Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brutal hetta sveper in över Kalifornien

Paret förlorade sitt drömhem i bränderna
Kalifornien har plågats av bränder under sommaren. Med nya extremtemperaturer finns stor risk för att nya bränder tar fart.Foto: AP / TT
Meteorologerna varnar för temperaturer närmare 50 grader.Foto: SHMUEL THLER / AP/ TT
Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Brutal värme väntas under helgen dra in över Kalifornien och öka risken i den redan brandplågade delstaten. 

Invånarna varnas för temperaturer på nära 49 grader, uppger CNBC

– Det kan nå upp till rekordnivåer på vissa ställen, säger meteorologen David Sweet till Los Angeles Times.

Kalifornien drabbades redan under augusti av mycket varma temperaturer som satte fart på de enorma bränder som härjar i olika delar av delstaten. Nu är risken överhängande att det blir ännu värre.

Under helgen har vädertjänsten NWS varnat för temperaturer på mellan omkring 43 och 49 grader i Los Angeles, en hetta som beskrivs som potentiellt dödlig, uppger CNBC. På vissa håll, som i Woodland Hills, väntas temperaturerna komma upp i rekordnivåer.

Ökat hot för bränder

Värmen, med eventuella efterföljande kraftiga vindar, innebär att risken för att de bränder som fortfarande härjar i delstaten kan förvärras efter att amerikanerna firat Labor Day på måndag. 

”De väldigt varma förhållandena i morgon fram till Labor Day kommer att innebära ett ökat hot för stor brandaktivitet”, skriver vädertjänsten i Los Angeles enligt CNBC. 

De senaste veckorna har fler än 875 bränder bekämpats i delstaten och tiotusentals människor har ännu inte kunnat återvända till sina hem efter att ha blivit evakuerade. Två av brandhärdarna tillhör de största i Kaliforniens historia. 

I området kring San Francisco ska 3 200 byggnader ha förstörts i bränderna och åtta personer uppges ha omkommit, enligt NBC. 

”Definitivt en oro”

– Det finns några stycken som fortfarande har potential att växa och det är definitivt en oro, säger Lynne Tolmachoff vid delstatens brandmyndighet Cal Fire till New York Times. 

Men nu handlar de extrema temperaturerna som väntar främst om Los Angeles-området. Redan på fredagen uppmättes 43 grader vid flygplatsen i Palmdale – en grad högre än det tidigare rekordet från 1955. Ytterligare ett problem för invånarna omkring Los Angeles är att temperaturen inte väntas sjunka särskilt många grader under 30 under nätterna.

Invånare har samtidigt uppmanats att undvika att använda för mycket elektricitet efter att elförsörjningen överbelastats under hettan i augusti. Guvernören i Kalifornien, Gavin Newsom, har samtidigt utlyst nödtillstånd för att möjliggöra för ökad elproduktion och kringgå utsläppsregler.

Även i delstaterna Nevada, Utah och Arizona väntas extremt höga temperaturer. 

Rådet: Hoppa i vattnet för att överleva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.