Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bud med falskt id stoppades utanför statsministerns hem

Städerskan berättar – visste inte att det var Magdalena Anderssons villa.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressens avslöjande om Magdalena Anderssons städfirma har skapat stor debatt om statsministerns säkerhet, då en efterlyst städerska omhändertogs av polis vid hennes villa.

Aftonbladet rapporterar att en budbilsförare från Azerbajdzjan med falska id-handlingar tidigare stoppats på adressen.

Den 21 december larmades polisen till statsministerns privata bostad i Nacka.

På platsen omhändertogs en papperslös kvinna och skickades vidare till Migrationsverkets förvar.

Det ledde till kritik och en stor diskussion om säkerheten kring statsministern.

Nu rapporterar Aftonbladet om en tidigare incident kring statsministerns bostad i Nacka, som ska ha utspelat sig två veckor innan händelsen med städerskan, den 8 december.

Då stoppade polis som skötte en ”stationär bevakning” av bostaden en budbilsförare utanför huset, skriver Aftonbladet.

Säpo kopplades in vid städningen

Mannen, som är medborgare i Azerbajdzjan, skulle leverera ett paket till adressen, men när han kontrollerades av polis på adressen upptäcktes det att han hade ett falskt körkort.

Aftonbladet skriver också att Säkerhetspolisen kopplades in direkt när städfirman utlöste inbrottslarmet i Magdalena Anderssons villa den 21 december. 

Då kontaktade Säpo polisen, som skickade en patrull till adressen och omhändertog städerskan, enligt Aftonbladet.

Tidigare har Säkerhetspolisen uppgett att det inte är deras ansvar kring att kontrollera personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson, men enligt Aftonbladet kopplades de alltså in när inbrottslarmet utlöstes.

– Jag vill vara tydlig med att Säkerhetspolisen ansvarar för skyddet av skyddspersonerna och det är klart att statsministern utgör en prioriterad för oss i det uppdraget. Vilka åtgärder vi vidtar i det uppdraget kan jag inte gå in på, sa Säpo-chefen Charlotte von Essen till Expressen efter avslöjandet.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.