Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt om skandalsjukhuset: "Misstag har begåtts"

Filippa Reinfeldt välkomnar de granskningar som hittills gjorts och aviserats.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Enligt Filippa Reinfeldt har Stockholm i dag kortast väntetider och köer i landet.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Filippa Reinfeldt medverkar i onsdagens ”Bara Politik” i Expressen TV.
Foto: Eero Hannukainen/IBL
Den 16 februari i år meddelade regeringen att en kriskommission ska granska hanteringen av Nya Karolinska.
Foto: KRISTOFFER MARCHI / STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Det förra sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M)  medger att misstag har begåtts på skandalsjukhuset Nya Karolinska. 

– Man ska alltid lära sig av de goda sakerna men också av de misstag som gjorts, för det här var någonting helt nytt, säger hon i Expressens politikmagasin "Bara Politik".

Avslöjandena om universitetssjukhuset Nya Karolinska – som av regeringen kallats världens dyraste – har avlöst varandra de senaste åren. 

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har i en rad artiklar avslöjat och granskat verksamheten. Det har bland annat handlat om konsulter som kostat 700 000 kronor i månaden, misstänkt jäv, svarta löner, cancersjuka som avlidit på grund av långa köer, tekniska haverier och om skenande kostnader. 

Den 16 februari i år meddelade regeringen att en kriskommission ska granska hanteringen av Nya Karolinska. 

– Jag tycker att det är sorgligt när man försöker göra det här sjukhuset till ett slagträ i debatten. Det är jättebra med fler granskningar och revisioner. Man ska lära sig av de kloka saker som gjorts, men också av de misstag som begåtts, säger tidigare sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i "Bara Politik". 

Hon välkomnar samtidigt de granskningar som hittills gjorts och aviserats. 

– Det är jättebra att regeringen tillsätter en granskning, det har jag inga som helst bekymmer med. Man ska alltid lära sig av de goda sakerna men också av de misstag som gjorts för det här var någonting helt nytt. Men jag tycker att regeringen borde fundera över hur vården ser ut i resten av Sverige. 

Enligt Filippa Reinfeldt har Stockholm i dag kortast väntetider och köer i landet. 

Filippa Reinfeldt om Karolinska: "Ska vara självkritiska"

Hon medger att misstag har begåtts när det gäller Nya Karolinska – och är också självkritisk. 

– Det finns anledning att vi alla, jag också, ska vara självkritiska till beslutet vi tog 2010. 

Politikerna var eniga om att ett nytt sjukhus behövde byggas – men inte hur det byggdes. Oppositionen var emot en så kallad OPS-lösning – offentlig-privat samverkan. 

– Jag är inte någon varm anhängare till OPS. Det var jag inte då heller. Men man har lite olika uppfattningar. 

Enligt Filippa Reinfeldt fattades ändå beslutet 2010 i full enighet över blockgränsen. 


TIDIGARE AVSNITT Här ser du "Bara Politik" 

"Jag ställer mig inte bakom det fullt ut"

Borde inte upphandlingen ha gjorts om när det stod klart att Skanska var den enda anbudsgivaren?

– Det är ytterligare en del man naturligtvis ska vara självkritisk till. Det vet jag att nuvarande landstingsråd har givit uttryck för. Där borde man dra lärdom av att det kanske inte var det bästa tänkbara. Sedan finns det naturligtvis de som tycker att OPS är en bra modell, men jag ställer mig inte bakom det fullt ut, säger hon.

Vilka andra saker borde gjorts annorlunda?

– Det finns säkert många saker, men jag kan inte alla detaljer i detta. Jag lämnade landstinget 2014. Men det här sjukhuset ska bli kronjuvelen i svensk hälso- och sjukvård, och det tror jag också att det kommer att bli. 

Filippa Reinfeldt tror att Moderaterna vinner valet i höst och att Ulf Kristersson blir nästa statsminister. 

I valrörelsen dyker hon möjligen upp i partiets valstuga i Täby, men något större politiskt engagemang än så räknar hon inte med – just nu. 

Stänger inte dörren för en comeback

– Jag är 50 år gammal, men det är ingen ålder i politiken. Jag har lärt mig av en tidigare statsminister (ex-maken Fredrik Reinfeldt, red anm) att vi ska arbeta till vi är 75 ungefär, så jag har några år kvar att arbeta. Men jag trivs väldigt bra där jag är i dag. 

Hon stänger dock inte dörren för en comeback i rikspolitiken framöver. 

– Jag tror inte man ska stänga dörren för någonting. Men att jag skulle ägna mig åt politik på heltid är ingenting som jag går och funderar på dagligdags. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.