Bulltofta-terrorist står nu staty i Kroatien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statyn på Miro Baresic.
Miro Baresic, 1989.
Foto: Leif Persson

Han mördade Jugoslaviens ambassadör i Stockholm och fritogs i en flygkapning i Malmö.

Nu hyllas den dömde mördaren Miro Baresic med en staty i Kroatien.

Serbien protesterar våldsamt och kräver att EU ska ingripa.

I april 1971 tränger Miro Baresic och ytterligare en beväpnad man in på Jugoslaviens ambassad i Stockholm. De öppnar eld och skjuter flera ambassadtjänstemän. Ambassadör Vladimir Rolovic dör av sina skador.

Angriparna är anhängare till den kroatiska fasciströrelsen Ustasja, en grupp som var nära allierad med Hitler under andra världskriget. Den svenska polisen stormar byggnaden och griper de båda terroristerna, som döms till livstids fängelse.

Nu har Kroatien rest en staty av ambassadörsmördaren Miro Baresic. Ännu 25 år efter sin död är han en stor hjälte i Kroatien, främst i högerextrema kretsar. Grannlandet Serbien protesterar kraftigt och kräver att statyn omedelbart ska rivas - eftersom Ustasja var en antiserbisk rörelse som genomförde massmord på serber, judar och romer under Förintelsen.

– Statyn är ett djupt oroande tecken på att högerextrema yttringar har blivit acceptabla för många i Kroatien. Man hyllar en mördare som symbol. Högervridningen har gjort detta rumsrent, säger historikern och Balkanexperten Tomislav Dulic, föreståndare vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet.

– Nationalismen är på tillväxt i Kroatien. Precis som i Serbien och över hela Europa, säger han.

"Stor kroatisk patriot"

Statyn av Baresic avtäcktes i byn Drage i söndags. Två kroatiska ministrar och en rad högerextrema politiker deltog i ceremonin, rapporterar BBC.

– Miro Baresic är en stor kroatisk patriot vars hängivenhet och uppoffringar vi måste respektera, sade Tomo Medved, minister för krigsveteranfrågor, vid ceremonin.

Kulturminister Zlatko Hasanbegovic beskrev Baresic som "en riddare, en hjälte som offrade hela sitt liv för idén om den kroatiska staten", rapporterar den regionala radiostationen N1.

I Serbien betraktas däremot Miro Baresic som en terrorist. När de två Ustasja-männen attackerade ambassaden i Stockholm 1971 ropade de ”Leve den oberoende staten Kroatien! ” och ”Länge leve Ante Pavelic!”. Ante Pavelic grundade Ustasja och ledde med stöd av Hitler och Mussolini en fascistisk kroatisk stat som genomförde massakrer på serber under andra världskriget.

Det serbiska utrikesdepartementet kräver att statyn ska avlägsnas.

"Vi betraktar resandet av ett monument till minne av en terrorist, som dömts för det avskyvärda mordet på Jugoslaviens ambassadör i Stockholm Vladimir Rolovic, som en opassande och ociviliserad handling utan motstycke i det moderna Europa", heter det i serbiska UD:s protest.

Serbien kräver också att EU ska ingripa.

Vi väntar oss en reaktion från EU. Hur är det möjligt att terroristen Baresic, som dömdes av en demokratisk svensk domstol, har förvandlats till hjälte? säger Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic.

Hotar freden på Balkan

Han varnade också för att Kroatiens "antiserbiska" politik hotar freden på Balkan, där bland andra Kroatien och Serbien var inblandade i blodiga krig i början av 1990-talet.

EU-medlemmen Kroatien svarar att man ska blockera Serbiens förhandlingar om EU-medlemskap ifall serberna fortsätter att ge kroaterna "lektioner i demokrati". Kroatien har redan tidigare tagit emot en lång rad diplomatiska protester från Serbien i andra frågor.

– Miro Baresic har länge varit en hjälte för nationalister i Kroatien. Han blev en martyr när han dog under kriget. Flera andra historiska figurer på högerkanten har också blivit acceptabla i det offentliga rummet, säger historikern Tomislav Dulic.

– Innan Kroatien blev medlem i EU tonade man ned den nationalistiska retoriken för att inte riskera medlemskapet. Men efter det att Kroatien blev EU-medlem är man inte lika försiktig längre. Detta kan vi för övrigt se också i andra östeuropeiska länder, säger han.

Fritogs i kapning på Bulltofta

Miro Baresic släpps från svenskt fängelse redan i september 1972 när kroatiska terrorister kapar ett SAS-plan och tvingar det att flyga till flygplatsen Bulltofta utanför Malmö. De håller 90 människor ombord som gisslan under vapenhot - och kräver att Baresic och ytterligare sex dömda Ustasja-män i Sverige ska friges. Efter gastkramande förhandlingar beslutar regeringen att släppa de sju dömda, som förs till planet.

SAS-planet fortsätter till Spanien med de sju dömda kroaterna ombord. Sverige kräver att Spanien ska utlämna dem, men general Francos fascistiska regim vägrar. I stället får de lätta eller inga straff i Spanien.

Ambassadmördaren Miro Baresic hamnar i Paraguay där han under falskt namn arbetar som livvakt åt diktatorn Alfredo Stroessner. Under ett besök i USA 1979 avslöjas han och utlämnas till Sverige, där han under 1980-talet blir en av de mest kända fångarna.

Han återvänder till Jugoslavien och dör i kriget 1991 under oklara omständigheter.

Svenska UD vill inte kommentera själva statyfrågan.

– UD ser fram emot att Kroatien och Serbien fortsätter att utveckla sina goda bilaterala relationer, säger Carolin Törnqvist på UD:s pressjour.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.