Zuhriddin Rashidov, 23, jagas för inblandning i terrordådet i Åbo.Zuhriddin Rashidov, 23, jagas för inblandning i terrordådet i Åbo.
Zuhriddin Rashidov, 23, jagas för inblandning i terrordådet i Åbo.
Två kvinnor mördades i terrorattacken. Foto: VESA MOILANEN / AP/ TTTvå kvinnor mördades i terrorattacken. Foto: VESA MOILANEN / AP/ TT
Två kvinnor mördades i terrorattacken. Foto: VESA MOILANEN / AP/ TT

Zuhriddin Rashidov jagas för terrordådet i Åbo

Publicerad

Här är den efterlyste terroristen Zuhriddin Rashidov, 23, som jagas av polis misstänkt för inblandning i terrordådet i Åbo.

Svensk polis har gått ut med en order till alla patruller om att han ska gripas – och att han betecknas som farlig.

Det var den 18 augusti som Abderrahman Bouanane, 22, ska ha gått till attack mitt i centrala Åbo. Sammanlagt tio personer höggs ner – åtta kvinnor och två män. Två av kvinnorna fick så pass allvarliga skador att de avled.

22-åringen ljög till en början om sina personuppgifter och först förra veckan kunde polisen fastställa hans riktiga identitet tack vare internationellt samarbete.

– Jag går inte närmare in på det. Vi gjorde ett mycket noggrant och systematiskt arbete och ville säkerställa identiteten via olika kanaler, sa utredningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth till FNB i helgen enligt Hufvudstadsbladet. 

Abderrahman Bouanane, 22, sitter häktad misstänkt för terrordådet i Åbo.

 

LÄS MER: Åboterroristen ljög om både namn och ålder 

Zuhriddin Rashidov jagas efter terrordådet i Åbo

Bouanane sitter nu häktad misstänkt för terrorbrott tillsammans med ytterligare en man. De övriga män som greps har släppts.

Zuhriddin Rashidov är finsk medborgare men född i Uzbekistan.

En misstänkt befinner sig även fortfarande på fri fot –  Zuhriddin Rashidov, 23. Han är finsk medborgare men född i Uzbekistan – samma hemland som Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov. Rashidov efterlystes internationellt redan i ett tidigt skede. Svensk polis har skickat ut efterlysningen till alla polisregioner i landet och de har i sin tur sett till att den gått ut till personal i yttre tjänst. Dyker han upp så ska ha gripas.

I meddelandet till polispatrullerna varnas det även för att 23-åringen är farlig.

Kniviattacken, som rubriceras som terrorbrott, inträffade mitt i centrala ÅboFoto: ROBERT SEGER/TT

 

LÄS MER: Ahmad, 18, försökte stoppa terroristen 

Inga tecken på att han finns i Sverige

Svensk polis konstaterar att det just nu inte finns några konkreta uppgifter på att han gömmer sig i Sverige men närheten till Finland har gjort efterlysningen aktuell även här.

Finsk polis har tidigare sagt att de tror sig ha en idé om var Zuhriddin Rashidov befinner sig men har inte velat gå in på några detaljer. De utesluter inte att han lämnat Europa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag