Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thor anklagas för osanning om nyanlända

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

I en uppmärksammad debattartikel skrev Ebba Busch Thor om sin syn på feminism. 

Hon hävdade att ungdomsjouren i Uppsala uppmanat flickor att inte gå ut ensamma – på grund av trakasserier från nyanlända, kringströvande män.

Nu tillbakavisas KD-ledarens uttalande av både kommun och polis. 

Under torsdagen publicerade Aftonbladet Debatt ett inlägg av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor där hon uppmanade till en ”ny sorts feminism” och bekräftade uppgifterna om att hon aspirerade på posten som jämställdhetsminister i en ny alliansregering.

Samtidigt påtalade KD-ledaren det hon såg som utmaningar för unga kvinnor i dagens samhälle. Frågan om kvinnors otrygghet är akut, skrev Busch Thor, och hävdade att ungdomsjouren i hennes hemkommun Uppsala har uppmanat flickor att inte vistas ensamma på stan:

”I min egen hemstad Uppsala känner sig fyra av fem gymnasietjejer rädda ute på stan. Rädslan beror i hög grad på trakasserier från kringströvande grupper av unga män, ofta nyanlända från delar av världen där kvinnor inte förväntas röra sig fritt. Situationen har förvärrats så mycket och så snabbt att kommunens ungdomsjour har tvingats uppmana flickor att inte röra sig ute ensamma, ens på dagen.”

Ebba Busch Thor anklagas för osanning

Men varken polisen eller kommunens ungdomsjour menar att påståendet stämmer. Ungdomsjourens verksamhetschef Hilde Wiberg håller med om att otryggheten är ett problem, men säger till Aftonbladet:

– Det stämmer absolut inte. Vi har verkligen inte gått ut med någon rekommendation till tjejer att inte gå själva på stan. Det handlar om en misstolkning som spridits om hur vi jobbar.

Ursprunget till Ebba Busch Thors uttalande handlar om en reportageserie om ungas otrygghet i Uppsala Nya Tidning, UNT, där socialarbetare och ordningsvakter vittnar om killgäng som ibland beter sig respektlöst mot kvinnor. 

Där säger ungdomsjouren att tjejer som känner sig otrygga exempelvis kan undvika att gå själva eller se till att bli hämtade av någon. 

”Inga register över ursprung”

Men enligt Hilde Wiberg är citatet taget ur sitt sammanhang, och enligt Uppsalapolisen går det inte att slå fast att nyanlända skulle ligga bakom ofredanden. 

– I de anmälningar av sexuella ofredanden vi får in är det ofta väldigt knapphändiga uppgifter kring signalement. Vi för ju inga sådana register över ursprung, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen, till Aftonbladet.

Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, säger till tidningen att uppgifterna om unga kvinnors otrygghet och nyanlända är hämtade från lokaltidningen:

– Det är en uppgift från UNT. De skriver att tjejerna säger det. Vi går på vad som har rapporterats och sagts och de egna kontakter vi har haft med polisen där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.