Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch Thor: ”Det Lars Adaktusson säger stämmer inte”

Ebba Busch Thor (KD): Vi föreslår inte Adaktusson för omval.
Ebba Busch Thor i Oslo centrum.
Foto: OLLE SPORRONG
KD-ledaren gjorde en snabbvisit i grannlandet.
Foto: OLLE SPORRONG
Lars Adaktusson.
Foto: OLLE SPORRONG

Beslutet att Lars Adaktusson ska avsäga sig alla uppdrag i Kristdemokraternas partistyrelse fattades av båda parter.

Det säger Ebba Busch Thor på torsdagen, dagen efter Adaktusson avslöjat för Expressen att han lämnar partitoppen.

– Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat, säger Ebba Busch Thor.

I en stor intervju med Expressen berättar KD-ledaren om den ”perfekta stormen”, som hon nu kallar abortkritiken – och öppnar för direktsamtal med SD-ledaren Jimmie Åkesson om migrationspolitiken. 

På onsdagen meddelade Lars Adaktusson i en intervju med Expressens Torbjörn Nilsson att han hade bestämt sig för att inte ställa upp för omval till partistyrelsen på partiets riksting i höst – men enligt uppgifter till Aftonbladet skulle han ha petats i vilket fall som helst. 

Uppgifterna bekräftades för Expressen på torsdagen, och enligt en källa nära valberedningen fick Lars Adaktusson – och även partiledningen – information om att han inte hade fortsatt förtroende redan i helgen. 

Under en pressträff på torsdagen säger Ebba Busch Thor till Expressen att det hela är en ”beklaglig situation” – men att båda sidor har rätt.

– Jag bekräftar att båda parter har tagit det här beslutet. Vem som var först kan jag inte redogöra för i detalj, säger KD-ledaren.

Enligt Ebba Busch Thor har partiledningen, i motsats till vad Adaktusson själv påstått, inte varit informerade om hur han har röstat i EU-parlamentet. 

– Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat. Han har fört vidare information som inte stämmer, säger hon.

Lars Adaktusson nomineras inte till partiledningen.

Hur stor del hade partiledningen och du som partiledare i det här beslutet?

– Jag har ännu inte varit involverad i valberedningsprocessen och hade möten inbokade med dem senare. Men givet läget var det här ett klokt beslut av både Lars Adaktusson och valberedningen.

Hur ser du på Adaktussons kritik, att ni i partiledningen inte stöttade honom efter att nyheten briserade?

– Det stämmer inte, tycker jag. Jag personligen var involverad i att göra så många intervjuer jag bara kunde under brinnande slutspurt i EU-valrörelsen, för att backa upp det faktum att Lars hade hållit sig till partilinjen. Men jag riktade kritik då till honom kring tillämpningen utav linjen som jag inte tycker har varit bra, och som också skiljer sig från hur Alf Svensson tillämpade partilinjen den gångna mandatperioden innan dess, säger Ebba Busch Thor.

Adaktusson: ”Ovanlig åtgärd”

Till Aftonbladet säger Lars Adaktusson att det är ”beklagligt” att han indirekt anklagas för att ljuga.

– Jag inser att det är en väldigt ovanligt åtgärd att kalla till presskonferens och på det här sättet kritisera en partikamrat, säger han till tidningen.

Adaktusson säger också att han har ”svårt att bedöma” hur hans relation till Busch Thor påverkar partiet.

– Men det är klart att när en partiledare kallar till presskonferens till det här sättet sänder det signaler som definitivt inte är bra för vårt parti, säger han till Aftonbladet.

”Svårt för Adaktusson att komma ut i någon annan fråga”

När Expressen följde med Ebba Busch Thor till Oslo i tisdags – för att testa elflyg – ville hon inte svara på frågan om Adaktussons position som andre vice ordförande var i fara.

– Det är ju valberedningen som inför varje riksting föreslår vilka som ska sitta i partistyrelsen. Även min position ska det beslutas om i november, säger KD-ledaren.

Men som partiledare, anser du att Lars Adaktusson är en belastning?

