Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zuhriddin Rashidov jagas för terrordådet i Åbo

Zuhriddin Rashidov, 23, jagas för inblandning i terrordådet i Åbo.
Två kvinnor mördades i terrorattacken.
Foto: VESA MOILANEN / AP/ TT

Här är den efterlyste terroristen Zuhriddin Rashidov, 23, som jagas av polis misstänkt för inblandning i terrordådet i Åbo.

Svensk polis har gått ut med en order till alla patruller om att han ska gripas – och att han betecknas som farlig.

Det var den 18 augusti som Abderrahman Bouanane, 22, ska ha gått till attack mitt i centrala Åbo. Sammanlagt tio personer höggs ner – åtta kvinnor och två män. Två av kvinnorna fick så pass allvarliga skador att de avled.

22-åringen ljög till en början om sina personuppgifter och först förra veckan kunde polisen fastställa hans riktiga identitet tack vare internationellt samarbete.

– Jag går inte närmare in på det. Vi gjorde ett mycket noggrant och systematiskt arbete och ville säkerställa identiteten via olika kanaler, sa utredningsledaren, kriminalkommissarie Crista Granroth till FNB i helgen enligt Hufvudstadsbladet. 

Abderrahman Bouanane, 22, sitter häktad misstänkt för terrordådet i Åbo.

LÄS MER: Åboterroristen ljög om både namn och ålder 

Zuhriddin Rashidov jagas efter terrordådet i Åbo

Bouanane sitter nu häktad misstänkt för terrorbrott tillsammans med ytterligare en man. De övriga män som greps har släppts.

Zuhriddin Rashidov är finsk medborgare men född i Uzbekistan.

En misstänkt befinner sig även fortfarande på fri fot –  Zuhriddin Rashidov, 23. Han är finsk medborgare men född i Uzbekistan – samma hemland som Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov. Rashidov efterlystes internationellt redan i ett tidigt skede. Svensk polis har skickat ut efterlysningen till alla polisregioner i landet och de har i sin tur sett till att den gått ut till personal i yttre tjänst. Dyker han upp så ska ha gripas.

I meddelandet till polispatrullerna varnas det även för att 23-åringen är farlig.

Kniviattacken, som rubriceras som terrorbrott, inträffade mitt i centrala Åbo
Foto: ROBERT SEGER/TT

LÄS MER: Ahmad, 18, försökte stoppa terroristen 

Inga tecken på att han finns i Sverige

Svensk polis konstaterar att det just nu inte finns några konkreta uppgifter på att han gömmer sig i Sverige men närheten till Finland har gjort efterlysningen aktuell även här.

Finsk polis har tidigare sagt att de tror sig ha en idé om var Zuhriddin Rashidov befinner sig men har inte velat gå in på några detaljer. De utesluter inte att han lämnat Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.