Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Busch avslöjade löftet för SD och M – L fick inte veta

”Måste noggrant fundera på det Ebba har sagt”
Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Ulf Kristersson.
Foto: OLLE SPORRONG

KD-ledaren Ebba Buschs utspel under söndagskvällens partiledardebatt slog ned som en bomb och tog statsminister Magdalena Andersson med överraskning.

Mindre förvånade blev M och SD, som förvarnats om utspelet.

Högerkollegerna Liberalerna fick dock inte ta del av den kommunikationen.

L-ledaren Johan Pehrson säger dock att han gav Magdalena Andersson samma erbjudande tidigare i veckan.

Moderaterna meddelar på måndagskvällen att de står bakom löftet.

Den stora snackisen från gårdagskvällens partiledardebatt i TV4 var KD-ledaren Ebba Buschs utspel om att inte väcka misstroende mot fler ministrar, fram till valet, förutsatt att justitieminister Morgan Johansson avgår.

L-ledaren, Johan Pehrson, ger dock inget rakt svar på om han ger samma löfte, men uppger att han gav samma erbjudande till statsminister Magdalena Andersson i fredags.

– Vi samtalar löpande om det här, säger han.

– Vi tycker inte att Peter Hultqvist och Ann Linde, eller vilka ministrar du vill, har den enorma belastning som Morgan Johansson har.

”Hon får prata med vem hon vill”

Han menar vidare att det är upp till Magdalena Andersson att lösa situationen, alla lösningar innebär enligt Pehrson att Morgan Johansson lämnar sin tjänst.

Till Sveriges Radios Ekot säger Pehrson att han och Magdalena Andersson ska stämma av erbjudandet under nationaldagsfirandet på måndagskvällen.

– Vi kanske byter några ord om detta vid nationaldagsfirandet, säger Pehrson till Ekot.

Inför Ebba Buschs utspel på söndagen informerades såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna på förhand. Liberalerna fick dock inte ta del av den kommunikationen.

– Hon får prata med vem hon vill. Jag för Liberalernas talan, jag har haft samtal med Ulf Kristersson om det här under resans gång. Det är hennes ledarskap, om jag uttrycker mig så, säger Pehrson till Expressen.

Men det är väl tanken att ni ska vara ett block, är inte det här att bli bortknuffad?

– Jag känner mig trygg i att Liberalerna kommer göra ett bra valresultat, vi kommer vara avgörande för att få till en borgerlig regering, svarar Pehrson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.