Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brutala mordet som tände protesterna i Hongkong

Ett av demonstranternas fem krav.
Chan Tong-kai och flickvännen Poon Hiu-wing. Han mördade henne under en kärleksresa till Taiwan.
Foto: PRIVAT
Chan Tong-kai, höger, mördade sin flickvän under en resa till Tawian. Han kunde inte utlämnas eftersom det saknades utlämningsavtal. Nu är han fri.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
”Ingen utlämning” står det på plakatet. Hongkong har dragit tillbaka sin kontroversiella lag men protesterna fortsätter.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES
De våldsamma protesterna i Hongkong har pågått i månader.
Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES

Det unga Hongkong-paret reste på kärleksresa till Taiwan, men allt slutade i tragedi och död.

Chan Tong-kai, 19, mördade sin flickvän Poon Hiu-wing, 20, i svartsjukt raseri.

Det var detta mordfall som användes av regeringen i Hongkong för att skriva den kontroversiella utlämningslag som utlöste massprotesterna.

Lagen har dragits tillbaka.

Och nu är mördaren fri.

Protesterna fortsätter varje helg i Hongkong trots att regeringschefen Carrie Lam dragit tillbaka lagförlaget som skulle göra det möjligt att utlämna personer från Hongkong till Kina.

Eller Taiwan. Det var dit Chang Tong-kai, 19, i så fall skulle ha utlämnats. Hur det nu blir återstår att se.

Den unge mördaren är hursomhelst en fri man igen. Han släpptes från fängelse i Hongkong i den 18 oktober efter att ha avtjänat ett 19 månader långt fängelsestraff.

Men inte för mord, trots att han har erkänt sitt brott. Han fälldes för att efter Poon Hiu-wings död ha använt hennes bankomatkort och tagit ut pengar i Hongkong.

– Jag är villig att överlämna mig och resa tillbaka till Taiwan för att ställas inför rätta och tjäna mitt straff, sa Chang Tong-kai när han släpptes.

Kanske det blir så. Men relationerna mellan Hongkong och Taiwan är komplicerade. Hongkong är en del av Kina om ändock med omfattande självstyre fram till 2047 enligt principen ”ett land, två system”.

Chan Tong-kai, 19, lämnar fängelset i Hongkong. Han avtjänade 19 månader för att ha använt sin mördade flickväns bankkort. Han har erkänt mordet på henne i Taiwan, men kan inte dömas för det i Hongkong.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Saknas utlämningsavtal

Samma Kina erkänner inte Taiwan utan ser även ön som en del av fastlands-Kina. Det gör inte Taiwan.

Det är också en orsak till varför det saknats ett utlämningsavtal mellan Hongkong och Taiwan. Och Carrie Lam använde just historien om Chang Tong-kai och Poon Hiu-wing som skäl för att lägga fram sitt lagförslag tidigare i år.

Det var kring alla hjärtans dag 2018 som de två reste till Taiwan på en semesterresa.  Han studerade ekonomi, hon gick på en skola som erbjöd kurser i matlagning och skönhetsbehandling.

De hade lärt känna varandra i juli 2017 när de arbetade i samma affär. De blev ett kärlekspar månaden efter. I december var hon gravid.

Inför resan skrev Poon på Facebook: ”Han sa att jag är hans första och sista flickvän.”

Poon Hiu-wing och Chan Tong-kai.
Foto: PRIVAT

Slutade med mord

Men den romantiska resan till Taiwan slutade i mordiskt raseri. Det var sista kvällen i Taipei och det började med ett gräl kring en rosa resväska de just köpt på nattmarknaden. De kunde inte komma överens om hur de skulle packa.

De lugnade ner sig, älskade med varandra, men sedan sa Poon - enligt Chans senare erkännande - att han inte var far till barnet hon väntade. Hon visade honom till och med en film på sin telefon, där hon älskade med en annan man. 

Han slog hennes huvud mot väggen, kämpade i tio minuter i hotellrummet och ströp henne slutligen till döds. Han gick sedan och la sig och vaknade upp igen klockan sju på morgonen.

Han dumpade först hennes tillhörigheter i en sopcontainer i närheten av hotellet. Sedan stoppade han ner kroppen i den nyinköpta väskan, åkte 15 stationer med tunnelbanan och dumpade kroppen i närheten av stationen Zhuwei.

Samma kväll återvände han till Hongkong ensam. Han behöll Poons iPhone6, kamera och bankkort. Han tog ut pengar på kortet både i Taiwan och Hongkong. 

Föräldrarna larmade

Det var Poons föräldrar som larmade polisen. Hennes mamma hade fått ett textmeddelande från dottern att hon skulle komma hem den 17 februari. Det gjorde hon inte.

Chan hävdade att de grälat och gått sina separata vägar, och samma sak i förhör med Hongkongpolisen. Men kollegerna i Taiwan fann övervakningsbilder där han kämpade med en tung resväska. Polisen i Hongkong kallade in honom till förhör igen.

Och denna gång erkände han. Han berättade även var kroppen låg. Liu Guan-wu arbetar vid polisen i Tawian och hittade kroppen några timmar senare.

– Vi trodde hon skulle ligga i resväskan, men när vi hittade henne så var det bara hennes kropp, berättar han för BBC.

Myndigheterna i Taiwan vände sig till Hongkong och bad om att få Chan utlämnad, men eftersom inget avtal finns så kom de ingenvart. Samtidigt vände sig Poons föräldrar till myndigheterna i Hongkong och bad om hjälp.

– Föräldrarna har inte slutat att skriva brev till regeringen, sa Carrie Lam tidigare i år.

– Jag har fem adresserade till mig personligen. Om ni läste dessa brev från herr och fru Poon, så skulle ni också känna att vi måste hjälpa dem.

Hongkongs regeringschef Carrie Lam.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Protesterna utlöstes

Problemet var förstås att den lag hon sedan ville genomföra även skulle göra det möjligt att utlämna Hongkongbor till Kina, ett land som inte är rättssäkert och där hårda straff väntar exempelvis regimkritiker.

Det utlöste protesterna. I maj ändrade sig även Taiwan och sa att de inte tänkte söka att få Chan utlämnad, ens om lagen hade blivit godkänd.

Carrie Lam hoppades att beslutet att helt dra tillbaka lagen skulle få demonstranterna att stanna hemma. Men de kräver nu så mycket mer, efter månader av sammandrabbningar.

Vad gäller Chan så anser Hongkong att han nu själv kan resa till Taiwan och ställas inför rätta där. Taiwan menar att taiwanesisk polis bör resa till Hongkong för att eskortera honom till Taiwan.

Inget är enkelt i relationerna mellan Kina, Hongkong och Taiwan. För tillfället får Poons föräldrar leva med det faktum att hennes dotters mördare åter är en fri man, dömd endast för brottet att ha använt hennes bankomatkort.

Demonstranterna i Hongkong vann kampen mot utlämningslagen, men kräver nu mer.
Foto: IVAN ABREU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / IVAN ABREU/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.