– Nej, men jag anser att det är en stor belastning... Nej, han som person har varit en stor tillgång i partistyrelsen och framför allt är han en av de Europaparlamentariker som gjort störst avtryck i arbetet för att lyfta folkmordsfrågan. Men valberedningen måste bestämma vilka de vill föreslå till partistyrelsen. 

Han har varit en stor tillgång, säger du, men är han en stor tillgång i dag?

– Det är klart att nu är det väldigt svårt för Lars Adaktusson att komma ut i någon annan fråga, utan att få diskutera abortfrågan. Det är inte det som har varit hans stora drivkraft. Det är inte tu tal om var vi står någonstans i abortfrågan och var Lars står. Vi står bakom svensk aborträtt och kommer fortsätta värna den svenska abortlagstiftningen. 

Expressens politikreporter Karolina Skoglund om KD-tappet.

Abortkritiken blev ”den perfekta stormen”, enligt KD-ledaren

Så sent som förra veckan hotade systerpartiet Kristelig Folkeparti att hoppa av regeringssamarbetet med konservativa Høyre. Orsaken var partiets krav på en skärpt abortlagstiftning, den första i Norge sedan 1976.

Trots protester på flera håll lyckades partiet driva igenom frågan som innebär att kvinnor i Norge inte längre fritt kan välja att abortera ett av fostren om de väntar flera. De måste först få godkänt av en så kallad abortnämnd.

Vid beslutet röstade 105 ledamöter i stortinget för en åtstramning och 64 emot.

– Jag kan inte detaljerna och har inte grottat i det, säger Ebba Busch Thor.

– Men vi är glasklara. Vi har inga förslag om att ändra svensk abortlagstiftning och vi står bakom svensk aborträtt. 

KD-ledaren ifrågasätter debattklimatet här hemma.
Foto: OLLE SPORRONG
”Den stora anledningen till att vi blev så hårt ansatta i abortfrågan i EU-valet var för att det var ”en perfekt storm”, säger Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG

Samtidigt ifrågasätter KD-ledaren debattklimatet här hemma. 

– Generellt sett kan jag tycka att vi behandlar de här frågorna lite vanvördigt i Sverige. Vi diskuterar dem väldigt svartvitt. Men anledningen till att det blev som det blev i EU-valrörelsen var att andra partier var rejält hotade av oss.

– Jag kan tycka att det är problematiskt att en fråga som rör det allra svåraste vi har att hantera, frågan om liv och död, diskuteras som att de alltid kunde hanteras på 140 tecken på twitter – och att det aldrig finns utrymme för nyanser eller problematiseras om det verkligen är rimligt att det finns situationer då vi bara har några timmar mellan att vi tillåter abort och där man har möjlighet att rädda liv, om graviditeten varit önskad. 

Har vi en åsiktskorridor när det gäller abortfrågan?

– Den stora anledningen till att vi blev så hårt ansatta i abortfrågan i EU-valet var för att det var ”en perfekt storm”. Plötsligt kunde både C, V och S gå till gemensam samlad attack. Om samtliga andra partier säger att någonting är skumt, och får det att låta som att något är skumt, då räknade man med att det skulle dra ner oss – och det gjorde det ju. Det spelade ingen roll hur många gånger jag förklarade att vi står bakom svensk aborträtt. Vi tycker bara inte att EU ska besluta om det. Men vi kom ändå inte ut med det. 

Ni hade ingen beredskap för att hantera ”den perfekta stormen”?

– Jo, jag gjorde ju hur många intervjuer som helst. Jag stod dagen efter i Uppsala och tog alla journalister, de fick ställa obegränsat med frågor.

Men det hjälpte inte?

– Nej, dels fanns det enskilda journalister och moderatorer som ställde ganska vinklade frågor och till exempel påstod, igen och igen, att Lars Adaktusson röstat emot abort när han röstat emot att EU skulle besluta om abort. Det tycker jag är en viktig nyansskillnad. Sen är det också att när alla andra partier går emot är det svårt att sätta hårt mot hårt. 

Ni kunde inte gjort något annat?

– Jag har svårt att se det. 

Norska systerpartiet hyllar Ebba Busch Thor

Att hantera kritik mot den egna abortpolitiken har Ebba Busch Thor gemensamt med Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad. De två är vänner från ungdomsförbundstiden. 

Ebba Busch Thor borde bli statsminister, tycker han.

Sedan ett par månader leder han Kristdemokraternas systerparti Kristelig Folkeparti, ett parti i djup kris som i det senaste Stortingsvalet fick 4,2 procent – det sämsta valresultatet sedan 1936. 

– Vi har mycket att lära av Kristdemokraterna i Sverige. Ebba är tuff och modig, och enormt debattstark. Det är inspirerande att träffa henne, säger Ropstad till Expressen efter ett frukostmöte med henne på Gardemoens flygplats utanför Oslo. 

Efter en uppslitande intern strid tog han över som partiledare för ett par månader sedan. Företrädaren Knut Arild Hareide ville gå åt vänster, han åt höger.

Ebba Busch Thor med KrFs partiledare Kjell Ingolf Ropstad på flygplatsen.
Foto: OLLE SPORRONG
Sedan ett par månader leder Kjell Ingolf Ropstad KD:s systerparti Kristelig Folkeparti, ett parti i djup kris som i det senaste Stortingsvalet fick 4,2 procent – det sämsta valresultatet sedan 1936.
Foto: OLLE SPORRONG

Kjell Ingolf Ropstad vann och sitter nu i regering med bland andra högerpopulistiska Fremskrittspartiet – samtidigt som Ebba Busch Thor öppnat för förhandlingar med Sverigedemokraterna. 

Ebba Busch Thor har också ett nytt besked till Jimmie Åkesson, men vi återkommer till det.

För först ska KD-ledaren ut och flyga. 

Ebba Busch Thor på besök i Norge – får flyga elflygplan.

Busch Thor blev första partiledaren i ett elflygplan

Det är en gråmulen junimorgon i Oslo när KD-ledaren och hennes presschef Per Gudmundson, efter mötet med ministern, kliver in i en taxi på Gardemoen för att åka de tre milen till Norges första flygplats i Kjeller utanför Lillestrøm.

Det blir en dyr resa. Taxichauffören hittar inte till rätt hangar och åker förvirrat fram och tillbaka i samhället med KD-ledaren i baksätet. Notan slutar på nästan 1500 norska kronor, och hon kommer 20 minuter för sent. 

Väl på plats visar piloten Helge Storflor upp det lilla tvåsitsiga passagerarplanet som drivs på el. Det tar en timme att ladda upp batteriet och sedan kan man flyga lika länge. Kostnaden per flygtimme blir ungefär 15 kronor. 

Planet väger 570 kilo och är av modellen Alpha Electro G2. Det är byggt i hundra exemplar i Slovenien och kostar i runda slängar 1,5 miljoner kronor att köpa. 

– Prisvärt, konstaterar KD-ledaren och frågar piloten om hon kan få låna en ”riktig flygarjacka”. 

Ebba Busch Thor testar elflygplan i Norge.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor tillsammans med piloten.
Foto: OLLE SPORRONG
”Vi behöver trappa upp takten rätt rejält”, säger Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch på flygplatsen i Norge tillsammans med Expressens Niklas Svensson.
Foto: OLLE SPORRONG

Det får hon, samtidigt som presschefen skämtar om vilka försäkringar som egentligen tecknats för partiledaren inför flygturen. 

Efter tio minuter i luften är de tillbaka. 

– Jag flög ungefär hälften av den här sträckan, och vi trillade inte ner från himlen, skrattar Ebba Busch Thor. 

– Vi pratar mycket om hur vi ska klara klimatomställningen. Det är nu dags att börja ta stegen. Nu måste Sverige hitta modellen för hur vi ska skala upp det här. 

Hur ser du på att det är Norge som är drivande i den här utvecklingen i Norden?

– Jag tycker Sverige ska låta sig bli utmanande av Norge. Det är därför jag är här. Norge borde inte bara bättre än Sverige. Vi behöver trappa upp takten rätt rejält, och framför allt behöver vi ha ett uttalat mål om när flyget ska kunna vara utsläppsfritt. Det är utsläppen vi vill åt, inte det faktum att människor reser. 

Vad är ett rimligt mål för elflyget då?

– Norge tittar på att ställa om alla sina inrikesflyg till 2040 och låta dem gå på el. Det vore ett enormt framsteg om Sverige lyckas slå Norge i den målsättningen. Men då behöver vi ha en realistisk plan för det, och det har vi inte i dag. 

