Kader Bencheref dömdes för bland annat sexuellt ofredande. Bild från SVT. Foto: Svt / SVTKader Bencheref dömdes för bland annat sexuellt ofredande. Bild från SVT. Foto: Svt / SVT
Kader Bencheref dömdes för bland annat sexuellt ofredande. Bild från SVT. Foto: Svt / SVT
Fallet granskades av Uppdrag Granskning. Foto: SVTFallet granskades av Uppdrag Granskning. Foto: SVT
Fallet granskades av Uppdrag Granskning. Foto: SVT

Brottsling fick 40 000 kronor för att utvisas

Publicerad

Kader Bencheref dömdes till 3,5 års fängelse och utvisning efter ett antal våldtäktsförsök i Sundsvall 2006.

Nu kommer uppgifter om att Bencheref krävde 40 000 av Kriminalvården för att utvisas.

Fallet får svidande kritik i en internutredning av fallet, som Aftonbladet var först med att avslöja.

Kader Bencheref dömdes 2007 till tre och ett halvt års fängelse och livstids utvisning efter ett antal våldtäktsförsök och sexuellt ofredande av ett flertal kvinnor i Sundsvall under 2006.

Fallet har tidigare varit omskrivet i media då Bencheref efter sitt avtjänade straff aldrig utvisades till hemlandet Marocko. Landet ville nämligen inte ta emot honom. Istället satt han i polisens försvar i ytterligare åtta år i Sverige. Detta för att han ansågs för farlig för att släppas fri. En kostnad som enligt SVTS:s Uppdrag Granskning kostat skattebetalarna 16 miljoner kronor.

Den 12 februari i år, mer än åtta år efter det avtjänade straffet, kunde till slut utvisningen genomföras – men inte till Marocko utan till Algeriet.

Krävde 40 000

I samband med utvisningen krävde Bencheref nästan 40 000 kronor av Kriminalvården innan han lämnade landet – pengar som han också fick. Det var Aftonbladet först med att avslöja.

Enligt Kriminalvården krävde Bencheref bara några dagar före utvisningen först 5 000 kronor för att bli utvisad. Ett krav som Kriminalvården gick med på, med stöd i föreskriften att en frigiven person kan ha akut hjälpbehov och få beviljat bidrag för hemresa/uppehälle och kläder för årstiden om personen saknar sådana.

Dagen innan utvisningen krävde Bencheref ytterligare 10 000 kronor i ”ersättning för förlorade och förstörda saker under sin långa vistelse i Kriminalvården”. Även denna utbetalning gick Kriminalvården med på efter en muntlig överenskommelse mellan en tjänsteman och dennes närmsta chef. I samband med detta krav beslutades även att man skulle köpa nya kläder och mobiltelefon till Bencheref.

Väl på Arlanda – då i Nationella Transportenhetens (NTE) förvar – krävde han ytterligare 25 000 kronor, detta för att passera säkerhetskontrollen. Bencheref ska enligt Kriminalvården vägrat att gå på flygplanet om han inte fick se pengarna. Då kravet ska ha kommit en kvart innan planets avgång valde berörd chef på Kriminalvården att godkänna kravet. Pengarna hämtades ut på en bankomat på Arlanda och gavs till Bencheref strax innan han klev på flyget mot Algeriet.

Även under flygresan ut ur Sverige ska han ha krävt Kriminalvården på ytterligare pengar, men ska då ha blivit nekad någon vidare utbetalning.

Får kritik i internutredning

Nu får hanteringen av fallet svidande kritik i en internutredning.

I utredningen riktas hård kritik mot Kriminalvården på ett flertal punkter. Bland annat ska det ha saknats tydlig praxis och tydlig ansvarsfördelning av hanteringen av fallet och man konstaterar att en person som blivit utvisad inte ska kunna pressa till sig pengar på det här sättet.

Man konstaterar också att det är vanligt med mindre utbetalningar som bidrag vid utvisningar, men att utbetalningarna efter Bencheref krav anses vara alldeles för höga. Man kräver att Nationella Transportenheten (NTE) och Kriminalvården vidtar åtgärder.

I internutredningen skriver utredaren bland annat:

"Sammantaget riktar utredaren allvarlig kritik mot avsaknaden av delegationer inom NTE utrikes och på det sätt som NTE utrikes hanterat de ekonomiska kraven från Benecheref. Det har inte skett i enlighet med arbetsordningen för Kriminalvården. När klienten lämnar Sverige har han fått ett belopp åtta gånger högre än det första och korrekt beslutade beloppet.

Det är i dagsläget praxis att betala ut mindre bidrag vid utvisningar/avvisningar. Utöver reglerna om frigivningsbidrag i KVFS 2011:1 är området inte närmare reglerat."

"Brister i förfarandet"

Säkerhetsdirektören på Kriminalvården, Kenneth Holm, ser allvarligt på att beloppet blev så högt och säger till Aftonbladet att det brustit i beslutsgången.

– Jag ser allvarligt på det inträffade. När jag fick kännedom om den här unika utvisningen, initierade jag en utredning och det är den som vi nu har redovisat. Den här utredningen blottlägger brister i förfarandet, säger han till tidningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag