Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brottssyndikat bakom matfusk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. Brottssyndikat har blivit allt skickligare på att använda ny teknik för att genomföra livsmedelsbedrägerier, enligt experter.

Låga straff och obefintlig tillsyn är förklaringar till att den organiserade brottsligheten tagit sig in på sektorer som mat och dryck där det finns stora förtjänster att göra genom att sälja undermåliga produkter som prima varor.

Enligt EU-kommittén för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet är jungfruolja den produkt som är mest i riskzonen för att utsättas för bedrägeri, i synnerhet från italienska brottssyndikat. Men även fisk, mjölk, honung och saffran är av intresse för den organiserade brottsligheten.

Kommittén varnar för att det finns signaler om att bedrägerierna ökar på grund av strukturella svagheter i livsmedelskedjan. I ett utkast till rapport framgår att de senaste fallen rör produkter där viktiga ingredienser ersatts med billigare alternativ, felaktigt märkta djurarter i köttprodukter, felmärkt vikt och livsmedel som säljs som ekologiska utan att vara det, skriver The Guardian.

Fusket gäller också odlad fisk, felaktigt ursprung, förfalskningar och försäljning av varor som passerat bäst-före-datum.

– När det gäller kriminell verksamhet tenderar den att bli genial. När något upptäckts går de vidare till en annan produkt, säger Hilary Ross, advokat specialiserad på säkerhetsfrågor kring livsmedel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.