Statyn på Miro Baresic.Statyn på Miro Baresic.
Statyn på Miro Baresic.
Miro Baresic, 1989. Foto: Leif PerssonMiro Baresic, 1989. Foto: Leif Persson
Miro Baresic, 1989. Foto: Leif Persson

Bulltofta-terrorist står nu staty i Kroatien

Publicerad

Han mördade Jugoslaviens ambassadör i Stockholm och fritogs i en flygkapning i Malmö.

Nu hyllas den dömde mördaren Miro Baresic med en staty i Kroatien.

Serbien protesterar våldsamt och kräver att EU ska ingripa.

I april 1971 tränger Miro Baresic och ytterligare en beväpnad man in på Jugoslaviens ambassad i Stockholm. De öppnar eld och skjuter flera ambassadtjänstemän. Ambassadör Vladimir Rolovic dör av sina skador.

Angriparna är anhängare till den kroatiska fasciströrelsen Ustasja, en grupp som var nära allierad med Hitler under andra världskriget. Den svenska polisen stormar byggnaden och griper de båda terroristerna, som döms till livstids fängelse.

Nu har Kroatien rest en staty av ambassadörsmördaren Miro Baresic. Ännu 25 år efter sin död är han en stor hjälte i Kroatien, främst i högerextrema kretsar. Grannlandet Serbien protesterar kraftigt och kräver att statyn omedelbart ska rivas - eftersom Ustasja var en antiserbisk rörelse som genomförde massmord på serber, judar och romer under Förintelsen.

– Statyn är ett djupt oroande tecken på att högerextrema yttringar har blivit acceptabla för många i Kroatien. Man hyllar en mördare som symbol. Högervridningen har gjort detta rumsrent, säger historikern och Balkanexperten Tomislav Dulic, föreståndare vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet.

– Nationalismen är på tillväxt i Kroatien. Precis som i Serbien och över hela Europa, säger han.

"Stor kroatisk patriot"

Statyn av Baresic avtäcktes i byn Drage i söndags. Två kroatiska ministrar och en rad högerextrema politiker deltog i ceremonin, rapporterar BBC.

– Miro Baresic är en stor kroatisk patriot vars hängivenhet och uppoffringar vi måste respektera, sade Tomo Medved, minister för krigsveteranfrågor, vid ceremonin.

Kulturminister Zlatko Hasanbegovic beskrev Baresic som "en riddare, en hjälte som offrade hela sitt liv för idén om den kroatiska staten", rapporterar den regionala radiostationen N1.

I Serbien betraktas däremot Miro Baresic som en terrorist. När de två Ustasja-männen attackerade ambassaden i Stockholm 1971 ropade de ”Leve den oberoende staten Kroatien! ” och ”Länge leve Ante Pavelic!”. Ante Pavelic grundade Ustasja och ledde med stöd av Hitler och Mussolini en fascistisk kroatisk stat som genomförde massakrer på serber under andra världskriget.

Det serbiska utrikesdepartementet kräver att statyn ska avlägsnas.

"Vi betraktar resandet av ett monument till minne av en terrorist, som dömts för det avskyvärda mordet på Jugoslaviens ambassadör i Stockholm Vladimir Rolovic, som en opassande och ociviliserad handling utan motstycke i det moderna Europa", heter det i serbiska UD:s protest.

Serbien kräver också att EU ska ingripa.

Vi väntar oss en reaktion från EU. Hur är det möjligt att terroristen Baresic, som dömdes av en demokratisk svensk domstol, har förvandlats till hjälte? säger Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic.

Hotar freden på Balkan

Han varnade också för att Kroatiens "antiserbiska" politik hotar freden på Balkan, där bland andra Kroatien och Serbien var inblandade i blodiga krig i början av 1990-talet.

EU-medlemmen Kroatien svarar att man ska blockera Serbiens förhandlingar om EU-medlemskap ifall serberna fortsätter att ge kroaterna "lektioner i demokrati". Kroatien har redan tidigare tagit emot en lång rad diplomatiska protester från Serbien i andra frågor.

– Miro Baresic har länge varit en hjälte för nationalister i Kroatien. Han blev en martyr när han dog under kriget. Flera andra historiska figurer på högerkanten har också blivit acceptabla i det offentliga rummet, säger historikern Tomislav Dulic.

– Innan Kroatien blev medlem i EU tonade man ned den nationalistiska retoriken för att inte riskera medlemskapet. Men efter det att Kroatien blev EU-medlem är man inte lika försiktig längre. Detta kan vi för övrigt se också i andra östeuropeiska länder, säger han.

Fritogs i kapning på Bulltofta

Miro Baresic släpps från svenskt fängelse redan i september 1972 när kroatiska terrorister kapar ett SAS-plan och tvingar det att flyga till flygplatsen Bulltofta utanför Malmö. De håller 90 människor ombord som gisslan under vapenhot - och kräver att Baresic och ytterligare sex dömda Ustasja-män i Sverige ska friges. Efter gastkramande förhandlingar beslutar regeringen att släppa de sju dömda, som förs till planet.

SAS-planet fortsätter till Spanien med de sju dömda kroaterna ombord. Sverige kräver att Spanien ska utlämna dem, men general Francos fascistiska regim vägrar. I stället får de lätta eller inga straff i Spanien.

Ambassadmördaren Miro Baresic hamnar i Paraguay där han under falskt namn arbetar som livvakt åt diktatorn Alfredo Stroessner. Under ett besök i USA 1979 avslöjas han och utlämnas till Sverige, där han under 1980-talet blir en av de mest kända fångarna.

Han återvänder till Jugoslavien och dör i kriget 1991 under oklara omständigheter.

Svenska UD vill inte kommentera själva statyfrågan.

– UD ser fram emot att Kroatien och Serbien fortsätter att utveckla sina goda bilaterala relationer, säger Carolin Törnqvist på UD:s pressjour.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag