Här är ett av de vapen som rånarna använde i kuppen mot Bukowskis. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Här är ett av de vapen som rånarna använde i kuppen mot Bukowskis. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Bukowskis rånat av beväpnade män

Publicerad
Uppdaterad
Här är vapnet rånarna använde i miljonkuppen mot Bukowskis i Stockholm.
De beväpnade rånarna kom över smycken för 12 miljoner.
- I stort sett är hela visningen borta, säger Charlotte Bergström vid Bukowskis.
Minst tre maskerade och beväpnade gärningsmän rånade auktionsfirman Bukowskis i Stockholm på torsdagen.
Lugnt och metodiskt gick rånarna in genom huvudentrén till auktionsfirman. Knappt 15 minuter senare lämnade de lokalerna samma väg - via huvudentrén.
- Efter rånet sprang de vidare till en silvergrå Skoda Fabia som stod parkerad utanför, säger Ulf Lindgren vid Stockholmspolisen.

Flyktbil hittad

Polisen har hittat den bil som rånarna först använde sig av efter rånet. Den stod parkerad inte så långt från Bukowskis på Arsenalsgatan.
- Den står på Klara Östra kyrkogata. Vi har spärrat av och tekniker år på väg för att undersöka bilen, säger Björn Engström vid Stockholmspolisen.
Flyktbilen hittades övergiven bara något kvarter från Bukowskis. Foto: Diamant Salihu
Polisen hör nu vittnen för att få reda på hur rånarna fortsatt. Arsenalsgatan och området runt flyktbilen är avspärrat.
- I en av bilarna hittade vi ett vapen som rånarna troligtvis använt, säger Christina Johansson vid Stockholmspolisen.
En massiv polisinsats letade till en början efter rånarna i city. Flera polispatruller deltog i rånarjakten och en helikopter stod startklar för att hjälpa till.

Bytte bil

- En av hundarna fick upp ett spår som slutade tvärt, inte långt från där vi hittade flyktbilen, så vi misstänker att de försvunnit i en annan bil, säger Christina Johansson.
Flyktbilen var en stulen hyrbil från en bilfirma i Järfälla, Veddesta Bilservice.
- Det stämmer. Polisen har varit här och vi har gett dem den information vi har, säger André Jaklinder, stationsansvarig vid Veddesta Bilservice.
Vad vet ni om personen som hyrde bilen?
- Det får polisen berätta.

Visning inför auktion

På Bukowskis pågår just nu visningen inför den klassiska vårauktionen som hålls den 1–4 juni. Bland de smycken som ska auktioneras ut den 2 juni finns åtskilliga dyrbarheter, några med utropspriser på mer än 70 000 kronor. Totalt fanns det smycket till ett utropsvärde på 12 miljoner kronor i visningssalen. Rånarna gjorde rent hus.
- Ja det kan man säga. I stort sett är hela visningen borta. Och det var en ovanligt stor visning i år, säger Charlotte Bergström, informationschef på Bukowskis till Expressen.se.
Enligt Charlotte Bergström var visningen välbesökt när rånarna slog till.
- Jag skulle uppskatta att det var mellan femtio och hundra personer här inne just då, säger hon.
Något som kan vara glädjande för polisen.
- Det finns väldigt gott om vittnen, säger Charlotte Bergström.
En av de anställda på Bukowskis berättar för Expressen.se att det var tre gärningsmän som var inne i lokalerna och tagit sig vidare till visningslokalerna.
- Det är väldigt kaotiskt här just nu, polisen är här och vi har påbörjat krishantering, säger hon.
Ingen kom till fysisk skada vid rånet, men många chockades när de beväpnade rånarna rusade in i lokalerna.

Ring värd 800 000

Bland smyckena som bjuds ut på auktionen finns dyrbarheter som en ring med en smaragdslipad diamant på 5,29 karat samt två trapezslipade diamanter i vitguld. Den har ett utropspris på mellan 750 000–800 000 kronor.
Till vårauktionen bjuds 300 smycken till ett värde av totalt 12 miljoner kronor, enligt Bukowskis hemsida. Polisen kan inte säga om det är smycken till denna auktion som stulits.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag