Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson skriver på Svenska dagbladets debattsida under rubriken "Sexbrott bör leda till utvisning". Foto: Sven Lindwall
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson skriver på Svenska dagbladets debattsida under rubriken "Sexbrott bör leda till utvisning".  Foto: Sven Lindwall

Busch Thor (KD) vill utvisa sexbrottslingar

Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill utvisa sexualbrottslingar.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver hon, tillsammans med partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson, om att straffen för sexualbrott måste skärpas.

"Personer som söker asyl i Sverige bör vid sexualbrott få avslag på asyl­ansökan och snabb avvisning ur landet" skriver de båda artikelförfattarna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson skriver på Svenska dagbladets debattsida under rubriken "Sexbrott bör leda till utvisning".

Den senaste tidens rapportering om det stora antalet sexuella övergrepp på ungdomsfestivalen "We are Stockholm" som polisen ska ha tystat ner samt uppgifterna om att förövarna ska vara flyktingungdomar har fått dem att reagera.

Ebba Busch Thor och Andreas Carlson vill de se entydiga och kraftfulla tag mot sexualbrottslingar.

Utvisning för sexualbrottslingar

Sverige måste våga ställa krav på de som söker asyl i Sverige, skriver de i debattartikeln.

"Personer som söker asyl i Sverige bör vid sexualbrott få avslag på asyl­ansökan och snabb avvisning ur landet. För personer med uppehållstillstånd bör utvisning också bli en betydligt vanligare rättsverkan. "skriver Ebba Busch Thor i debattartikeln.

I de fall där utvisning inte kan genomföras, om det till exempel inte finns ett mottagarland, vill artikelförfattarna att utvisningen ska kunna genomföras när verkställighetshindren inte längre finns.

De hävdar att syftet inte är att se hårdare på brott som begås av utländska medborgare jämfört med svenska, men skriver samtidigt att konsekvenserna kan bli olika.

"En fråga om kultur"

De båda artikelförfattarna betonar att sexualbrott inte är en ny företeelse och att män i Sverige sedan tidigare har angripit kvinnor i exempelvis publiksamlingar. Samtidigt skriver de att den senaste tidens händelser i exempelvis tyska Köln och Kalmar samt rapporteringen om de mörkade övergreppen på "We are Stockholm"-festivalen skett i organiserad form av män från Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan.

"Det finns de som vill göra detta till en fråga om etnicitet. Det är inte det. Det är en fråga om kultur och värderingar. Vi har kämpat hårt de senaste ­hundra åren för att bygga ett jämställt samhälle. Vi är inte framme än men kan inte se på när utvecklingen går bakåt." skriver de båda i debattartikeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag