Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kängan: ”Katastrof för jämställdheten”

Ebba Busch (KD).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Lindhagen (MP).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch och Åsa Lindhagen.

Ebba Busch och Kristdemokraterna vill ha rollen som jämställdhetsminister i en moderatledd regering.

– Det skulle bli katastrof för jämställdheten, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i Expressen TV:s ”Debatten”.

På torsdagen möttes Ebba Busch (KD) och Åsa Lindhagen (MP) i en direktsänd debatt om jämställdhet i Expressen TV. KD-ledaren har tidigare sagt att hon vill ha jämställdhetsministerns jobb i en moderatledd regering. 

– KD skulle kunna göra väldigt stor skillnad för jämställdheten i Sverige, för att lyfta de stora problem som drabbar det stora flertalet kvinnor, när det exempelvis gäller sjukskrivningar och kvinnovården, säger Ebba Busch.

Jämställdhetsministern Åsa Lindhagen reagerade skarpt. 

– Det skulle bli katastrof för jämställdheten om KD la beslag på jämställdhetsfrågorna. De steg vi tagit framåt i Sverige har inte kommit gratis och konservativa krafter har alltid varit emot föräldraledighet, barnomsorg och rätten till abort. Ebba Busch vill backa utvecklingen, med fler kvinnor in i hemmet, ett vårdnadsbidrag, som även om det har bytt namn så är det samma skräp, säger MP-ministern.

Hårda orden: ”Skam över kvinnliga släktet”

Hon fick lika hårda ord tillbaka från KD-ledaren:

– Ni drar skam över hela kvinnliga släktet. Det är en fördummande retorik. Vi vill myndigförklara kvinnor för att de ska ha rätt att ansvara fullt ut över sin föräldraledighet. Jag förstår inte att det är ett steg tillbaka att säga att kvinnor är lika kompetenta som män att bestämma över sin vardag, säger Ebba Busch.

Lindhagen anser att konsekvenserna av en fri föräldraledighet blir att fler kvinnor stannar hemma. 

– Ni har bytt namn på vårdnadsbidraget men det handlar fortfarande om att kvinnor ska kunna stanna hemma, och det är i stor utsträckning i dag de utrikes födda kvinnorna. Det vore ett steg tillbaka om de tar hand om barn och hamnar ännu längre från arbetsmarknaden, säger hon.

– Därmed har Sveriges jämställdhetsminister sagt att kvinnorna inte är kompetenta nog att bestämma själva. Låt föräldrarna bestämma fritt. Sveriges stora jämställdhetsstrid handlar inte om kvinnorna är hemma några månader mer eller mindre. Den utspelar sig på gator och torg där kvinnor känner sig otrygga, svarar Ebba Busch.

Se hela debatten här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.