Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thor lyfter – men Annie Lööf rasar

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förtroendet för Ebba Busch Thor (KD) ökar – men för Annie Lööf (C) ser det mörkare ut. 

Centerledarens siffror rasar jämfört med septembermätningen, enligt DN/Ipsos

– Det är en stor förändring. Om hon var förtroendedrottningen före valet så har hon förlorat den positionen nu, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter. 

Den långdragna regeringsbildningen har påverkat väljarnas förtroende för partiledarna. 

Det märks framför allt på den borgerliga sidan, där bara en partiledare har vunnit förtroende – medan tre tappat, skriver Dagens Nyheter. 

Den allians som gick till val tillsammans höll inte hela vägen, och slutligen blev det Centerpartiet och Liberalerna som genom januariöverenskommelsen släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister. 

Förtroendemässigt har Annie Lööf (C) drabbats hårdast, enligt en mätning från DN/Ipsos. 

Förtroendet för Annie Lööf rasar 

Väljarnas förtroende i februari 2019

Stefan Löfven (S): 39 (40)

Ebba Busch Thor (KD): 35 (29)

Jonas Sjöstedt (V): 32 (32) 

Ulf Kristersson (M): 30 (38) 

Annie Lööf (C): 26 (41) 

Jimmie Åkesson (SD): 25 (24) 

Jan Björklund (L): 19 (30) 

Gustav Fridolin (MP): 16 (19) 

Isabella Lövin (MP): 14 (16) 


Mätningen är utförd av DN/Ipsos i februari. Sifforna inom parantes är resultatet från mätningen utförd av DN/Ipsos mellan 28 augusti-2 september.

I septembermätningen uppgav 41 procent av väljarna att de hade förtroende för henne – nu är siffran nere på 26 procent. 

– Det är en stor förändring. Om hon var förtroendedrottningen före valet så har hon förlorat den positionen nu, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter. 

Raset har skett bland M- och KD-väljare. Bland C-väljarna är stödet fortfarande starkt, 90 procent, skriver DN. 

– I Annie Lööfs fall handlar det inte om tillkortakommanden och skandaler utan om medvetna överväganden som har ett politiskt pris. Att man lämnat gamla samarbeten och ingått nya slår igenom i förtroendet för partiledarna, säger Nicklas Källebring till tidningen. 

Ebba Busch Thor lyfter

Förtroendet L-ledaren Jan Björklund sjunker också. Han har förtroende av 19 procent av väljarna, jämfört med 30 procent i september. 

För Ebba Busch Thor ser det ljusare ut – hon har nu förtroende av 35 procent av väljarna. Förtroendet för henne ökar främst bland M- och KD-väljare, skriver DN. 

Hon blir därmed tvåa i förtroendeligan, bara statsminister Stefan Löfven (S) hamnar högre med 39 procent. Förtroendet för honom har legat stabilt. 

M-ledaren Ulf Kristersson backar, från 38 till 30 procent. Framför allt tappar han bland C- och L-väljare, vars partier har kritiserat honom för att vilja gå fram som statsminister utan att ha med C och L. 

Förändringarna för Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) är små. V-ledaren har förtroende av 32 procent av väljarna och SD-ledaren av 25 procent. 

De båda MP-ledarna ligger sist på listan. Gustav Fridolin (MP) som avgår i vår, har förtroende av 16 procent av väljarna, medan det ser än värre ut för Isabella Lövin, som landar på 14 procent. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.