. Vi pratar om samhällsgemenskap som är bredare och som just visar på att välfärden måste funka men det måste också finnas vissa värderingar som gäller alla. 

Ebba Busch Thors svar – efter interna kritiken

Elva tunga kristdemokrater, går emot partistyrelsens integrationsförslag inför helgens riksting.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.