Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Busch Thor: Jas-plan bör sättas in

Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Jas-plan bör sättas in i kampen mot IS och terrorister ska kunna dömas för landsförräderi.

Det sa Ebba Busch Thor i sitt tal i Almedalen – och hon får stöd av C-ledaren Annie Lööf.

Ebba Busch Thor öppnade även för ett svenskt Natomedlemskap.

– De islamistiska extremisterna för ett krig mot vår civilisation, sa hon.

Expressens kulturchef och ställföreträdande ansvarige utgivare Karin Olsson betygsätter talet

"Göran Hägglund, även känd som svensk politiks trivsel-Torsten, är nu ett minne blott. För här kommer Ebba Busch Thor och med vilken energi hon gör det. Hon går in med full kraft, verkar helt avspänd och lyckas kompensera för att talet i sig egentligen är inte är särskilt retoriskt spännande, utan tämligen ordinärt. Det är egentligen bara formuleringen om skicka JAS mot IS, som sticker ut med sin ljudlikhet. Om Busch Thor skaffar sig en riktigt vass talskrivare kan hon lyfta ytterligare. Att folk på Twitter nu skojar om Krigs-demokraterna är smällar hon får ta för sin tuffa retorik."

Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att prata om Ryssland. Hon påminde om att vattnet utanför Gotland är det samma som i höstas kränktes av främmande ubåtar. KD-ledaren var självkritisk mot den förra regeringens försvarspolitik.

– Vi befinner oss inte heller särskilt långt ifrån ett land som faktiskt för krig i ett granland. Länge har likgiltigheten inför vad som händer i vårt grannskap varit påtaglig, sa Ebba Busch Thor.

Därefter valde hon att beröra den blocköverskridande försvarsuppgörelsen som KD är en del av.

– Försvarspolitiken är ett sådant område som präglas av kortsiktighet och nativitet. Det krävs förändring. Därför är jag glad att vi kristdemokrater tillsammans med fyra andra partier har slutet en uppgörelse om starkare försvar.

Ebba Busch öppnade återigen för ett svenskt medlemskap i Nato.

– Ensam är inte stark. Vi behöver fortsätta att arbeta tillsammans med Nato, antingen genom ett närmare samarbete eller som medlemmar, sa Ebba Busch.

KD-ledaren fortsatte sedan med att prata om islamistisk extremism och nämnde förra veckans terrordåd i bland annat Tunisien.

– De islamistiska extremisterna för ett krig mot vår civilisation. De vill skapa oro, rädsla, osäkerhet och instabilitet, i väst så väl som i Mellanöstern.

– Det är farligt att tro att vi efter Förintelsen lyckats med "målet om "aldrig mer", säger Busch Thor.

KD-ledaren krävde i sitt tal åtgärder mot IS-krigare som återvänder till Sverige.

– Sverige kan inte enbart fokusera på det ansvar vi har att erbjuda fristad åt människor på flykt. Vi har också ansvar för att förhindra att människor reser från vårt land för att utföra brutala handlingar.

Ebba Busch vill ha ett mer offensivt arbete i kommunerna för att förebygga att människor blir IS-krigare, göra det möjlighet att beslagta pass och döma människor som går med i terrororganisation som IS.

– Jag anser också att om den internationella alliansen så efterfrågar bör vi skicka svenska Jas-plan i kampen mot IS.

Får stöd av Annie Lööf

Efter talet kommenterade Annie Lööf (C) utspelet om att sätta in Jas-plan i kampen mot IS. C-ledaren meddelade på Expressens valscen att hon stöder Busch Thors förslag.

Ebba Busch Thor riktade även en känga åt regeringen och dess jobbpolitik.

– De vill nå Europas lägsta arbetslöshet genom att servera en rödgön soppa av skatte-och bidragshöjningar.

KD presenterade i dag ett förslag om att utöka undantagen i lagen om anställningsskydd, LAS, till att omfatta fyra personer.

– Vår politik står i skarp kontrast till regeringens jobbfientliga politik.

KD föreslår tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd. Även der berörda Ebba Busch Thor i sitt tal.

– Det värnar Sverige som en fristad. Men förslaget kan också påverka hur många som söker asyl just i vårt land. De kan bidra till en jämnare fördelning av mottagandet inom EU.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!