Bulgarien mot köp av svenska Jas-plan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jas 39 Gripen under uppdrag i utlandet.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Foto: / COMBAT CAMERA/FÖRSVARSMAKTEN

Svenska Jas-plan kan nu vara på väg mot en exportframgång.

Bulgarien bekräftar nu intresse för köp.

Bulgarien har under flera årtionden funderat på att byta ut flygvapnets gamla ryska Mig-plan och de svenska Jas-planen har varit ett alternativ.

Det har dock inte saknats konkurrens: Portugal har försökt sälja begagnade amerikanska F16-plan till Bulgarien och även Italien har erbjudit begagnade plan.

Framgång efter Löfvens möte

Men nu tycks Bulgarien ha bestämt sig.

Sveriges statsminister Stefan Löfven träffade Bulgariens premiärminister Boiko Borisov på EU-toppmötet i Bryssel under fredagen och efteråt meddelade han att förhandlingar med Sverige om köp av åtta Jas 39 Gripen-plan snart ska inledas, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Antingen på onsdag eller nästföljande onsdag kommer vi att besluta när förhandlingarna inleds, uppgav Borisov på fredagskvällen.

Nato kräver moderna plan

Ordern kan vara värd 7,5 miljarder kronor för försvarskoncernen Saab som tillverkar planen.

Bulgarien behöver uppdatera sitt flygvapen eftersom landet är Nato-medlem och försvarsorganisationen ställer det kravet.

Jas 39 Gripen på Sicilien efter en flygning över Libyen.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Saab gjorde nyligen de första lyckade testflygningarna med den senaste versionen av stridsflygplanet, Jas Gripen E.

Saab har sålt 36 Jas-plan till Brasilien

Enligt Saab är det störst chans att sälja den versionen av planet till Finland, Schweiz/Belgien, Kanada, Colombia och Indien som visat intresse.

Saabs största exportframgång hittills är försäljningen av 36 Jas-plan till Brasilien. Sydafrika och Thailand har också köpt Jas, Ungern och Tjeckien hyr plan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.