På måndagen samlades alliansledarna i en helt ny konstellation – nya KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde debut i gemenskapen.
Det första officiella mötet skedde över en kaffe på ett kafé på Södermalm – framför både kafégäster och press.
Här välkomnades Ebba Busch Thor in som ny partiledare.
– Hon är mycket välkommen in i det här gänget och har uppenbart ett starkt stöd i sitt parti. Det är den viktigaste förutsättningen för att man också ska kunna samarbeta med andra, säger han.
"Viktigt att respektera kvinnors val"
Men samarbetet inleddes med en meningsskiljaktighet efter att Ebba Busch Thor i Aftonbladet uttalat sig om att vårdpersonal ska ha rätt att neka att utföra aborter.
– Vi tycker att det viktiga här är först och främst se till att respektera kvinnans val i en situation av graviditet. Men vi tycker också det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten, sa hon till Aftonbladet under lördagen.
Något Jan Björklund menade var orimligt.
Men Ebba Busch Thor replikerade FP-ledaren under söndagen med att han inte behövde oroa sig:
– Vi kommer nog ha många livliga debatter i allinsen framöver. Men Jan Björklund behöver inte vara orolig, det här är inte en ny linje från Kristdemokraterna utan vi fullföljer samma som vi haft tidigare, säger hon.
Björklund tonar ner åsiktsskillnaderna
När Expressen frågar Anna Kinberg Batra hur Moderaterna står är svaret tydligt:
– Det är viktigt att kommer man in till svensk sjukvård ska man kunna lita på att all personal man möter följer all svensk lagstiftning utan undantag. Så det säger jag nej till, säger hon.
Inte heller Annie Lööf vill ändra i rådande lagstiftning.
– Centerpartiet är för fria och säkra aborter och vi är mot samvetsfriget och samvetsklausul för medarbetare inom sjuk- och hälsovården. Det är rimligt att om man arbetar inom sjuk- och hälsovården så bör man sätta patientsäkerheten först, säger hon menar att det inte är någon hemlighet att partierna även tidigare tyckt olika i frågan.
Jan Björklund vill dock tona ner åsiktsskillnaden:
– Vi hade en splittring i försvarsfrågan för någon vecka sedan. Så är det. Vi är fyra olika partier men vi är tillräckligt eniga för att kunna styra Sverige framgångsrikt, vi är eniga om huvuddragen, säger hon.