Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor (KD) vill utvisa sexbrottslingar

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson skriver på Svenska dagbladets debattsida under rubriken "Sexbrott bör leda till utvisning".
Foto: Sven Lindwall

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill utvisa sexualbrottslingar.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver hon, tillsammans med partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson, om att straffen för sexualbrott måste skärpas.

"Personer som söker asyl i Sverige bör vid sexualbrott få avslag på asyl­ansökan och snabb avvisning ur landet" skriver de båda artikelförfattarna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets rättspolitiska talesperson Andreas Carlson skriver på Svenska dagbladets debattsida under rubriken "Sexbrott bör leda till utvisning".

Den senaste tidens rapportering om det stora antalet sexuella övergrepp på ungdomsfestivalen "We are Stockholm" som polisen ska ha tystat ner samt uppgifterna om att förövarna ska vara flyktingungdomar har fått dem att reagera.

Ebba Busch Thor och Andreas Carlson vill de se entydiga och kraftfulla tag mot sexualbrottslingar.

Utvisning för sexualbrottslingar

Sverige måste våga ställa krav på de som söker asyl i Sverige, skriver de i debattartikeln.

"Personer som söker asyl i Sverige bör vid sexualbrott få avslag på asyl­ansökan och snabb avvisning ur landet. För personer med uppehållstillstånd bör utvisning också bli en betydligt vanligare rättsverkan. "skriver Ebba Busch Thor i debattartikeln.

I de fall där utvisning inte kan genomföras, om det till exempel inte finns ett mottagarland, vill artikelförfattarna att utvisningen ska kunna genomföras när verkställighetshindren inte längre finns.

De hävdar att syftet inte är att se hårdare på brott som begås av utländska medborgare jämfört med svenska, men skriver samtidigt att konsekvenserna kan bli olika.

"En fråga om kultur"

De båda artikelförfattarna betonar att sexualbrott inte är en ny företeelse och att män i Sverige sedan tidigare har angripit kvinnor i exempelvis publiksamlingar. Samtidigt skriver de att den senaste tidens händelser i exempelvis tyska Köln och Kalmar samt rapporteringen om de mörkade övergreppen på "We are Stockholm"-festivalen skett i organiserad form av män från Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan.

"Det finns de som vill göra detta till en fråga om etnicitet. Det är inte det. Det är en fråga om kultur och värderingar. Vi har kämpat hårt de senaste ­hundra åren för att bygga ett jämställt samhälle. Vi är inte framme än men kan inte se på när utvecklingen går bakåt." skriver de båda i debattartikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.