Svårt väglag på en väg i Ohio. På vissa håll i Nordamerika är det nu 24 minusgrader. Foto: LYNN ISCHAY / AP TT NYHETSBYRÅNSvårt väglag på en väg i Ohio. På vissa håll i Nordamerika är det nu 24 minusgrader. Foto: LYNN ISCHAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Svårt väglag på en väg i Ohio. På vissa håll i Nordamerika är det nu 24 minusgrader. Foto: LYNN ISCHAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor i New York tvingas klä på sig ordentligt för att klara av temperaturerna. Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNMänniskor i New York tvingas klä på sig ordentligt för att klara av temperaturerna. Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor i New York tvingas klä på sig ordentligt för att klara av temperaturerna.  Foto: ALBA VIGARAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Åtminstone tolv personer uppges ha avlidit till följd av iskylan. Ett av dödsoffren var en uteliggare i St Louis, där temperaturen var nere på 21 minusgrader. Foto: JACK HANRAHAN / AP TT NYHETSBYRÅNÅtminstone tolv personer uppges ha avlidit till följd av iskylan. Ett av dödsoffren var en uteliggare i St Louis, där temperaturen var nere på 21 minusgrader. Foto: JACK HANRAHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Åtminstone tolv personer uppges ha avlidit till följd av iskylan. Ett av dödsoffren var en uteliggare i St Louis, där temperaturen var nere på 21 minusgrader.  Foto: JACK HANRAHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Brutal köldvåg i USA – minst 12 personer döda

Publicerad

Det är hela 24 minusgrader på håll i Nordamerika. 

I USA har kylan krävt åtminstone tolv människoliv, rapporterar The Weather Channel.

– Det är farligt kallt, säger St Louis borgmästare Lyda Krewson enligt AP.

De kalla temperaturerna i östra Nordamerika ser ut att hålla i sig veckan ut. 

Åtminstone tolv personer uppges ha avlidit till följd av iskylan. Ett av dödsoffren var en uteliggare i St Louis, där temperaturen var nere på 21 minusgrader. 

Stadens borgmästare Lyda Krewson har därför uppmanat medborgarna att ta kotakt med sociala myndigheter om man ser någon som kan vara i fara på grund av kylan.

– Det är viktigt att folk ser efter andra i behov av tak över huvudet, säger hon enligt AP.

Flera döda efter köldvåg i USA

Ytterligare en man hittades ihjälfrusen utanför en kyrka i Detroit, och en ung kvinna hittades död på en strand i Wisconsin.

Det är ovanligt kallt i flera delar av USA. I Atlanta har folk uppsökt sjukvård med köldrelaterade besvär.Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

I Atlanta i Georgia har invånare uppsökt sjukvården med symptom på hypotermi och andra köldrelaterade besvär.

 

LÄS MER: Donald Trump om kylan i USA: "Skulle behöva lite global uppvärmning"

 

– Vi har också folk som kommer in från gatan enbart för att undvika kylan. Dussintals kommer in varje dag, säger läkaren Brooks Moore vid ett sjukhus i Atlanta till AP.

Niagarafallen har frusit

I Indiana stängdes skolorna när temperaturen sjönk till minus 24 grader. Även om temperaturerna förekommer under vintern är det ovanligt att kölden håller i sig så länge, rapporterar AP.

Niagarafallen som gränsar mellan länderna har frusit till.Foto: AARON LYNETT / AP TT NYHETSBYRÅN

Även i Kanada råder köldvågen, och Niagarafallen som gränsar mellan länderna har frusit till. Att fallet fryser sker däremot nästan årligen.

 

LÄS MER: Rekordkyla i Kanada – pingvinerna stannar inomhus

 

Även nere i soliga Florida har nöjesparker stängt, rapporterar The Weather Channel. I flera områden söderut har temperaturerna börjat närma sig nollgradigt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag