Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brunegård:
Vi exkluderar inga människor

Foto: Leif Jacobsson

Efter Expressens avslöjande om att gifta homosexuella portas från Smyrnakyrkan i Göteborg väljer nu Tomas Brunegård, styrelseledamot och vd för tidningsjätten Stampen, att bemöta kritiken.

– Vi exkluderar inte människor. Men vi tolkar Bibeln som att äktenskapet ska vara mellan en man och en kvinna, säger Tomas Brunegård.

I fredagens tidning kunde Expressen berätta att en av Sveriges största pingstkyrkor exkluderar medlemmar på grund av deras sexualitet. Tvåbarnspappan Peter Härnstam fick inte bli medlem i Smyrnakyrkan 2007 eftersom han planerade att gifta sig med en man.

Tomas Brunegård, styrelseledamot för Smyrnakyrkan och vd för Stampen, väljer nu att bemöta kritiken.

– Vi exkluderar inga människor. Vi har människor med alla hudfärger och alla sexuella läggningar i vår församling.

Kan man alltså vara medlem i er församling trots att man har ingått ett samkönat äktenskap?

– Frågan om samkönade äktenskap är svår, och jag tror på att kyrkan ska utvecklas i takt med samhället. Men inom Smyrnakyrkan har vi tolkat Bibeln som att ett äktenskap ska ingås mellan en man och en kvinna. Det står vi för, säger Tomas Brunegård.

Smyrnakyrkan får statliga bidrag varje år. Hur ser du på att ni får de här bidragen samtidigt som människor exkluderas från församlingen?

– Egentligen tycker jag inte att kyrkan ska få bidrag för att sköta sitt arbete, på samma sätt som jag inte tycker att tidningar ska få det. Jag tycker inte heller att kyrkan borde ha kvar vigselrätten, utan att den borde läggas på ett annat samhällsorgan.

Du är vd för Stampen och har en maktposition i samhället. Ser du någon problematik i att du samtidigt ingår i ett sammanhang som utesluter homosexuella?

– Vi har både yttrande- och tryckfrihet i Sverige, vilket är någonting som vi grundar hela vårt samhälle på och som jag tycker att det är viktigt att komma ihåg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.