Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elle-galan 2022: Ebba Busch portad efter Kakan Hermanssons krav

KD bekräftar att Ebba Busch portades från galan. Elle har hittills inte kommenterat uppgifterna, som de menar är rykten.
Under fredagen delade KD-ledaren bilder då sig själv utanför ryska ambassaden i Stockholm iklädd en klänning av den ukrainska designern Ivan Frolov – som en markering mot Ryssland.
Foto: Hampus Marcussen
Sannolikt är den spektakulära klänningen någonting hon hade kunnat bära på Elle-galan.
Foto: Hampus Marcussen
Tidningen Elle ägs av företaget Aller Media som är arrangörer för den populära modegalan. Här poserar Ebba Busch på röda mattan under galan 2020.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med kort varsel fick Ebba Busch sin inbjudan till Elle-galan indragen – på grund av sina uttalanden. 

Enligt uppgifter till Expressen var programledaren Karin ”Kakan” Hermansson en av dem bakom beslutet.

– Kakan Hermansson vägrade att vara värd för galan om Ebba Busch kom. Ebba blev väldigt ledsen, säger Anita Clemence, entreprenör och KD-ledarens vän, till DN.

Elle skriver i en kommentar att beslutet var ”redaktionens”. 

På fredagskvällen var det dags för den årliga Elle-galan, som arrangeras av Aller Media, och som skjutits fram från januari på grund av pandemin.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var en av de inbjudna gästerna, men kort före galan fick hon veta att hon inte var välkommen, vilket DN var först med att rapportera om.

Aller Medias kommunikationschef Jennie Knutsson bekräftar i ett meddelande till Expressen att beslutet har fattats av Elles redaktion då partiledarens uttalande om påskupploppen i Ekots ”Lördagsintervjun” går emot magasinets värderingar:

”Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner. Uttalandet som har gjorts från KD-ledaren under den senaste tiden är motsatsen till dessa värderingar och inget vi ville skulle ta fokus från galan.”

Expressen söker Lotta Cederbaum, koncern-vd och koncerndirektör på Aller Media, och Elles chefredaktör Cia Jansson. På Facebook har Elle Sverige stängt av kommentarer på flera av de inlägg som gjorts den senaste tiden, både kring ämnen som rör Elle-galan och annan journalistik. 

Hårt kritiserad senaste veckan

I den uppmärksammade radiointervjun gjorde Ebba Busch ett uttalande gällande påskupploppen i ett flertal svenska städer. 

– Vi har alltså minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas nu är: varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare, sa Busch i SR Ekots ”Lördagsintervjun” och fortsatte:

– Så frågan som borde ställas, det är ju varför sköts det inte skarpt?

”Kakan” Hermansson var programledaren för Elle-galan 2022.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Cederbom, vd Aller media.
Foto: Aller

Uppgifter: Kakan Hermansson krävde

Enligt uppgifter till Expressen var programledaren Karin ”Kakan” Hermansson en av dem bakom kravet.

Entreprenören och poddprofilen Anita Clemence säger till Dagens Nyheter att Kakan Hermansson hotade att hoppa av uppdraget som konferencier. Det ska KD-ledaren ha berättat för henne, efter att Elle-galans PR-ansvariga kontaktat henne.

– Hon hade berättat att Kakan Hermansson vägrade att vara värd för galan om Ebba Busch kom. Ebba blev väldigt ledsen. Även om jag inte backar Ebbas uttalande om polisen tycker jag det är märkligt att hon blir straffad så här. Det är konstigt att låta en värd för en gala diktera villkoren så här, säger Anitha Clemence till DN.

Efter KD-ledarens uttalande skrev Hermansson på Instagram att hon ”inte var förvånad”.

”Ebba Busch är så frispråkig, att hon inte skäms över sina rasistiska åsikter. Jag vet exakt vad hon representerar och att hon gärna samarbeta med SD. Tänk att inte ens ha en strategi nog att dölja det.”, skriver hon på Instagram.. 

Elle vill inte kommentera den uppgiften. På frågan om Kakan Hermansson var med och tog beslutet svarar kommunikationschef Jennie Knutsson:

”Redaktionen har tagit ställning mot uppmaningar till våld. Vi hänvisar till det uttalande vi givit.”

https://www.instagram.com/p/Ccq2V0VK9ni/

KD-topp kritiserar ”Kakan” Hermansson

Kakan Hermansson får hård kritik av Johan Ingerö, som är policyansvarig i partiet. Via Twitter skriver han:

”Kakan Hermansson. Hånar mördade poliser. Inte bara välkommen på Elle-galan. Hon leder den.”

https://twitter.com/JohanIngero/status/1520310452605140993

Flera kända profiler har nu uttryckt sitt stöd till KD-ledaren. Anitha Clemence skriver på Instagram att hon valde bort galan.

”Skulle sett ut så här på Ellegalan i går men min dejt Ebba Buschs inbjudan drogs in. Demokrati gäller ju bara vissa har ju Elle Sverige tydliggjort i sitt uttalande.”

”Vikings”-skådespelaren Alicia Agneson, som syntes på bild på Elle-galan 2020 tillsammans med Margaux Dietz och Ebba Busch, har också kommenterat portningen. 

”Var var min fantastiska vän?”, skriver hon på Instagram.

Anitha Clemence Instagram-inlägg.
Foto: Instagram.
Från Alicia Agnesons Instagram.
Foto: Privat

Kakan Hermansson fick 2016 hård kritik efter att hon twittrat hånfullt om polismorden i Malexander. Inför en demonstration med nazistiska Svenskarnas parti, som inte finns längre, twittrade Hermansson:

”Kämpa Stockholm i dag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB (All cops are bastards”.) Dom skyddar nassarna inte oss.”

Då avbröt bland annat Audi sitt samarbete med henne.

Expressen har sökt Hermansson.

KD-ledaren menar att hon missförståtts medvetet efter det kritiserade polisuttalandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.