Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Budskapet: De ansvariga för strategin är brottslingar

Facebook-gruppen kritisk mot hur Sverige hanterat pandemin.
Ledaren för gruppen, Keith Begg.
Fredrik Elgh är själv inte medlem i gruppen, men tycker att kritik mot coronastrategin inte är något konstigt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Sveriges Radios granskning av coronakritiker i en sluten Facebookgrupp har väckt debatt.

Även på Twitter framför gruppen hårda budskap om att ansvariga för strategin ska ställas inför rätta – och man drar paralleller till nazismen.

Men flera forskare försvarar gruppen.

– Kritik mot coronastrategin är ingenting konstigt, säger virologiprofessorn Fredrik Elgh.

Gruppen Mewas (Media Watchdogs of Sweden) är djupt kritisk mot Sveriges coronahantering och anklagas för att försöka påverka svenska intressen utomlands, i en granskning i Sveriges Radio.

De har haft insyn i Mewas slutna Facebookgrupp, bestående av runt 200 opinionsbildare, läkare och forskare vid svenska lärosäten, som uppges samordna kampanjer och har fått sina budskap publicerade i ansedda internationella medier. 

Dessutom har gruppen skickat varnande meddelanden till EU-parlamentariker och ambassader. Men grundaren Keith Begg, en svensk-irländsk kommunikatör, spelar ner deras möjligheter att påverka andra länder i en intervju med Expressen.

– Jag vet inte om de har påverkats eller inte, men i grund och botten har vi försökt ge råd till dessa länder utifrån verkligheten i Sverige.

Drar paralleller till nazismen

Expressen har gått igenom Mewas aktivitet på Twitter sedan april 2020, i samband med att gruppen blev aktiv. De har i dag runt 1 700 följare. 

En majoritet av inläggen syftar till att presentera bevis för att flockimmunitet har varit Folkhälsomyndighetens primära strategi, samt att många äldre har har dött i covid-19 i onödan eftersom de har fått palliativ behandling i stället för annan vård.

Tonen är ofta hård och upprörd, och inläggen bildsätts med urklipp från olika medier. Enskilda myndighetschefer, ministrar och experter som kommenterat under pandemin pekas ut som inkompetenta, kriminella och korrupta. Ansvariga ska ställas inför rätta, enligt Mewas, som drar paralleller till brott mot mänskligheten och nazismen. 

”Det rena fördärvet vi bevittnar i Sverige liknar nazisternas ideologi. Man glorifierar en despot. Få personer är modiga nog eller tillräckligt rädda för att höja rösten. Att tillämpa dödshjälp, eller låt oss omformulera, mörda de äldre (...) är precis som nazisternas Aktion T4”, lyder ett inlägg från 6 december.

Exempel på inlägg från Mewas Twitter.

Keith Begg tycker att uttalandena ligger inom ramen för yttrandefriheten. Han jämför bland annat med en tweet som USA:s president Joe Bidens coronarådgivare Andy Slavitt skrev om statsepidemiolog Anders Tegnell.

”Har du en strategi som kan döda människor kommer du till slut antingen få sparken eller bli kallad för nazist. Eller både och”, skrev Slavitt.

– Om du jämför vår ton med tonen i många andra grupper skulle jag säga att vi ligger på en mellannivå, säger Keith Begg.

Debatt om granskningen

Sveriges Radios granskning har väckt debatt. Vissa anser att gruppen utgör ett hot medan andra tycker att det är fel att dra slutsatser från diskussionerna i en privat Facebookgrupp.

En av gruppmedlemmarna är Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi vid Göteborgs universitet. Han är också en av ”de 22 forskarna” som tidigt ifrågasatte Folkhälsomyndighetens strategi, och är nu kritisk mot radions rapportering.

– Jag är med i minst 80 Facebookgrupper, men jag står inte bakom alla åsikter som framförs där. Jag administrerar inte den här gruppen, jag monitorerar den inte, jag bara deltar i diskussionen, säger Jan Lötvall till Dagens Media.

Han tycker samtidigt att det är positivt att det pågår en debatt. Även virologiprofessorn Anders Vahlne och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tar gruppen i försvar. 

Vetenskapsradions Ulrika Björkstén säger till tidningen att åsikterna som framförs inte är förbjudna, men att de ville beskriva hur påverkan går till och att forskare deltar i processen. 

– Vi ville beskriva hur mediebilden av corona skapas.

”Kritik är ingenting konstigt”

Fredrik Elgh är professor i virologi vid Umeå universitet och kallar sig för stolt medlem av ”de 22 forskarna”. Gruppen har i dag växt till runt 50 forskare som samlas i den ideella föreningen ”Vetenskapsforum covid-19”, i syfte att sprida information under pandemin. 

– Jag är väldigt upprörd över hetsen mot kritiker i Sverige. Min inställning från början har varit att det behövs en diskussion om pandemihanteringen, men det var tydligt redan i mars att vi inte skulle få några möjligheter att påverka, säger Fredrik Elgh.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

– Anders Tegnell, som för övrigt var en av mina anställda då jag var avdelningschef vid det dåvarande Smittskyddsinstitutet, hävdade att vi som hade avvikande åsikter bara var ute efter forskningspengar. Det satte en ton. Vi anklagades för att ”killgissa” och våra tankar kring pandemihanteringen var enligt generaldirektören inte mer värda ”än när Enok Sarri spår väder i abborrmagar”, som Johan Carlson uttryckte det i SR:s lördagsintervju den 7 mars. Jag tyckte och tycker fortfarande att det var olyckligt.

Han är inte en del av Mewas men säger att det finns kopplingar till Vetenskapsforum, eftersom fem av deras forskare är med i gruppen.

– Jag fattar inte att man kan påstå att det är någon farlig, subversiv verksamhet. Kritik mot coronastrategin är ingenting konstigt, och jag vill inte ha en pseudodebatt om en sluten Facebookgrupp. Det väsentliga nu är hur vi får stopp på pandemin. 

Hur ser du på att gruppen vill ställa ansvariga inför rätta?

– Jag propagerar inte för det, men jag kan sympatisera med tanken, för det har dött väldigt mycket människor i onödan i Sverige. Jag tycker att man ska syna hanteringen, och för min del kan det duga om coronakommissionen gör det på ett bra sätt, säger Fredrik Elgh.

– Jag tror självfallet inte att Folkhälsomyndigheten har en agenda att ta livet av folk, däremot tror jag att de har låst sig vid en linje som de av prestigeskäl inte vill ompröva.

Bergström: ”Vaccinbolagen måste skärpa sig”

Samordnarens kritik mot bolagens kommunikation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.