I regeringskvarteren tar två statssekreterare emot Ebba Busch Thor och ger en 90 minuter lång dragning om norsk hälso- och sjukvård. Den blåa norska vägen är bättre än den svenska röd-gröna, är slutsatsen. 

– Det som gör mest intryck är hur duktiga de är på att följa upp och ha koll på utfallet. De vet hur ojämlikheten ser ut. 

Det vet vi inte i Sverige?

– Nej, inte på samma sätt. Det som saknas är en tydlig instans som säger att det här ska man kunna förvänta sig av sjukvården, oavsett var man bor. Det finns ingen som har det ansvaret i Sverige i dag.

Ebba Busch Thor i regeringskvarteret i Oslo.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor med statssekreterare Julian Farner-Calvert-Thomas (KrF) samt stabschef Martin Kits (KD), presschef Per Gudmundson (KD), statssekreterare Maria Jahrmann Bjerke och politisk rådgivare Andreas Saliba Korkunc.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor.
Foto: OLLE SPORRONG

Beredd att förhandla om invandring – med Jimmie Åkesson

Systerpartiet i Norge samarbetar nu med högerpopulistiska Fremskrittspartiet i Erna Solbergs regering. Ebba Busch Thor vill inte se Sverigedemokraterna i någon regering, men hon samarbetar gärna med dem – och samtalen har redan inletts, i utskotten. 

– Men jag och Jimmie Åkesson har inte haft anledning att samtala direkt med varandra om politiska frågor. 

Men det är du öppen för?

– Ja, om det skulle behövas – absolut. Om det skulle göra det möjligt för oss att få igenom politik eller kraftigt öka stödet för politik som behövs i Sverige, då går det före.

Ebba Busch Thor vill minska invandringen till Sverige med 70 procent, deklarerade hon nyligen. Det är Kristdemokraternas ingångsvärden när regeringen bjuder in till en bred parlamentarisk utredning. 

– I en sådan utredning behöver Sverigedemokraterna vara med, förstås, säger hon. 

Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson (SD).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– De är ett stort riksdagsparti och ska man ha långsiktighet och en bred uppslutning så behöver alla partier i riksdagen åtminstone ges möjlighet att vara med i en sån här utredning och förhandla fram vad förslaget ska vara. 

Utreder man framtidens invandringspolitik då måste SD vara med?

– Ja, jag tycker att det är rimligt att över en miljon av svenska folket, som finns representerade i Sveriges riksdag, också finns med i en sån utredning. Sen kommer de inte få igenom alla sina förslag. 

Hon anklagar samtidigt Stefan Löfven för ”ett märkligt poserande”.

– Han säger att man måste välja sida om historien och att han bildat en regering på värderingar. Men samtidigt förhandlar han bort socialdemokratiska hjärtefrågor för maktens skull, och bedriver en migrationspolitik som liknar Sverigedemokraternas. Det är ju inte jättestor skillnad mellan S, M och SD i migrationsfrågorna. 

– Sen talar vi mer klarspråk än vad Socialdemokraterna gör kring att söktrycket ska ner.  Vi tror att det är en rimlig målsättning att säga att söktrycket ska ner med 70 procent. Där har Socialdemokraterna inte klarat av att formulera ett mål.

Ändå röstar Kristdemokraterna – samma dag som Ebba Busch Thor är i Norge – för utökad anhöriginvandring.

Busch Thor om Liberalernas nästa partiledare

Nästa vecka väljer Liberalerna Jan Björklunds efterträdare. 

– Jag tycker det är jättespännande att se vem det blir, säger Ebba Busch Thor. 

Upplever du att det är en politisk skillnad mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni?

– Det är klart, det vore märkligt att påstå att det inte i viss mån skulle kunna innebära olika politiska inriktningar. Men jag hoppas, oavsett vem det blir, att det är en liberal partiledare som också ser det absolut nödvändiga. Ska inte Sverige vara ödesbestämt att fortsätta med olika socialdemokratiskt ledda regeringar då behöver liberaler, kristdemokrater och konservativa varandra. Det är det enda som jag är angelägen om. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.