Brunei stoppar lagarna mot homosexuella

Bruneis sultan Hassanal Bolkiah.
Foto: LYNN BO BO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Skådespelaren George Clooney.
Foto: GIUSEPPE ARESU / AP

Brunei kommer inte att implementera lagen om dödsstraff för homosexuella som man presenterade förra månaden, meddelade sultanen Hassanal Bolkiah på söndagen.

Homosexuella ska stenas till döds. Det var en av punkterna i den sharialag som trädde i kraft i Brunei den 3 april.

Många blev upprörda över lagen och Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömde den på Twitter.

”Den nya lagen i Brunei med dödsstraff genom stening är grym och oacceptabel.”, skrev hon.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1111341089464745984

Även kända skådespelare som George Clooney gick till hårt angrepp mot Brunei och hotade att bojkotta hotell som ägs av sultanen Hassanal Bolkiah.

Har beslutat om ett uppehåll

Men nu meddelar sultanen att han har beslutat om ett moratorium, det vill säga ett uppehåll, för den del av lagen som gäller dödsstraff.

I ett tal sa han att det har varit ”många frågor och missuppfattningar” om implementeringen av lagen, skriver BBC.

– Både de vanliga lagarna och sharialagarna har som mål att lova fred och harmoni i landet. De är också viktiga för att skydda moralen och värdigheten av landet såväl som integriteten hos individerna, sa sultan Hassanal Bolkiah enligt The Guardian.

Homosexualitet har varit olagligt i Brunei sedan 1957 och den som bryter mot lagen riskerar uppemot 10 års fängelse, skriver BBC.

Det muslimska landet har redan andra sharialagar sedan 2014, och bland lagarna som trädde i kraft den 3 april finns en lag om att den som stjäl kan få armen avskuren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.