Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brutal köldvåg i USA – minst 12 personer döda

Svårt väglag på en väg i Ohio. På vissa håll i Nordamerika är det nu 24 minusgrader. Foto: LYNN ISCHAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor i New York tvingas klä på sig ordentligt för att klara av temperaturerna. Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Åtminstone tolv personer uppges ha avlidit till följd av iskylan. Ett av dödsoffren var en uteliggare i St Louis, där temperaturen var nere på 21 minusgrader. Foto: JACK HANRAHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är hela 24 minusgrader på håll i Nordamerika. 

I USA har kylan krävt åtminstone tolv människoliv, rapporterar The Weather Channel.

– Det är farligt kallt, säger St Louis borgmästare Lyda Krewson enligt AP.

De kalla temperaturerna i östra Nordamerika ser ut att hålla i sig veckan ut. 

Åtminstone tolv personer uppges ha avlidit till följd av iskylan. Ett av dödsoffren var en uteliggare i St Louis, där temperaturen var nere på 21 minusgrader. 

Stadens borgmästare Lyda Krewson har därför uppmanat medborgarna att ta kotakt med sociala myndigheter om man ser någon som kan vara i fara på grund av kylan.

– Det är viktigt att folk ser efter andra i behov av tak över huvudet, säger hon enligt AP.

Flera döda efter köldvåg i USA

Ytterligare en man hittades ihjälfrusen utanför en kyrka i Detroit, och en ung kvinna hittades död på en strand i Wisconsin.

Det är ovanligt kallt i flera delar av USA. I Atlanta har folk uppsökt sjukvård med köldrelaterade besvär. Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I Atlanta i Georgia har invånare uppsökt sjukvården med symptom på hypotermi och andra köldrelaterade besvär.

 

LÄS MER: Donald Trump om kylan i USA: "Skulle behöva lite global uppvärmning"

 

– Vi har också folk som kommer in från gatan enbart för att undvika kylan. Dussintals kommer in varje dag, säger läkaren Brooks Moore vid ett sjukhus i Atlanta till AP.

Niagarafallen har frusit

I Indiana stängdes skolorna när temperaturen sjönk till minus 24 grader. Även om temperaturerna förekommer under vintern är det ovanligt att kölden håller i sig så länge, rapporterar AP.

Niagarafallen som gränsar mellan länderna har frusit till. Foto: AARON LYNETT / AP TT NYHETSBYRÅN

Även i Kanada råder köldvågen, och Niagarafallen som gränsar mellan länderna har frusit till. Att fallet fryser sker däremot nästan årligen.

 

LÄS MER: Rekordkyla i Kanada – pingvinerna stannar inomhus

 

Även nere i soliga Florida har nöjesparker stängt, rapporterar The Weather Channel. I flera områden söderut har temperaturerna börjat närma sig nollgradigt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!