Ebba Busch Thor. Foto: Lisa MattissonEbba Busch Thor. Foto: Lisa Mattisson
Ebba Busch Thor. Foto: Lisa Mattisson
Agnes Wold.Agnes Wold.
Agnes Wold.

Busch Thor i gräl om alkohol och bröstmjölk

Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skrev på Twitter att det inte alls är ofarligt för barn om föräldrar dricker alkohol.

Direkt kontrade Agnes Wold, professor i bakteriologi, med en pik om KD-ledarens bakgrund i Livets ord:

– Har hört att det finns föräldrar som tror på övernaturliga väsen och som pratar om, och ibland med dessa, inför barnen. Skadligt?

I SVT-programmet "Min sanning" punkterade Agnes Wold än en gång myten om att ammande mammor måste avstå från alkohol för att det kan skada barnet. Hon sa:

– Då har jag alltså när jag är rejält berusad en promille i min bröstmjölk. Som då barnet skulle dricka. Det är ju en promille alkohol, det finns precis var som helst. Det finns i yoghurt eller sylt eller juice. Så det här är bara… bara påhitt. Ett hundra procent moralism.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skrev på Twitter efter programmet att även om barn inte får i sig alkohol påverkas de om föräldrarna är påverkade, alltså är det inte "ofarligt".

Svaret blev oväntat: Agnes Wold undrade hur skadligt det kan vara att växa upp i en religiös familj där föräldrarna tror och pratar med andeväsen. Hon fortsatte med att hoppas att "barn inte får vara med och se föräldrar bli konstiga inom pingstkyrkan och Livets ord. Kan nog vara värre än kräftskiva."

Twitterdebatt med Busch Thor

Passningen var tydlig till Ebba Busch Thor, som gick hela grundskolan i Livets ords skola och är öppet troende. Därmed var Twitterdebatten i full gång. Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande i Knivsta, tyckte att Agnes Wold raljerade. Edvard Blom, kulturhistoriker och tv-profil, tyckte att alkohol och religion båda är lika naturliga inslag, och "båda kan missbrukas".

Ebba Busch Thor svarade först att hon tyckte att Agnes Wolds inlägg inte var sakligt, "not so much", och att det var tråkigt. Hon backade sedan en smula och skrev att hon i sak hyllar Agnes Wolds inlägg. Men att hon försökte lyfta en annan aspekt.

"Tycker inte om nymoralismen"

Agnes Wold kommenterar i dag Twitterdebatten så här:

– Jag tycker inte om nymoralismen. Den fanns inte när jag hade barn. Den här uppfattningen att barn har rätt till föräldrar som är förutsägbara, lugna och perfekta. Det går inte.

Hon medger också att hon själv har försökt prata med "övernaturliga väsen". Tre gånger i sitt liv.

– Första gången var när jag var nio år och bad att jag skulle blir normal. Andra gången två dagar innan jag konfirmerade mig. Tredje gången var när jag var 19 och åkte Super 8 på Liseberg!

Ebba Busch Thor meddelar via sin presskontakt Johanna Jamstorp att hon tycker att det inte finns mer att tillägga.

Hur slutade då Twittergrälet? Jo, Agnes Wold uppmanade nyblivna mamman Ebba Busch Thor att gå ut och dricka "starkt belgiskt öl!" eftersom hon befann sig i Bryssel, utan barn.

Svaret blev också oväntat: "Skål för att köra på!" samt två skummande ölglas!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag