Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch: ”SD kommer att få väldigt stort inflytande”

KD-ledaren Ebba Busch under sitt Almedalstal.
Ebba Busch håller sitt Almedalen-tal.
Ebba Busch.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Försöket att bilda regering har fört M, KD, L och SD samman, säger Ebba Busch till Sveriges Radio.

– Det är ett fundamentalt kliv som har tagits, säger KD-ledaren till Ekot.

Senare på söndagen gick hon till angrepp mot MP och V i sitt Almedalstal.

– De (MP) gynnar konsekvent sin väljarbas i storstädernas inre kärna på bekostnad av de andra.

I veckan gav Moderaternas ledare Ulf Kristersson upp försöket att bilda regeringen, eftersom han saknade mandat i riksdagen för att bli godkänd som statsminister.

Men även om planen misslyckats så har samtalen mellan M, KD, L och SD gjort att grupperingen tagit ett stort kliv mot ett fördjupat samarbete, enligt KD-ledaren Ebba Busch.

– Det som en del av våra belackare säger inte är möjligt, utan att brukar våld på grundläggande värderingar, att hitta en gemensam bas mellan KD, M, SD och Liberalerna – det är möjligt, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

SD skulle få stort inflytande

M och KD vill bilda regering med stöd av L och SD. I veckan har SD-ledaren sagt att de vill ha inflytande efter hur många mandat de har i riksdagen. Ebba Busch säger till Ekot att det inte nödvändigtvis blir så – men att de får ett stort inflytande.

– De kommer att få ett väldigt stort inflytande eftersom vi har liknande syn på vilka som är de viktigaste problemen, och delvis liknande lösningar.

”MP är familjefientligt”

I sitt Almedalstal på söndagskvällen pratade KD-ledaren om att de och M utgör den ”verkliga politiska mitten” eftersom de vill prata med alla partier.

Hon attackerade Miljöpartiet i talet.

– De gynnar konsekvent sin väljarbas i storstädernas inre kärna på bekostnad av de andra.

Hon anser att deras satsningar för att få ner bilåkandet är familjefientligt.

– Att bedriva en bilfientlig politik är att bedriva en familjefientlig politik, en äldrefientlig politik och en landsbygdsfientlig politik. Och det är vad de rödgröna gör.

Hon gick även hårt åt Vänsterpartiet – som enligt henne kommer att höja skatten för medelinkomsttagare, i stället för den rika elit som V vill beskatta.

– Om du äger ett hus eller en bostadsrätt är det dig du är ute efter. Om du pensionssparar för att trygga din framtid är det dig de är ute efter, sa hon i talet.

Ebba Busch har skrivit på ett strafföreläggande om grovt förtal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.