Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bus eller godis 2019 – när ska man gå?

Klassiska pumpalyktor, så kallade Jack-o-lanterns
Foto: Copyright by Hin255
Barn som ber om godis är numera en vanlig syn på Halloween
Foto: Shutterstock

Halloween är en av våra nyaste högtider, och varje år är det många som ställer sig samma fråga:

När ska man gå bus eller godis?

Här är det enda svaret du behöver.

Halloween har på riktigt etablerats som tradition i Sverige. Och mitt bland pumpor, spöken och häxor handlar det för många barn och barnfamiljer mest om en sak: Bus eller godis.

Varför går man bus eller godis?

Halloween kommer från början från de brittiska öarna, där det firades en keltisk högtid för att markera vinterns intåg. Man trodde då att de dödas själar kom till de levandes värld, och att man behövde blidka dem med gåvor och mat. Redan på 1500-talet finns det historiska källor som beskriver att folk klär ut sig och ber om mat och gåvor på det som då kallades ”Hallowmas”. 

Det finns tydliga paralleller till den svenska gamla traditionen att klä ut sig och be om godsaker under påsken, men i stället för häxor är det alltså döda själar som ska hållas i schack.

Själva formuleringen ”bus eller godis”, från ”trick or treat” på engelska, dök upp i Kanada på 1920-talet – och blev ett nationellt fenomen i USA på 50-talet. Först på 80-talet blev det populärt i Storbritannien, och har senare spridit sig till resten av Europa.

När går man bus eller godis?

Enligt den amerikanska traditionen går man från dörr till dörr och ber om godis på själva Halloween, alltså den 31 oktober. Många svenskar har hållit i den här traditionen, men det finns även andra alternativ.

Flera motsätter sig det eftersom det oftast innebär godisätande mitt i veckan, och man vill i stället att man går på fredagen innan alla helgons dag, vilket blir någon gång mellan 30 oktober och 5 november.

Det blir allt vanligare grannar kommer överens om ett visst datum, så att man slipper vara beredd med lösgodiset hela veckan.

I villa- och radhusområden är det en växande tradition att signalera att man är hemma och har godis att bjuda på genom att ställa ut en pumpa med ett tänt ljus i utanför dörren. Det gör det också lättare för de som inte vill vara med.

Bus eller godis – vad ska man bjuda på?

Det säger sig väl självt att det är godis som gäller, men några saker är bra att tänka på.

Dela ut godiset – det blir lätt stökigt och tar slut fort om barn ska ta själva.

Använd sked, det är onödigt att dra på sig 35 dagisförkylningar på en eftermiddag.

Bjud på godis med papper på, av samma anledning som ovan.

Snart är det dags för Halloween. Men varför firar vi det egentligen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.