Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch: MP hade rätt – borde stoppat gasen

Därför vill regeringen stoppa rysk olja och kol – men inte gas.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill nu stoppa svensk import av rysk olja och gas.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna svänger 180 grader i frågan om att stoppa svensk import av rysk olja och gas.

När Miljöpartiet la fram förslaget röstade partiet nej.

– Vi borde ha stöttat Miljöpartiets initiativ, säger KD-ledaren Ebba Busch nu till Svenska Dagbladet

USA och Litauen har stoppat all import av rysk gas och olja efter Rysslands invasion av Ukraina. Miljöpartiet vill att Sverige och EU ska göra likadant.

Förslaget presenterades samma dag som Ukrainas president talade i riksdagen och i samband med det uppmanade Sverige att stoppa just rysk energiimport. Alla partier utom Vänsterpartiet röstade nej.

”Misstag inte stödja förslaget”

KD-ledaren har nu svängt i frågan, rapporterar Svenska Dagbladet. 

– Jag menar att det var ett misstag att inte stödja förslaget. Och vi tittar nu på att göra gemensam sak med andra partier för att väcka ett nytt initiativ. Vi borde ha stöttat Miljöpartiets initiativ och vi borde ha struntat i vad deras muntliga motivering var, säger Ebba Busch till tidningen. 

Enligt Busch är enbart Miljöpartiets muntliga argumentation, där man enligt henne bakade in sin egen politik, orsaken till att man sa nej. 

– Och det är därför jag säger: det var ett misstag, vi gjorde fel. Och vi kommer att göra annorlunda om tillfälle ges och vi tittar just nu på att bistå ett sådant initiativ.

Vill se enat EU

Utrikesminister Ann Linde (S) har argumenterat mot förslaget med argumentet att att importen från Ryssland är relativt liten och att det är viktigare med ett enat EU. Ebba Busch anser att Sverige borde sätta press på EU genom att agera på egen hand. 

– Jag har aldrig sett behovet av enighet när det kommer till just olja och gas. Allt som på något sätt kan försvåra finansieringen för Putin att bedriva det här kriget är bra, säger hon till Svenska Dagbladet.

M: ”Miljöpartistisk plakatpolitik”

Kort efter att MP:s förslag röstats ner i näringsutskottet var även beskedet från Moderaterna tydligt: de är för ett stopp för rysk energi – men vill att EU agerar gemensamt. Beslutet att rösta nej till förslaget motiverades med att man inte vill legitimera MP:s politik.

– Det är miljöpartistiskt plakatpolitik. Den politik som de driver i Sverige har skapat gasberoendet i Europa, sa Carl-Oskar Bohlin, närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna, till Aftonbladet då.  

– Deras lösning är att ensidigt bygga ut väderberoende kraftproduktion, då blir man beroende av gaskraftverk som backup, det kan vi inte ställa oss bakom. 

Här blir CNN:s team beskjutna på slagfältet

Enorma smällar när ryska artillerigranater slår ner precis i närheten utanför Mykolajiv: ”Vi måste härifrån nu!”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.