Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch efter C:s invit: ”Fantasiupplägg”

Här brister Ebba Busch ut i sång
KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Ebba Busch dömer ut ett möjligt samarbete med Centerpartiet efter nästa val.

KD-ledaren kallar förra allianskollegan Annie Lööfs önskan om mittenpolitiska lösningar för ”fantasiupplägg”, berättar hon i en lång intervju med GP.

Det kommer inte bli något samarbete mellan KD och C efter nästa val – det tror i alla fall inte KD-ledaren Ebba Busch.

I en intervju med GP berättar Ebba Busch om pågående hustvist och förtalsprocess – samt hur hon ser på samarbete över blockgränserna efter nästa val.

KD har sedan tidigare gått ut med att det är M och partiledaren Ulf Kristersson som man vill bilda regering tillsammans med om man vinner valet.

”Bygger på fantasiupplägg”

Annie Lööfs besked om att C inte är beredd på att förhandla med varken SD eller V, och att vägen framåt för svensk politik är ett brett mittensamarbete anser KD-ledaren vara orealistiskt. 

– Det pågår väldigt mycket förberedelsearbete nu tillsammans med M och Sverige står inför exceptionellt stora utmaningar. Då kan vi inte ha partners som bygger på fantasiupplägg.

Orsaken är de prioriteringar som C gjort de senaste åren – med bland annat januariöverenskommelsen med S, Mp och L.

Dörren för L, som har hamnat en bit under riksdagsspärren i flera av den senaste tidens opinionsundersökningar, är fortfarande öppen – men enligt KD-ledaren är det inte en självklarhet att partiet ska sitta i regering vid ett maktskifte.

– Jag ser det inte som en självklarhet, nej, men det är inte heller uteslutet, säger hon.

 I så fall är det troligtvis tal om ett budgetsamarbete likhet man har föreslagit med SD, menar Busch.

Att rättsprocessen som följt henne efter husaffären med Esbjörn Svensson, 81, kommer att skada hennes förtroende som partiledare under kommande valrörelse tror inte KD-ledaren.

– Jag är övertygad om att vi kommer att ha nått ett avslut innan vi går in i valrörelsen. Jag känner mig väldigt trygg med det stöd och det förtroende som finns inom partiet säger hon till tidningen.


SE MER: Lööf hoppas på gamla alliansen – med MP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.