Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brottslingar får rabatt på straffet under pandemin

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Besök på anstalter och häkten är förbjudna sedan i mars på grund av coronapandemin.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Brottslingar kan få kortare straff under pandemin.

Domstolarna anser att Kriminalvårdens besöksstopp påverkar fångarna negativt, rapporterar Sveriges Radio.

– Det blir ungefär samma inskränkning för den häktade som om han eller hon hade restriktioner, säger advokaten Frida Wallin till radion.

En man i 35-årsåldern som dömts för grovt narkotikabrott fick sitt straff sänkt när fallet togs upp i Svea hovrätt. 

Mannen satt mellan domen i tingsrätten och förhandlingen i hovrätten häktad utan restriktioner. På grund av Kriminalvårdens hårdare regler med anledning av coronautbrottet fick han ändå inte ta emot några besök.

– Tingsrätten dömde honom till fängelse i sex år medan han i hovrätten fick fem års fängelse. I det låg en rabatt för den påverkan som corona haft under tiden som han varit häktad, säger mannens advokat Frida Wallin till Sveriges Radio.

– I normalfallet har de ganska omfattande möjligheter att få besök av anhöriga.

Kan bli fler fall

Hovrätten tyckte att omständigheterna skulle ha ”viss påverkan på straffmätningen i lindrande riktning”, skriver tidningen Dagens juridik, som tidigare berättat om mannen i 35-årsåldern och även om ett annat liknande fall.

Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt, är positiv till coronarabatten och tror att det kommer att bli fler liknande fall om pandemin fortsätter.

– Det är bra att man göra en samlad bedömning i varje enskilt fall, hur betungande det har varit för den misstänkte att sitta häktad, säger han till Sveriges Radio.

Besök utomhus

Möjligheten att ta emot besök och att genomföra permissioner från häkten och anstalter stoppades tillfälligt i mars. Reglerna lättades upp något den 1 juli med möjlighet till vissa bevakade permissioner.

Obevakade permissioner och besök utomhus kommer att tillåtas från 1 september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.