Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch nobbar besök i energikrisens Skåne

Ebba Busch kastade sig in i debatten när SVT tipsade om att hoppa dammsugning under de kallaste dagarna för att spara el. Nu har hon egna tips på hur man drar ner på elkonsumtionen.
Ebba Busch har inte möjlighet att besöka Skåne i närtid, skriver näringsdepartementet i ett svar till Skåne.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Carl Johan Sonesson kallar regeringens besked för ”löftesbrott”.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svarsbrevet från näringsdepartementet.
Foto: Privat.

Energi– och näringsministern Ebba Busch (KD) nobbar besök i energikrisens Skåne. 

Beskedet möttes av kritik från toppmoderaten Carl Johan Sonesson – som hon nu slår från sig. 

– Skåningarna behöver inte fler politiker som dricker kaffe utan som levererar akut elstöd, säger hon.

– Ebba får gärna benämna mig som en ”kaffedrickande politiker” om hon tycker det är kul med den typen av retorik men personligen tycker jag att det är väldigt arrogant och oseriöst sätt att bemöta min kritik i en viktig fråga, svarar Sonesson.

Det var i slutet av oktober som Carl Johan Sonesson, (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, Patric Åberg, ordförande Skånes kommuner, och Anna Jähnke, ordförande regionala utvecklingsnämnden, skickade en inbjudan till Energi– och näringsministern Ebba Busch för att prata el– och gaspriser i Skåne. 

Men Ebba Busch nobbar ett besök i energikrisens Skåne. 

I ett svar, signerat statssekreteraren för näringsdepartementet, går det att läsa att Ebba Busch inte har möjlighet för ett besök i närtid. 

Svaret möttes av besvikelse i Skåne. 

– Att energiministern inte har tid att träffas i närtid tycker jag är uselt. Det är en väldigt viktig fråga för skåningarna så man kan åtminstone förvänta sig en dialog om det, säger Carl Johan Sonesson. 

Ebba Busch om kritiken

Den kritiken slår Ebba Busch från sig. 

– Skåningarna behöver inte fler politiker som dricker kaffe utan som levererar akut elstöd, arbetar för rimliga gaspriser på EU-nivå och som lägger tid på att bana väg för ny kärnkraft och kortare tillståndsprocesser för vindkraft, skriver hon i ett sms. 

– Sen besöker jag gärna företagare i Skåne men nu ska vi lösa utbetalningen av elstödet för kommande svåra tiden.

I svarsbrevet framgår det också att det inte blir något ytterligare elstöd i vinter – eller gasstöd utanför EU:s eventuella åtgärder. 

Skånemoderaten – som vill se ett stöd som tar sikte på kommande vinters priser och att man får stöd över ett visst kilowattprismenar – menar att det är löftesbrott. 

– De skulle införa ett högkostnadsskydd för den här vinterns höga elpriser men i stället får vi nu en återbetalning för förra vinterns elräkningar. Elpriset kommer sannolikt vara mycket högre i vinter, säger han. 

– Det finns också ett stort behov av att kompensera de som har gas. 

Sonesson: Väljarna vill ha skyddet

Energi– och näringsministern skriver i sms att regeringen har ”levererat besked om elstödet för den kommande svåra tiden”. 

– Det är felaktigt att det handlar om förra vintern. 

– Därtill arbetar regeringen hårt med frågan om gaspris och gasförsörjningen där det stora inköpet av gas för att fylla EUs lager bland annat gett effekt att priset kraftigt gått ner under hösten. Under energiministrarnas extramöte den 24 november kommer ytterligare åtgärder kring gasen att diskuteras.

Carl Johan Sonesson:   

– Jag vet att jag har många sydsvenskar med mig i mitt krav om att det vallöfte som avgavs – från de fyra partierna som nu utgör regeringsunderlaget – om ett högkostnadsskydd för kommande vinter också ska infrias. 

Ebba Buschs löfte: Vi ändrar lagen för kärnkraft

Ebba Buschs löfte: Vi ändrar lagen för kärnkraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.