Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch höll tyst – ville överraska i sändning

Ebba Busch.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magdalena Andersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD och M visste att Ebba Busch skulle komma med ”ett konkret erbjudande” till Andersson i direktsänd tv.

Men statsministern själv hade ingen aning.

– Att de ska behöva stå i sändning och prata om det här – det säger något om att det är hårda tag just nu, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap. 

KD-ledarens löfte i TV4:s partiledardebatt om att inte det inte blir fler misstroendeförklaringar innan valet mot att justitieministern petas kom som en överraskning för statsministern, enligt källor till Expressen.

Utspelet kom första gången Ebba Busch fick ordet – och statsministern svarade först med att berömma Annie Lööf för att ”ta ansvar”. Magdalena Andersson fattade sig sen snabbt och lovade: 

– Jag ska fundera igenom noga, det Ebba Busch säger. Hur ska vi agera bäst i den här situationen? Det gör så klart att jag måste fundera på erbjudandet, sa Magdalena Andersson.

Svaret har tolkats som att hon öppnade för att låta Morgan Johansson gå.

– Att det inte har kommit längre, att de ska behöva stå i sändning och prata om det här, det säger något om att det är hårda tag just nu. De pratar inte med varandra, sa Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, på söndagen.

SD och M informerade

Men oppositionskollegerna i SD och M hade informerats på förhand – och var beredda. Sverigedemokraternas Åkesson vill dock inte ge några löften framåt.

– Jag har svårt att se att vi kan ge alla statsråd något slags frikort fram till valet bara för att lösa ut den här situationen, sa Jimmie Åkesson efter debatten.

Enligt L-ledaren Johan Pehrson har han dock framfört samma erbjudande till Andersson i samtal tidigare under veckan. 

– Men vi förhandlar inte i media, sa Johan Pehrson.

”Måste noggrant fundera på det Ebba har sagt”

Andersson: ”Ebba Busch visar på konstruktiv anda”.

 ”Allt tal om regeringskris var politiskt spel”

Ulf Kristersson om Ebba Buschs erbjudande till Andersson.

 Annie Lööf: ”De lägger sig platt för Åkesson”

Centerpartiets partiledare i kritik mot tidigare alliansen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.