Brutala mordet – under stjärnans livesändning

Lhamo stod i köket och sände live när ex-maken kom in och mödade henne. Nu döms han till döden.
Foto: The Guardian
Kinas president Xi Jinping har uppmärksammat fallet.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Den kinesiska sociala medier-stjärnan Lhamo stod i köket och sände live när hennes exmake kom in och mördade henne. Nu döms han till döden för dådet.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Kina, ända upp till president Xi Jinping, rapporterar The Guardian.

Kinesiska Lhamo var känd på sociala medier i Kina med hundratusentals följare på Douyin, som kan liknas vid Tiktok.

Vad hennes följare inte visste var att hon kämpade för att skydda sig själv och sina barn mot våldsamme ex-maken Tang Lu, som hon varit gift med två gånger – varav sista gången ska ha varit under tvång.

Det var i september förra året som Lhamo stod och livesände från sin pappas kök när mannen kom in rummet. Fansen hörde kvinnan skrika innan sändningen bröts.

Protester mot lagen efter mordet

Efter ex-makens attack låg Lhamo på intensiven i flera veckor med svåra skador innan hon avled. Nu har Tang Lu fått ett dödsstraff för dådet, där han ska ha tänt eld på exhustrun med bensin.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Kina och lett till protester mot den nuvarande lagen för våld i nära relationer. Enligt en rapport från Beijing Equality har mer än 920 kvinnor i Kina dött under de senaste fyra åren – mer än en kvinna varannan dag.

Kinas president, Xi Jinping, sa efter protesterna att kvinnors rättigheter ”måste bli en nationell angelägenhet” under en FN-konferens, enligt The Guardian.

Lu Xiaoquan, en advokat som arbetar med kvinnors rättigheter, menar att fallet ändrat synen på våld i nära relationer.

”Det kinesiska folket har börjat förstå våld i nära relationer bättre. Det är färre som tycker att våldet är en familjesak”, säger hon.

Se även:

Våld i nära relation tros ligga bakom försvinnandet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.