Ebba Busch Thor i ny attack mot Annie Lööf

Ebba Busch Thor.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: STELLA P / STELLA PICTURES

Ebba Busch Thor fortsätter att angripa sin forna allianskollega Annie Lööf för hennes beslut att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

– Det hade varit ärligare om hon hade sagt det innan valet, säger Ebba Busch Thor till SVT Nyheter.

Två månader efter den nya regeringens tillträde tycks Busch Thors besvikelse på Annie Lööfs stöd till Stefan Löfven inte ha lagt sig.

– Om Annie Lööf var så övertygad och så tydligt hade landat i att det var omöjligt att ens pröva stödet med alla fyra allianspartier i kammaren, även om det krävde Sverigedemokraternas stöd, kunde hon ha sagt det innan valet, säger Ebba Busch Thor till SVT Nyheter.

Flera attacker

Den fräna kritiken är bara den senaste i raden av attacker mot Lööf från Busch Thor.

I den första riksdagsdebatten efter den nya regeringens tillträde begärde hon replik på Centerledaren, något som varit otänkbart under alliansåren.

De båda partiledarnas iskalla ordväxling väckte stor uppmärksamhet.

– Jag noterar att Ebba Busch Thor väljer att ta replik på mig och inte Jimmie Åkesson, sa Lööf.

– Det går att anklaga Jimmie Åkesson för mycket men han har inte släppt fram Stefan Löfven, svarade Ebba Busch Thor.

När hon senare gästade pratprogrammet ”Skavlan” i SVT förklarade hon att hon mycket väl förstått att repliken skulle reta upp upp Annie Lööf.

– Jag såg det på henne, vi känner ju varandra ganska väl.

Hon berättade också att hennes relation har påverkats av allianssprickan.

– Ja, det är klart att den har gjort. Den har ju ändrats i grunden.

Hoppas på alliansen

Trots de hårda orden hoppas hon på att det borgerliga samarbetet ska kunna återuppstå i framtiden.

– Skulle C och L vara beredda på att bilda regering och på riktigt pröva stödet för att bilda en regering med alla fyra borgerliga partier, finns det inget annat som jag hellre vill, säger Ebba Busch Thor. 

Hon menar att C och L fortfarande står nära de andra borgerliga partierna värderingsmässigt, och att de kompromissade bort en del av sina politiska värderingar i uppgörelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som hon kallar ”politisk kohandel”.

Ebba Busch Thor konstaterar också att hon fortsatt är beredd att ingå i en Kristerssonledd regering som förutsätter Sverigedemokraternas stöd i riksdagen.

– Jag var beredd att göra det i höstas och jag skulle vara beredd att pröva det igen om den möjligheten kom upp, säger hon till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.