Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor: ”76 punkter för ett Sverige där hela landet får leva”

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.Foto: THOMMY TENGBORG / TT / TT NYHETSBYRÅN
KD vill att jordbruket ska bli mer lönsamt.Foto: TT NYHETSBYRÅN

På fredag ska Kristdemokraternas partifullmäktige behandla ett nytt landsbygdspolitiskt program. 

DN debatt skriver partiledaren Ebba Busch Thor och Magnus Oscarsson, jordbrukspolitisk talesperson, att partiet bland annat vill stärka sjukvården på landsbygden och att fler poliser ska synas ute i samhället.

Dessutom vill KD utreda möjligheten att låta en större del av intäkterna från landets naturtillgångar stanna hos invånarna på landsbygden.

På DN debatt skriver Ebba Busch Thor och Magnus Oscarsson det nya landsbygdspolitiska program som ska behandlas.

Programmet innehåller 76 punkter, och i DN redogörs för vad man menar är de sex viktigaste.

Kristdemokraterna vill stärka polisens lokala förankring på landsbygden.Foto: ALEX LJUNGDAHL

De sex viktigaste punkterna

Några av de viktigaste förslagen är:

Stärkt sjukvård på landsbygden. Inte minst primärvården behöver anpassas efter de avstånd som råder där. 

Ökad polisnärvaro. Polisens lokala förankring ska stärkas. En ny anställningsform ska införas där stat och kommun delar vissa kostnader. Uppklaringen av heminbrott måste öka.

Jakten är både rekreation och miljövård. Vi vill införa ett statligt stöd för att utbilda jägare och jakthundar i vildsvinsjakt. Kvoter på vildsvin ska införas, och ersättning betalas till jaktlag som fyller kvoten. 

Jordbruket ska bli mer lönsamt. Självförsörjningen av livsmedel måste öka och konkurrenskraften stärkas. Skatten på diesel – även den fossilfria – ska sänkas. 

Landsbygden står och faller med dess infrastruktur. Vi vill påskynda uppgraderingen av BK4-vägnätet, öka anslagen för underhåll av regionala vägar och öka statens anslag till enskilda vägar.

Landsbygden måste kunna leva av egen kraft. Vi vill utreda om en större del av intäkterna från naturtillgångar kan stanna hos kommuninvånarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.