Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brutala dubbelmordet blev en vändpunkt för Zuzana

Zuzana Caputova är miljöaktivisten och advokaten som kan bli Slovakiens första kvinnliga president i lördagens presidentval. Foto: JAKUB GAVLAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Julia Roberts i filmen ”Erin Brockovich”, en miljöaktivist precis som Zuzana Caputova. Foto: BOB MARSHAK / AP UNIVERSAL STUDIOS

BUDAPEST.

Zuzana Caputova, 45, är en udda fågel i centraleuropeisk politik.

En vänsterliberal, EU-älskande kvinna som lockar röster.

I dag har hon en god chans att bli Slovakiens president.

Men allt började med ett brutalt dubbelmord.

När nästan alla röster räknats på lördagskvällen hade Caputova en klar seger.

Det var inte många som visste vem Zuzana Caputova var för något år sedan. Men Slovakien är nu på väg att bli ännu ett exempel på hur personer med minimal eller ingen erfarenhet av politik gör en blixtentré på scenen.

Zuzana Caputova vann den första valomgången för knappt två veckor sedan, och anses ha stora chanser att vinna finalomgången nu på lördag.

En del kände till henne förstås. Hon är advokat till yrket, med miljöinriktning. Hon har ibland kallats Slovakiens Erin Brockovich, en amerikansk miljöaktivist som spelades av Julia Roberts i en Hollywoodfilm från 2000.

Vem vet, det kanske blir en film om Zuzana Caputova också. Det saknas inte dramatik. Precis som Brockovich utkämpade Zuzana Caputova som advokat en utdragen miljökamp.

Julia Roberts i filmen ”Erin Brockovich”, en miljöaktivist precis som Zuzana Caputova. Foto: BOB MARSHAK / AP UNIVERSAL STUDIOS

I Caputovas fall så var det en 14 år lång strid kring en miljöfarlig soptipp i den lilla staden Pezinok, utanför Bratislava. Mot henne i kampen om soptippen stod bland annat en av Slovakiens mer beryktade affärsmän, Marian Kocner.

”Är du rädd för mig?”

I en intervju med New York Times minns hon hur hon en gång mötte Kocner över en kopp kaffe:

– Han frågade mig om jag var rädd för honom. Jag sa nej. Men det var den snabbaste kopp kaffe jag haft.

Rädd borde hon kanske ha varit. För samme Marian Kocner åtalades bara två dagar före den första omgången av presidentvalet för att ha beställt mordet på den slovakiska journalisten Jan Kuciak, och dennes flickvän Martina Kusnirova i februari i fjol.

För Zuzana Caputova så slöts cirkeln på sätt och vis där. Det var dubbelmordet på Kuciak och Kusnirova som fick henne att ge sig in i politiken.

Mordet chockade Slovakien. Jan Kuciak var bara 27 år gammal men en duktig grävande journalist som bland annat utredda skattefiffel, korruption och just Marian Kocners kontakter med polisen, åklagare och den undre världen. 

Han sköts ner vid trappen i sitt hem med ett skott i bröstet. Flickvännen hittades i köket. Kulhålet gick in överdelen av skallen, och polisen tror att hon knäböjde när hon sköts.

Ljus för journalisten Jan Kuciak och flickvännen Marina Kusnirova. De mördades i februari i fjol. Foto: BUNDAS ENGLER / AP TT NYHETSBYRÅN

Dubbelmordet fick premiärministern på fall

Mordet utlöste de största protesterna och demonstrationerna i Slovakien sedan järnridåns fall 1989. Slovakiens premiärminister, Robert Fico, tvingades avgå. 

En av demonstranterna var Zuzana Caputova. Och hon fattade ett avgörande beslut:

– Jag fann mig plötsligt i en situation där jag inte kunde rättfärdiga att någon annan - och inte jag själv - skulle agera för att få till stånd förändring, har hon sagt.

Så hon gav sig in i politiken och ställde upp i årets presidentval. Men nyheten att affärsmannen Marian Kocner nu formellt anklagas för dubbelmordet, skakade om henne en del. Eller som hon säger till The Guardian:

– Jag visste redan att detta var ett spel med höga insatser och ett mycket farligt sådant. Men det är kanske först nu som jag inser hur riskabelt det var.

Nyheten att Kocner åtalats, skadade säkert inte Caputova i valets slutspurt, men hon hade i ärlighetens namn redan en klar ledning i de sista mätningarna före valomgång ett.

Hon var i stort sett okänd och låg på femte, sjätte plats så sent som för två månader sedan, men tv-debatterna anses ha bidragit till hennes popularitet. 

Hennes mjukare, icke-aggressiva, artiga ton gick hem hos slovakerna. Hon slogs mot både en nynazist och en före detta justitieminister som vill se betydligt tuffare tag mot migrationen. 

Maros Sefcovic och Zuzana Caputova möts i finalomgången av Slovakiens presidentval. Hon tippas vinna. Foto: JAKUB GAVLAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Caputova sticker ut i Centraleuropa

Slovakien är ett av de fyra centraleuropeiska länderna som ingår i den så kallade Visegrad-gruppen. Vänsterliberaler har inte haft stora framgångar där på sistone.

Det är i stället politiker som Ungerns Viktor Orban som sätter tonen med sin högernationalistiska politik och löften om att stoppa all illegal migration. EU är i Orbans värld något att kämpa emot, inte kämpa för.

Så Zuzana Caputova sticker ut. Hon talar desto varmare om EU. Hon är även en förkämpe för HBTQ-rörelsen, inte nödvändigtvis en röstvinnare i ett land med många katoliker.

Så valet följs av intresse av många som annars inte skulle bry sig om ett presidentval i Slovakien. Presidenten har mest symbolisk makt, men har exempelvis inflytande över tillsättandet av domare, nog så viktigt i ett land som plågas av korruption.

Så här säger statsvetaren Aneta Vilagi till New York Times:

– För Slovakien så kommer detta val att bestämma om vi ska följa vägen mot någon form av illiberal demokrati, eller om det blir ett avgörande ögonblick för både detta land och regionen.

– Det kan bli den första segern för en kandidat som förespråkar liberal demokrati på fyra år. 

Zuzana Caputovas motståndare i dagens val är Maros Sefcovic som nu senast arbetat som vice ordförande i EU-kommissionen. Han är formellt en oberoende kandidat, men har stöd av regeringspartiet Smer.

Det är inte nödvändigtvis ett plus för honom. Smer är förre premiärminister Robert Ficos parti och många slovaker är trötta på partiet. Caputova fick 40, 5 procent i första omgången, Sefcovic fick bara 18,7.

– Jag hör ett starkt rop på förändring i detta val efter de tragiska händelserna förra våren och de väldigt starka folkliga reaktioner som följde, sa Zuzana Caputova efter valsegern.

För många som röstade på henne så skulle en valseger i dag också visa att journalisten Jan Kuciaks död inte var helt förgäves.